HIF-DIF 3-1: Referat och spelarbetyg

Trots coronautbrott i laget och turbulens inför matchen lyckades HIF ta säsongens tredje seger hemma mot Djurgården.

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 18
Olympia, söndag 30 augusti 2020, kl 1430:

HIF-Djurgården 3-1 (0-0)
0-1 Curtis Edwards (56, assist Jonathan Ring), 1-1 Rasmus Jönsson (60, assist Anthony van den Hurk), 2-1 Anthony van den Hurk (71, assist Martin Olsson), 3-1 Alhaji Gero (81, assist Martin Olsson)
Publik: -

HIF (5-3-2): Alexander Nilsson – Joseph Ceesay (Noel Mbo, 79), Mix Diskerud, Kebba Ceesay, Martin Olsson, Adam Eriksson (Erik Figueroa, 89) – Brandur Hendriksson, Mohammed Abubakari, Rasmus Jönsson – Alex Timossi, Anthony van den Hurk (Alhaji Gero, 74).

Ej använda avbytare: Ian Pettersson, Marcus Olsson (b/mf), Max Svensson (mf/fw), Shkodran Maholli (fw).

Skadade/avstängda: Andreas Landgren (mf, knäskadad), Andreas Granqvist (b, ljumskskadad), Kalle Joelsson (mv, knäskadad), Anders Lindegaard (mv, skadad), Armin Gigovic (mf, sjuk), Assad Al Hamlawi (fw, fotskadad), Anders Randrup (b), Jakob Voelkerling Persson (b/mf), Casper Widell (b), Ravy Tsouka (b).

Övriga A-lagsspelare: Emil Hellman (b), Ludvig Carlius (mf).

Djurgården (4-2-3-1): PK Bråtveit – Aslak Fonn Witry, Jesper Nyholm, Erik Berg (Eliott Käck, 79), Jonathan Augustinsson – Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström – Magnus Eriksson, Curtis Edwards (Karl Holmberg, 57), Jonathan Ring (Haris Radetinac, 57) – Edward Chilufya (Emir Kujovic, 79).

Ej använda avbytare: Tommi Vaiho (mv), Kevin Walker (mf), Oscar Pettersson (mf/fw).

Före matchen:

Inför matchen handlade allt om coronaviruset. Med fyra bekräftade coronafall i A-laget och ytterligare ett stort antal fall i ungdomslaget, hade Smittskydd Skåne rekommenderat HIF att inte spela matchen. Klubben skickade en hemställan om att inte spela matchen till Svenska fotbollförbundet, men på söndagsmorgonen beslutade förbundet tävlingskommitté att matchen trots allt skulle spelas.

Senaste matcher:
HIF förlorade med 2-0 borta mot AIK. Trots stort bollinnehav matchen igenom var man aldrig nära att åka hem till Skåne med poäng.

Djurgården spelade 2-2 hemma mot IFK Göteborg.

Tabelläget:
4. Djurgården 17M-9V-3O-5F 27-17 30p.
16. HIF: 17M-2V-7O-8F 14-28 13p.

Laguttagning:
I och med virusutbrottet var valmöjligheterna få för tränare Olof Mellberg. Men jämfört med matchen mot AIK gjordes bara två ändringar i startelvan. Jakob Voelkerling Persson var en av fyra spelare som inte var tillgängliga utan att något skäl bekräftats officiellt (troligen är åtminstone tre av dessa Coronasmittade, se listan över indisponibla spelare högre upp i artikeln). I hans ställe gick Kebba Ceesay in som central mittback. Max Svensson inledde på bänken, vilket gjorde att Rasmus Jönsson fick chansen från start.

Olof Mellberg valde precis som senast att spela med tre mittbackar. Förra gången låg Alex Timossi och Max Svensson som släpande anfallare bakom ensamma spetsen Anthony van den Hurk. Idag spelade man med ett mer traditionellt anfallspar med Timossi och van den Hurk, medan Rasmus Jönsson startade som innermittfältare bredvid Brandur Hendriksson och defensiva ankaret Mohammed Abubakari. På bänken återfanns nyförvärven Shkodran Maholli och Marcus Olsson.

Väder:
Det var cirka 18 grader och soligt i Helsingborg vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
HIF gjorde en bra första halvlek. Man spelade lite mer direkt än mot AIK och genom fint arbete av anfallsparet Anthony van den Hurk och Alex Timossi skapade man flera målchanser efter längre bollar. Timossi hade två farliga avslutslägen och tvingade vid ett av tillfällena PK Bråtveit till en stark räddning. Van den Hurk hade en bra nick utanför efter fint förarbete från halvlekens bäste spelare, Joseph Ceesay.

