HIF till allsvenskan!

ALLSVENSKT KVAL
Örjans vall, tisdag 14 december 2021, kl 1900:

Halmstads BK–HIF 1–3 (1–1)
0-1 Wilhelm Loeper (32, assist Brandur Hendriksson), 1-1 Samuel Kroon (39, assist Marcus Antonsson), 1-2 Anthony van den Hurk (84, assist Dennis Olsson), 1-3 Rasmus Karjalainen (90)
Publik: x

HIF till allsvenskan med totalt 3-2 i dubbelmötet.

HIF (4-4-2): Kalle Joelsson –Ravy Tsouka (Victor Blixt, 84), Casper Widell, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson (Dennis Olsson, 64) – Wilhelm Loeper, Brandur Hendriksson, Vladislav Kreida (Rasmus Jönsson, 74), Adam Kaied – Anthony van den Hurk, Assad Al-Hamlawi (Rasmus Karjalainen, 74).

Ej använda avbytare: Alexander Nilsson (mv), Viktor Lundberg (mf), Benjamin Acquah (mf).

Skadade/avstängda: Jakob Voelkerling Persson (b/mf, återhämtar sig från knäskada), Victor Göransson (mf, återhämtar sig från hjärnskakning), Andreas Landgren (b/mf, knäskadad), Anders Lindegaard (mv, knäskadad).

Övriga spelare: Emil Hellman (b), Noel Mbo (fw), Alhaji Gero (fw).

Halmstads BK (4-4-2): Malkolm Nilsson Säfqvist – Edwin Kurtulus, Andeas Johansson, Joseph Baffo, Alexander Bengtsson – Thomas Boakye (Alexander Berntsson, 87), Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Samuel Kroon (Emil Tot Wikström, 81) – Sadat Karim (Mikael Boman, 87), Marcus Antonsson (Alexander Johansson, 77).

Ej använda avbytare: Malte Påhlsson (mv), Erik Ahlstrand (mf), Simon Lundevall (mf).

Före matchen:
– Avgörandets stund var kommen. Den andra matchen av två i det allsvenska kvalet: Skulle superettans trea HIF eller allsvenskans 14:e-placerade Halmstad spela i högsta serien 2022?

– Halmstad vann det första mötet i Helsingborg genom Sadat Karims 1-0 – matchens enda avslut på mål. Matchen var händelsefattig och präglades av defensivt och riskminimerande spel.

– Anders Lindegaard och Andreas Landgren saknades fortsatt med knäskador.

Senaste matcher:
Det blev alltså 1-0 till Halmstad i första mötet. HIF hade nu bara vunnit tre av de 13 senaste matcherna. Senaste vinsten kom i slutet av oktober, hemma mot Brage.

För Halmstads del var segern mot HIF lagets tredje raka hållna nolla.

Laguttagning:
Trots spekulationer om en mer offensiv elva, valde tränare Jörgen Lennartsson att ställa upp med samma elva som i första mötet. Även Halmstad mönstrade samma lag.

Väder:
Det var cirka 5 grader och uppehåll i Halmstad vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
HIF gick ut på banan och visade direkt att man inte var intresserade av att göra en lika slät figur som i första matchen. Man klev fram högt, vred upp passningstempot och vann duellerna. Halmstad trycktes tillbaka och kändes darriga under stora delar av halvleken.

Det ledde inte till så många HIF-chanser, men Adam Kaied skaffade sig en bra möjlighet med en bra mottagning i den 22:a minuten, efter ett snabbt anfall som inleddes med en utspark från Kalle Joelsson. Malcolm Nilsson Säfqvist kunde dock rädda - HIF:s första skott på mål i kvalet.

HIF fortsatte att pumpa på och på en fin djupledsboll från Brandur Hendriksson ryckte Wilhelm Loeper sig loss från Joseph Baffo och for in i straffområdet från högerkanten. Med ryggen mot mål och mot flera HBK-spelare låg han ned när han träffade bollen från 13-14 meter och skickade in 0-1 bakom en utrusande Malkolm Nilsson Säfqvist.

