Efter 24 år i högsta serien spelar HIF nästa år i Superettan efter en sen Halmstad-vändning på Olympia.

ALLSVENSKT KVAL, MATCH 2:2

Olympia, 20 november 2016, kl 1330:

HIF-Halmstads BK 1-2 (0-0)
1-0 Jordan Larsson (82, assist Surprise), 1-1 Marcus Mathisen (87, straff), 1-2 Marcus Mathisen (90, ass. Sead Haksabanovic)
Publik: 11074
Halmstads BK till allsvenskan med totalt 3-2.

HIF (4-4-2): Matt Pyzdrowski – Andreas Landgren, Jonatan Olsson (Jesper Lange, 90+1), Frederik Helstrup Jensen, Adam Eriksson – Surprise, Johan Mårtensson (Matthew Rusike, 90+1), Monday Samuel (Alexander Achinioti-Jönsson, 63), Anton Wede – Jordan Larsson, Mikael Dahlberg.

Oanvända avbytare: Tomer Chencinski (mv), Felix Bindelöv (b), Jesper Björkman (b), Martin Christensen (mf).

Skadade/avstängda/ej tillgängliga: Peter Larsson (b), Viktor Ljung (b), Carl Johansson (b), Carl Wede (mf), Lalawélé Atakora (mf).

Halmstads BK (4-4-2): Stojan Lukic – Jesper Westerberg, Alexander Berntsson, Marcus Mathisen, Andreas Bengtsson – Alexander Henningsson (Gabriel Gudmundsson, 66), Rebin Asaad , Ivo Pekalski, Sead Haksabanovic – Alexander Ruud Tveter, Fredrik Olsson (Simon Silverholt, 90+3).

Oanvända avbytare: Isak Pettersson (mv), Antonio Rojas, David Struski Persson, Jonathan Svedberg.

Så var matchen:

Före matchen:
- Andra matchen av två i dubbelmötet i det allsvenska kvalet. Efter 1-1 på Örjans vall i torsdags var förutsättningarna enkla: HIF skulle förnya det allsvenska kontraktet vid seger eller 0-0. Halmstad skulle peta ned HIF i superettan vid seger eller oavgjort resultat med 2-2 eller fler mål. Vid 1-1: Förlängningar och straffar.

- Peter Larsson, som utgick med ryggskada senast, kom inte till spel. Jonatan Olsson, som gjorde en bra match som ersättare sist, tog hans plats i startelvan. I övrigt var startelvan densamma som i första matchen.

- Halmstads avstängde vänsterback Adnan Kojic (utvisad i torsdags), ersattes av Andreas Bengtsson.

Första halvlek:
Första halvlek var spelmässigt jämn och hyfsat öppen och påminde ganska mycket om första mötet i torsdags, även om lagen kanske inte tog riktigt lika stora risker. Flera målchanser skapades – närmast ett ledningsmål var kanske Jordan Larsson, som sköt i ribban efter en fin framspelning av Andreas Landgren.

Annars var Halmstads Sead Haksabanovic på nytt framträdande, men bortalagets bästa lägen fick Fredrik Olsson och Ivo Pekalski. Den förstnämnde med en nick utanför från nära håll och den sistnämnde med ett tungt skott, som rörde vid HIF-spelare på vägen fram mot mål och sedan gick precis utanför.

Andra halvlek:
HIF fick problem efter halvtidsvilan och hade periodvis svårt att gå igång ett eget anfallsspel. Halmstad var mer aggressivt än före paus och vann mycket boll på mittplan.

Halmstads bästa chans så långt i matchen kom efter en timme, då Haksabanovic hittade Fredrik Olsson med en fin djupledsboll. Olsson sprang ifrån Jonatan Olsson och avslutade fri med Matt Pyzdrowski – den duktige HIF-målvakten stod dock för en fin parad med vänsterhanden och höll sitt mål rent från påhälsning.