Även Brandur Hendriksson hade en aktiv halvlek och han sköt fyra bra distansskott. Ett av dem, från drygt 20 meter, gick precis utanför stolpen.

Djurgården var inte oävna och skapade framför allt i början av matchen ett par lägen. Edward Chilufya blev fri i straffområdet, men fick avsluta ur lite för snäv vinkel och Alexander Nilsson kunde rädda. Aslak Fonn Witry fick i princip öppet mål på en hörna, men det som var halvlekens kanske allra bästa målchans resulterade i en nick utanför.

Andra halvlek:
Djurgården klev fram lite högre i den andra halvleken och etablerade ett tryck mot HIF:s tredjedel av planen. Tidigt i halvleken hade man två farliga chanser. Fredrik Ulvestad kom till ett skott som styrdes av Kebba Ceesay och smet precis över Alexander Nilssons ribba. Strax efteråt sköt Jonathan Augustinsson i perfekt läge på en hörna, men bollen gick långt utanför.

HIF stack också upp med en chans på en hörna, men Mohammed Abubakaris nick framför mål täcktes delvis av Jesper Nyholm och kunde räddas ganska enkelt av PK Bråtveit.

I den 56:e minuten gav Djurgårdens positiva inledning av halvleken  Jonathan Ring slog ett inlägg från vänster och mitt i straffområdet tog en omarkerad Curtis Edwards emot bollen och sköt in 1-0, medan Edward Chilufya fick all uppmärksamhet av HIF:s mittbackar.

Repliken blev dock snabb. Van den Hurk vräkte sig fram i en glidtackling mot Nyholm som hade bollen som siste man utanför eget straffområdet. Han fick med sig den och kunde passa en framåtlöpande Rasmus Jönsson. Jönsson visade sin fina bollbehandling, klev förbi Aslak Fonn Witry med bollen och placerade snyggt in kvitteringen.

Efter kvitteringen stod matchen och vägde under en period, innan HIF gjorde nästa drag i matchen. Efter fint samarbete med Brandur Hendriksson kunde en allt mer offensiv Martin Olsson slå ett inlägg från vänsterkanten. I straffområdet dök van den Hurk upp och nickade in sitt sjätte mål för säsongen. Direkt efter målet tvingades tyvärr målskytten sätta sig ned skadad och han byttes sedan ut mot Alhaji Gero.

Ett par minuter senare stod sedan Edward Chilufya för en direkt avgörande miss när Alexander Nilsson missbedömde en lång boll vid egen straffområdeslinje. Chilufya blev fri med tomt mål, men sköt i stolpen.

Djurgården, som redan kastat in Haris Radetinac och Karl  Holmberg vid ställningen, 1-1, bytte nu även in Emir Kujovic och Elliott Käck, men nästa mål gjordes ändå av en HIF-inhoppare. På en högerhörna från Martin Olsson fick Gero stå omarkerad i straffområdet. Han drog till direkt från sju-åtta meter och sköt in 3-1.

Summering:
– Efter fyra förluster på de senaste fem matcherna tog HIF en mycket tung trepoängare – trots det utsatta läget i både tabell och sjuksäng.

– Det var en ganska jämn match på Olympia där HIF skördade stora framgångar med ett mer direkt spel än tidigare. Man visade bättre effektivitet än Djurgården och fick även till bättre passningar på den sista tredjedelen än på sistone.

– HIF lyfter nu i tabellbotten och tar klivet upp på kvalplats.

Tabelläget:
4. Djurgården 18M-9V-3O-6F 28-20 30p.
14. HIF: 18M-3V-7O-8F 17-29 16p.

Nästa match:
Nästa match spelas hemma mot bottenkonkurrenten Kalmar FF den onsdagen den 9 september kl 1900.

Spelarbetyg:
ALEXANDER NILSSON, 5
Var nära att orsaka ett baklängesmål med märkligt ingripande vid ställningen 2-1. Gjorde ett par bra räddningar tidigare i matchen.