Halmstad var i gungning, men fick in en viktigt kvittering bara sju minuter senare. Marcus Antonsson vann en duell mot Casper Widell och skickade fram bollen till en fri Samuel Kroon till vänster, på väg in i straffområdet. Kroon utnyttjade snyggt Kalle Joelssons sidledsförflyttning och skickade in bollen i bortre hörnet.

Andra halvlek:
Den andra halvleken fortsatte ungefär som den första slutade. HIF var aggressiva, vann bollar högt, etablerade anfallsspel. Utan att komma till så många riktiga lägen.

Mot mitten av halvleken mattades dock HIF:s offensiv något, kanske i samband med att defensiva vänsterbacken Bödvar Bödvarsson tvingades utgå med skada och yttern Dennis Olsson gick in på Bödvarssons position.

Jörgen Lennartsson svarade med att sätta in Rasmus Jönsson och Rasmus Karjalainen istället för en het Vladislav Kreida som nyss varnats, och Assad Al Hamlawi.

Precis efter det bytet fick dock Halmstad en stor möjlighet att avgöra när Sadat Karim tog sig förbi Olsson i straffområdet efter en hörna och spelade en helt ren Samuel Kroon mitt i straffområdet. Hans avslut blev dock inte perfekt och täcktes av Casper Widells huvud.

HIF tvingades nu ta allt mer risk och man flyttade fram ytterligare. Och till slut bar det frukt. Efter en frispark från Joelsson i mittcirkeln, med alla andra spelare uppe vid Halmstads straffområde, hamnade bollen hos Dennis Olsson efter en nickrensning. Olsson skickade in bollen i straffområdet med ett skarpt, utåtskruvat, inlägg och där inne, framför målet, stack Anthony van den Hurk fram sitt skyttekungshuvud och nickade in 1-2.

Ett panikslaget Halmstad var nu i samma läge som HIF var i vid samma tidpunkt av matchen, när lagen möttes på Olympia i den avgörande kvalmatchen för fem år sedan. Den gången fyllde Halmstad på med ett mål till och det gjorde även HIF här.

Hemmatränaren Magnus Haglund satte in Mikael Boman och Alexander Berntsson, men till ingen nytta, för i den 90:e minuten snodde Rasmus Karjalainen istället bollen av den tidigare HIF:are Joseph Baffo och fri med Malcolm Nilsson Säfqvist skickade finländaren in 1-3.

I det här läget var Halmstad tvingade att göra två mål för att rädda det allsvenska kontraktet - och det lyckades man inte med.

Summering:
– HIF stod för säsongens bästa insats när det behövdes som allra mest.

– Därmed spelar di röe i ALLSVENSKAN 2022. En sensationell utveckling med tanke på hur spelet sett ut under hösten och hur den första kvalmatchen artade sig.

– Detta är, utan att överdriva, en av de stora bragderna i HIF-historien.

Nästa match:
Nästa match blir den allsvenska seriepremiären 2022. Smaka på den.

Spelarbetyg:
KALLE JOELSSON, 6

1-1-målet såg inte otagbart ut, men Joelsson revanscherade sig med räddningen på Kurtulus skott. Slog frisparken som ledde till 1-2. Kom fel på inlägg på slutet, men räddades av Jönsson.

RAVY TSOUKA (UT 83), 6,5
Totalt orädd. Klev upp på offensiv planhalva, låste fast bollar och vågade slå passningar när andra tvekade. Det blev dock lite fel övertänt i defensiven några gånger. Släppte Kroon vid 1-1.
CASPER WIDELL, 7,5
Revanscherade sig rejält efter en ganska jobbig match i första mötet. Fick ofta ta hand om Halmstadspelare ensam med Weberg när HIF klev fram och gjorde det starkt, förutom när han förlorade duellen med Antonsson vid 1-1. Fina, skarpa, passningar. Viktig nicktäckning vid Halmstads läge i 74:e.
CHARLIE WEBERG, 7,5
Hade kalibrerat passningsfoten till den här matchen. Var starkare i luften än i första mötet också. Efter ett par svagare insatser tillbaka på den höga nivå han var på under vår och sommar. Mycket viktig brytning på inlägg i minut 74.
BÖDVAR BÖDVARSSON (UT 64), 6
Var väl den som stod ut minst, men habil insats i båda riktningarna. Tvingades gå ut med lårskada (?).