Stämningen blev allt mer nervös på Olympia allt eftersom halvleken led fram. Halmstad utnyttjade hela tiden långsamt och slarvigt HIF-passningsspel och fortsatte att komma i anfallsvåg efter anfallsvåg, i jakt efter ett mål som skulle skicka HIF ned i Superettan.

Men istället för 0-1 så skulle 1-0 komma. I den 82:a minuten slog Alexander Ruud Tveter en svag passning på offensiv planhalva. Den hamnade hos Surprise, som rusade iväg på en HIF-kontring. Han väggspelade med Jordan Larsson, tog sig in i straffområdet från höger och spelade in bollen framför mål. Från nära håll kunde sedan Jordan Larsson slå in 1-0 ur ganska svår vinkel.

Där och då kändes det som att HIF skulle rida ut stormen, men Halmstad var fortfarande bara ett mål ifrån att skicka matchen till förlängning.

Och det målet kom. I den 86:e minuten tacklade Surprise ned Andreas Bengtsson i straffområdet och domare Stefan Johannesson pekade på straffpunkten. Marcus Mathisen klev fram och placerade in 1-1 till höger i målet. Matt Pyzdrowski gick åt andra hållet.

HIF-spelarna lyckades inte hantera den nya situationen och bara tre minuter senare sköt samme Mathisen di röe till Superettan när han vände och vred med bollen utanför straffområdet och till slut prickade in densamma snyggt bakom Pyzdrowski.

Henrik Larsson kastade in både Matthew Rusike och Jesper Lange, men HIF var aldrig nära ett 2-2-mål – och inte heller det hade ju räckt, eftersom Halmstad då gått vidare på fler gjorda bortamål.

Summering:
- HIF åker ur allsvenskan efter 24 år. Halmstad går upp i allsvenskan.

Spelarbetyg:
MATT PYZDROWSKI, 6,5
Räddade HIF i 86 minuter. Chanslös på straffen.

ANDREAS LANDGREN, 6,5
Såg mest stabil ut i backlinjen.
JONATAN OLSSON (UT 90+1), 5,5
Spelade enkelt som vanligt, såg lite trög ut i vissa situationer.
FREDERIK HELSTRUP JENSEN, 5,5
OK, hade problem ett par gånger.
ADAM ERIKSSON, 5,5
Inte särskilt framträdande.

SURPRISE, 5
Ojämn insats. Låg bakom målet, men orsakade också straffen. Slog borta många bollar.
JOHAN MÅRTENSSON, 6
Såg stark ut i första halvlek. Sämre i andra.
MONDAY SAMUEL (UT 63), 6
Flera fina offensiva aktioner under första halvtimmen. Jämnare än i första mötet. Sämre i andra halvlek och sedan utbytt.
ANTON WEDE, 5
Kämpade på, men fick inte ut så mycket av det.

MIKAEL DAHLBERG (UT 90), 5
Fick inte till det idag. Slog bort många passningar.
JORDAN LARSSON, 6,5 (*)
Skicklig. Gjorde vad han kunde för att rädda HIF kvar i allsvenskan med sitt 1-0.

ALEXANDER ACHINIOTI-JÖNSSON (UT 63), 4,5
Hade inget bra inhopp. Kom på mellanhand och såg trög ut.

Jesper Lange (In 90+1, kom in i sista desperat försök) och Matthew Rusike (In 90+1, kom in i sista desperat försök) spelade för kort tid för att betygsättas.

Tränare HENRIK LARSSON, 4
HIF tog sig inte an den andra halvleken på rätt sätt. Managern är ytterst ansvarig.