JOSEPH CEESAY (UT 79) 7
Var verkligen på hugget mot sitt gamla lag. Löpte in i rätt ytor, fick nycket boll, drev den framåt och serverade lagkamrater. Försvann lite grand i andra halvlek.
MIX DISKERUD, 7
Bra mittbacksinsats. Stod i vägen för det som kom in i boxen och viktig i uppspelsfasen. Fina crossbollar.
KEBBA CEESAY, 6,5
Lovande debut för nyförvärvet. Spelade lugnt och säkert, även om han stundtals blev lite utsatt i en-mot-en-lägen mot Chilufya.
MARTIN OLSSON (K), 7
Hade inte sin bästa match defensivt och missade lite i markeringen på 0-1-målet. Men två assist och flera fina offensiva räder ser till att det blir bra betyg ändå.
ADAM ERIKSSON (UT 89), 6,5
Nickade undan mycket i farliga lägen. Hade någon slarvig rensning, men överlag nyttig i defensiven.

BRANDUR HENDRIKSSON, 7
Efter ett par veckor med svagare form såg han ut som mot Örebro i juli igen. Sköt fyra skott i första halvlek, varav åtminstone tre var riktigt bra. Ett var nära att gå in i mål. Ytterligare farliga skott i andra halvlek och dessutom fin i förarbetet till 2-1. Agerade över stora ytor och gjorde det bra.
MOHAMMED ABUBAKARI, 7
Defensivt ankare som gjorde att Hendriksson och Jönsson kunde kliva fram i offensiven. Flera fina bollar framåt – en sådan ledde till Timossis chans i minut 29. Stoppade många bollar från att komma in i farliga ytor i och utanför HIF:s straffområde.
RASMUS JÖNSSON, 7
Lugn och säker med bollen utan att ta stora risker i passningsspelet. Klassaktion vid hans 1-1-mål. Verkade trivas bra som offensiv mittfältare.

ALEX TIMOSSI, 6,5
Aktiv och alert längst fram. Fick inte riktigt till pricken över i i avslutslägena men hittade bra samarbete med van den Hurk och Ceesay. Stred bra mot den betydligt större mittbacksopponenten Erik Berg. Gynnad av HIF:s mer direkta spel.
ANTHONY VAN DEN HURK (UT 74), 7 (*)
Gick en tuff kamp med Jesper Nyholm och vann mycket dueller. I andra halvlek snodde han bollen av mittbacken och spelade fram till 1-1. Sedan gjorde han 2-1 innan han tvingade utgå med skada.

Alhaji Gero (In 74, fick göra säsongens första mål med bra skott, lyckat inhopp även om han inte fick iväg avslut när han fick bra chans), Noel Mbo (In 79, pigg i inhopp och nära bli målskytt, kunde kanske tagit bättre beslut i två situationer) och Erik Figueroa (In 89, sent inhopp för att stärka HIF-försvaret i luften) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 7,5
Trots coronakrisen och svaga resultat på sistone reste HIF sig och levererade en av säsongens bättre insatser hemma mot Djurgården. Spelet med boll var bra och man spelade mer varierat än mot AIK senast. Imponerande!

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
4 min – MÅLCHANS, DIF: Nyholm går fram i banan och sticker fram djupledsboll mellan Olsson och Eriksson och Chilufya blir fri till höger i straffområdet. Han avslutar ur ganska snäv vinkel från nära håll. Nilsson räddar till hörna.
4 min – MÅLCHANS, DIF: Witry nickar på högerhörna i mycket farligt läge framför mål, från bortre ytan. Utanför.
5 min – MÅLCHANS, HIF: HIF vänder spel över till J Ceesay till höger. Han spelar in bollen till höger innerposition, varifrån Hendrikson skjuter från dyrga 20 meter. Precis utanför bortre stolpen.
7 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter över efter undannickad hörna.
11 min – AVSLUT, DIF: Ring skjuter över från 19 meter ur central position efter bra förarbete av Karlström.
15 min – AVSLUT, HIF: Abubakari startar anfall med fin boll till Ceesay till höger. Han springer in i banan med boll och lämnar över till Timossi i höger innerposition i straffområdet. Han skjuter över med vänstern.
20 min – AVSLUT, HIF: van den Hurk skjuter från 18 meter ur central position efter att Eriksson vunnit nickduell i straffområdet. Bråtveit räddar enkelt.
24 min – AVSLUT, DIF: Witry skjuter frispark ur vänster innerposition, ganska långt ut, någon meter från straffområdeslinjen. Bollen går cirka en meter över ribban.
27 min – MÅLCHANS, HIF: Utspark från Nilsson. Van den Hurk vinner duell med Nyholm och bollen når Timossi 18 meter från mål. Han vänder bort Berg och skjuter från 16 meter ur vänster innerposition. Över.
29 min – MÅLCHANS, HIF: Abubakari slår lång boll upp till van den Hurk, som bröstar ned bollen till Timossi till höger i straffområdet. Han avslutar ur snäv vinkel. Bråtveit gör stark räddning.
32 min – AVSLUTSFÖRSÖK, DIF: Efter en lång sekvens av undannickade bollar i HIF:s straffområde försöker Eriksson skjuta ur vänster innerposition i straffområdet. Diskerud täcker ut till hörna.
34 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson slår högerinlägg. Timossi nickar utanför.
38 min – GULT KORT, HIF: Olof Mellberg varnas.
40 min – MÅLCHANS, HIF: Ceesay är alert på längre boll på backlinjen och möter boll i höger innerposition. Han spelar Timossi, som slår inlägg från höger. Van den Hurk nickar. Precis utanför.
44 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter från 30 meter ur central position. Strax över.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 50%-50%. Avslut: 12-6. På mål: 2-1. Hörnor: 5-3.