WILHELM LOEPER, 8 (*)
Ständigt på språng och fick ett så stort utlopp för att använda sin fina högerfot. Men använde också vänsterfoten med den äran. Löpte ofta in, hela vägen till vänster del av straffområdet. Gjorde som han drömt om i HD:s artikel i morse - ett avgörande mål.
VLADISLAV KREIDA (UT 74), 7,5
Gjorde sin bästa match för HIF. Tog för sig i duellspelet och höll uppe ett hyfsat bolltempo också. Missade ett par passningar, men överlag stark insats. Uppoffrande. Tog onödigt gult kort och byttes ut.
BRANDUR HENDRIKSSON, 7,5
Studsade tillbaka efter den svaga insatsen i första mötet och stod för många fina passningar - en av dem en assist till Loepers mål. Hade några svagare ingripanden i mittcirkeln i andra halvlek, men överlag en riktigt bra match.
ADAM KAIED, 7
Frejdig och påhittig i första halvlek, där han var en av de bästa. Inte lika framträdande efter paus.

ASSAD AL HAMLAWI (UT 74), 6,5
Fick ut betydligt mer av sitt slit än i första mötet. Vann dueller, var tryggare med bollen och störde ständigt Halmstads mittbackar. Fick inte så mycket av egna lägen, men viktig ändå.
ANTHONY VAN DEN HURK (K), 7,5
Gjorde det han ska - mål. Precis som mot VSK i sista superettanomgången klev han fram och avgjorde. Påpasslig nick skickade HIF till allsvenskan. Och därmed var det helt rätt att behålla honom. Kunde inte riktigt förvalta ett par bra kontringslägen där han inte fick fram passningarna till lagkamrater. .

DENNIS OLSSON (IN 64), 7
Fick komma in på ovan position som vänsterback, men blev snart vänsterytter istället. Slog mycket bra inlägg till van den Hurks avgörande.

Rasmus Jönsson (In 74, helt OK inhopp igen, var på tårna i duellspelet och gjorde viktig rensning framför Baffo) och Rasmus Karjalainen (In 74, visade på nytt sin fina avslutsteknik när han snodde bollen av Baffo och kyligt rullade in spiken i kistan) och Victor Blixt (In 83, kom in som offensiv högerback precis innan van den Hurk ställde världen över ända) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 9
HIF gjorde en klassisk match. Vi luktade det redan under första minuterna, när man satte tonen för kvällen med aggressiviteten, tempot och viljan. ALLT var bättre äni första matchen. ALLT var bättre än vad det varit under hela året, med möjligt undantag för derbyt hemma mot BoIS. HIF fortsatte likadant hela vägen in i kaklet och fick betalt för det. Allsvenskan 2022.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
1 min – GULT KORT, HIF: Brandur Hendriksson varnas för att ha gått in med sulan på armen mot Allansson.
8 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson slår högerhörna. Weberg styr bollen utanför, i låg fart.
14 min – AVSLUT, HBK: Baffo skjuter högt, högt, över från 20 meter efter en hörna.
22 min – MÅLCHANS, HIF: Joelsson slår utspark. Al Ammari, under press från Al Hamlawi, styr bollen till Kaied 16 meter från mål i central position. Han tar emot och avslutar. Nilsson Säfqvist räddar.
28 min – AVSLUT, HIF: Loeper slår inlägg från högerkanten. Al Hamlawi klackar bollen rakt upp i luften i främre ytan och den landar i burtaket.
31 min – AVSLUT, HIF: Al Hamlawi slår högerinlägg som täcks tillbaka ut till höger. Loeper strax utanför straffområdeshörnet till höger slår vänsterinlägg. Van den Hurk går upp starkt i bortre ytan, nickar utanför.
32 min – MÅL, HIF: Hendriksson slår djupledsboll från mittcirkeln, en hög sådan. Loeper rusar in från kanten, mellan Baffo och Bengtsson och håller undan bevakning från Johansson och Bengtsson och ligger ned med ryggen mot mål när han lyfter in 0–1 från 13 meter, över utrusande Nilsson Säfqvist.
39 min – MÅL, HBK: Kontring. Widell går upp i duell mot Antonsson 10 meter in på egen planhalva och missar. Antonsson hinner förbi Weberg och spelar ut bollen i vänster innerposition, där Kroon ryckt sig loss. Fri med Joelsson skickar han in 1–1.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 44%-56%. Avslut: 2-4. På mål: 1-2. Hörnor: 2-2.