Laginsatsen, 4
HIF åkte ur allsvenskan idag. Stod inte för sin bästa fotboll när det gällde som mest. Det kunde räckt ändå – men det gjorde det inte.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
2 min – MÅLCHANS, HBK: Ruud Tveter skickar in bollen framför mål till F Olsson, som nickar från nära håll. Strax utanför.
8 min – AVSLUT, HIF: A Wede spelar J Larsson i djupet. Denne kommer in i straffområdet under bevakning och avslutar. Rakt på Lukic.
9 min – AVSLUT, HIF: Surprise skjuter utanför.
11 min – AVSLUT, HBK: Haksabanovic skjuter ur höger innerposition. Pyzdrowski räddar.
12 min – AVSLUT, HIF: A Wede fiskar upp en andraboll vid straffområdeslinjen och skjuter ett hårt skott. Lukic lyckas mota bort bollen.
14 min – AVSLUT, HIF: A Wede skjuter ur vänster ytterposition. Utanför bortre stolpen.
23 min – GULT KORT; HBK: Ivo Pekalski varnas för att ha försökt stoppa en HIF-kontring på mittplan.
23 min – AVSLUT, HIF: Dahlberg skjuter ett volleyskott efter en nickduell. Utanför.
27 min – MÅLCHANS, HIF: Landgren sticker in bollen i djupled till J Larsson i straffområdet. Den senare provat ett tekniskt avslut och försöker placera in den i krysset. Bollen går i ribban.
28 min – AVSLUT, HBK: F Olsson skjuter ur höger innerposition från 18 meter. Pyzdrowski räddar.
30 min – MÅLCHANS, HIF: Landgren kastar ett inkast och bollen hamnar efter nickduell i målområdet hos Surprise, som skjuter från 12 meter. Via HBK-spelare till hörna.
34 min – MÅLCHANS, HBK: Pekalski skjuter tungt skott från 21 meter ur central position. Precis utanför.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 52%-48%. Avslut: 9-9. På mål: 3-2. Hörnor: 2-3. Offside: 0-0.

46 min – MÅLCHANS, HIF: A Wede får läge framför mål, avslutar utanför.
52 min – AVSLUT, HBK: F Olsson avslutar ur snäv vinkel från vänster i straffområdet.
57 min – MÅLCHANS, HBK: Haksabanovic skjuter tungt skott ur central position från 23 meter. Pyzdrowski räddar till hörna.
60 min – MÅLCHANS, HBK: F Olsson rinner förbi J Olsson på en djupledsboll från Haksabanovic. F Olsson får avslutsläget mellan J Olsson och Pyzdrowski, men den senare lyckas rädda med högerhanden. Stark parad.
63 min – BYTE, HIF: Alexander Achinioti-Jönsson IN, Monday Samuel UT.
66 min – GULT KORT, HIF: Surprise varnas för att ha kommit sent in i duell.
66 min – BYTE; HBK: Gabriel Gudmundsson IN, Alexander Henningsson UT.
69 min – AVSLUT, HBK: Pekalski skjuter en bra bit över från distans.
77 min – GULT KORT, HIF: Johan Mårtensson drar ned Gudmundsson efter att ha tappat bollen till en HBK-kontring.
78 min – AVSLUT, HBK: Haksabanovic skjuter ur vänster innerposition. Pyzdrowski räddar.
82 min – MÅL, HIF: Surprise vinner bollen till höger på offensiv planhalva efter en felpassning från Ruud Tveter. HIF kontrar och Surprise väggspelar med Jordan Larsson, kommer in i offensivt straffområde från höger och spelar in den framför mål där Jordan dyker upp och skjuter in 1-0 i tomt mål ur halvlurig vinkel.
83 min – BYTE, HBK: Marcus Johansson IN, Rebin Asaad UT.
86 min – STRAFF, HBK: Surprise sparkar ned Bengtsson till vänster i straffområdet.
87 min – MÅL, HBK: Marcus Mathisen skjuter in 1-1 på straff. Bollen går till höger, Pyzdrowski till vänster.
90 min – MÅL, HBK: Marcus Mathisen skjuter in 1-2 ur höger innerposition.
90+1 min – BYTE, HIF: Matthew Rusike IN, Johan Mårtensson UT.
90+1 min – BYTE, HIF: Jesper Lange IN, Jonatan Olsson UT.
90+3 min – BYTE, HBK: Simon Silverholt IN, Fredrik Olsson UT.

Slut – STATISTIK: Bollinnehav: 49%-51%. Avslut: 11-18. På mål: 4-9. Hörnor: 3-5. Offside: 1-0.