46 min  -MÅLCHANS, DIF: Ulvestad skjuter från 20 meter ur central position. K Ceesay styr bollen, som går precis över eget mål.
47 min  - MÅLCHANS, DIF: Augustinsson får skottläge mitt i straffområdet på högerhörna. Bollen går långt utanför.
49 min – MÅLCHANS, HIF: Abubakari får nickchans framför mål på högerhörna. Nyholm täcker delvis och Bråtveit kan greppa bollen ganska enkelt.
51 min – AVSLUT, DIF: Karlström slår inlägg efter undannickad hörna. Nyholm nickar i boxen. Nilsson räddar ganska enkelt.
56 min – MÅL, DIF: Ring får bollen till vänster och slår inlägg till Curtis Edwards. Han tar emot bollen i höger innerposition i boxen, mellan Martin Olsson och Eriksson. Skjuter sedan in 0-1.
57 min – BYTE, DIF: Haris Radetinac IN, Jonathan Ring UT.
57 min – BYTE, DIF: Karl Holmberg IN, Curtis Edwards UT.
60 min – MÅL, HIF: van den Hurk snor bollen av Nyholm med glidtackling på offensiv planhalva. Han spelar sedan framåtlöpande Jönsson, som vänder bort Witry och skjuter kontrollerat in 1-1 med vänsterfoten från 14 meter ur vänster innerposition.
71 min – MÅL, HIF: Efter ett längre anfall spelar K Ceesay ut bollen till vänster till Olsson, som kombinerar sig fram med Hendriksson längs kanten. Olsson slår sedan ett skarpt inlägg, som Anthony van den Hurk nickar in i mål.
74 min – BYTE, HIF: Alhaji Gero IN, Anthony van den Hurk UT. Van den Hurk skadad efter målet.
75 min – AVSLUT, HIF: Diskerud skickar in låg boll till straffområdet. Jönsson skjuter direkt från 15 meter. Bråtveit räddar lätt.
75 min – MÅLCHANS, DIF: Kontring med lång boll på Chilufya. Nilsson kommer ut för att rensa undan bollen, men missar och Chilufya får tag i den till höger i straffområdet. Han avslutar mot tomt mål – i främre stolpen.
76 min – AVSLUT, DIF: Holmberg nickar ur central position på vänsterinlägg. Långt utanför.
77 min – GULT KORT, HIF: Mohammed Abubakari varnas för tuff tackling på Holmberg.
79 min – BYTE, DIF: Emir Kujovic IN, Edward Chilufya UT.
79 min – BYTE, DIF: Elliott Käck IN, Erik Berg UT.
79 min – BYTE, HIF: Noel Mbo IN, Joseph Ceesay UT.
81 min – MÅL, HIF: Högerhörna från Martin Olsson når en helt ren Alhaji Gero i bortre ytan. Han skjuter direkt. 3-1.
83 min – MÅLCHANS, HIF: Mbo blir fri med halva plan och drar förbi hemjobbande Witry. Hans avslut räddas dock av Bråtveit.
86 min – GULT KORT, DIF: Fredrik Ulvestad drar ned Gero utanför straffområdet.
87 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson slår frispark från position strax utanför vänster straffområdeshörn. En flack boll räddas av Bråtveit. Mbo är nära att hinna fram och styra in den i mål.
89 min – BYTE, HIF: Erik Figueroa IN, Adam Eriksson UT.
90 min – MÅLCHANS, DIF: Ulvestad nickar över ur farlig yta på vänsterhörna.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 47%-53%. Avslut: 19-19. På mål: 7-3. Hörnor: 7-10