54 min – GULT KORT, HBK: Andreas Johansson varnas för maskning när HBK ska slå frispark på egen planhalva.
56 min – AVSLUT, HIF: Tsouka vinner boll på offensiv planhalva. van den Hurk passar Kaied som skjuter ur svårt läge. Högt över från 19 meter ur central position.
64 min – BYTE, HIF: Dennis Olsson IN, Vladislav Kreida UT.
67 min – GULT KORT, HIF: Vladislav Kreida och Kroon i hård duell. Kreida får frispark och knuffar sedan ned Kroon efter avblåsningen.
67 min – GULT KORT, HBK: Samuel Kroon varnas också för bråket.
67 min – GULT KORT, HIF: Ravy Tsouka varnas också för att ha blandat sig i situationen.
71 min – AVSLUT, HIF: Omställning där van den Hurk spelar i djupled till Al Hamlawi, som avslutar ur mycket snäv vinkel från höger i boxen. Utanför främre stolpen.
74 min – BYTE, HIF: Rasmus Jönsson IN, Assad Al Hamlawi UT.
74 min – BYTE, HIF: Rasmus Karjalainen IN, Vladislav Kreida UT.
74 min – MÅLCHANS, HBK: Olsson passeras i straffområdet efter en hörna. Karim spelar snett inåt bakåt till fri Kroon, som avslutar från tio meter ur central position. Widell täcker med huvudet, men inget särskilt bra skott.
77 min – BYTE, HBK: Alexander Johansson IN, Marcus Antonsson UT.
81 min – BYTE, HBK: Emil Tot Wikström IN, Samuel Kroon UT.
82 min – AVSLUT, HIF: Jönsson håller fast boll i anfall och får ut den till Loeper i inläggsläge till höger. Han går in i banan och skjuter istället med vänstran ur höger innerposition. Via täckande spelare in i Nilsson Säfqvists famn.
83 min – BYTE, HIF: Victor Blixt IN, Ravy Tsouka UT.
84 min – MÅL, HIF: Joelsson slår frispark från mittcirkeln. Bollen nickas undan men hamnar hos Olsson i vänster ytterposition. Han slår utåtskruvat inlägg in i boxen och Anthony van den Hurk nickar in 1–2.
87 min – BYTE, HBK: Mikael Boman IN, Sadat Karim UT.
87 min – BYTE, HBK: Alexander Berntsson IN, Thomas Boakye.
88 min – MÅLCHANS, HBK: Frispark nickas bort i boxen av Weberg, men fastnar hos Kurtulus i höger innerposition. Han skjuter hårt skott mot krysset. Joelsson gör mycket stark räddning.
89 min – MÅLCHANS, HBK: Frispark ur vänster ytterposition. Joelsson kommer lite fel ut och Baffo på väg att få möjlighet vid bortre stolpen, men Jönsson styr ut bollen framför honom.
90 min – MÅL, HIF: Rasmus Karjalainen snor bollen av Baffo på offensiv planhalva när den sistnämnde faller. Han placerar in 1–3 bakom utrusande Nilsson Säfqvist och SKICKAR DÄRMED HIF TILL ALLSVENSKAN 2022.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 49%-51%. Avslut: 5-9. På mål: 2-4. Hörnor: 3-5.