HIF är en poäng från serieledning efter en klar och tydlig hemmaseger i kvällens toppmöte.

SUPERETTAN, OMGÅNG 21
Olympia, tisdag 21 september 2021kl 1900:

HIF–Jönköpings Södra 3–0 (1–0)
1-0 Brandur Hendriksson (7, assist Rasmus Jönsson), 2-0 Anthony van den Hurk (68), 3-0 Adam Kaied (85, assist Casper Widell)
Publik:

HIF (4-4-2): Anders Lindegaard – Andreas Landgren, Casper Widell, Charlie Weberg, Emil Hellman – Wilhelm Loeper (Benjamin Acquah, 79), Brandur Hendriksson (Vladislav Kreida, 88), Rasmus Jönsson, Adam Kaied (Viktor Lundberg, 88) – Assad Al Hamlawi (Rasmus Karjalainen, 72), Anthony van den Hurk (Dennis Olsson, 88).

Ej använda avbytare: Kalle Joelsson (mv), Emil Hellman (b).

Skadade/avstängda: Ravy Tsouka (b, avstängd), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, knäskadad), Victor Göransson (mf, återhämtar sig från hjärnskakning).

Övriga spelare: Alexander Nilsson (mv), Victor Blixt (b), Noel Mbo (fw), Alhaji Gero (fw).

Jönköpings Södra (5-2-2-1):
Frank Pettersson – Jesper Svensson, Adam Ben Lamin (Preparim Beqaj, 70), Sebastian Crona, Marcus Degerlund, Daniel Strandsäter – Junes Barny, Fredric Fendrich – Elias Nordström (Daniel Ljung, 70), Adrian Edqvist – Eric Omondi.

Ej använda avbytare: Felix Jakobsson (mv), Mohammad Fazal (b), Kevin Rodeblad Lowe (b), Anton Thorsson (mf), Enock Kwakwa (mf).

Före matchen:
– Toppmöte på Olympia. Vid poäng skulle HIF ta sig upp på direktuppflyttningsplats till allsvenskan. För J-Södra, sex poäng bakom HIF i tabellen med en match mindre spelad, var seger viktigt för att på allvar komma in i kampen om topplaceringarna.

– HIF saknade avstängde Ravy Tsouka, men Wilhelm Loeper var däremot tillbaka från sin avstängning.

Senaste matcher:
HIF gjorde en bra insats, men fick bara med sig oavgjort (1-1) från toppmötet hemma mot TFF. Både i den matchen och den föregående, borta mot AFC (2-2), tappade HIF segern i slutminuterna.

J-Södra förlorade senast det viktiga derbyt mot IFK Värnamo (0-2). Före det hade laget radat upp tre vinster i följd.

Laguttagning:
Med Tsouka avstängd fick 18-årige Casper Widell ta plats i mittlåset bredvid Charlie Weberg, för första gången sedan hemmaderbyt mot BoIS i början av augusti. Högerytter Loepers återkomst innebar att Adam Kaied var tillbaka på sin ordinarie position till vänster på mitten och att Dennis Olsson, startman där senast, fick inleda på bänken. I övrigt var startelvan densamma som mot TFF.

Tabelläget:
3. HIF
 20M-10V-6O-4F 29-15 36p.
7. Jönköpings Södra: 19M-9V-3O-7F 27-23 30p.

Väder:
Det var cirka 12 grader och mulet i Helsingborg vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
Brandur Hendriksson gav HIF en drömstart. Färöingen gjorde sitt fjärde mål för säsongen när han drog till med en riktig smällkaramell från dryga 25 meter. J-Södra-spelarna verkade inte tro att det skulle komma något skott när Hendriksson fick bollen av Rasmus Jönsson i den sjunde minuten. Han fick gott om tid att måtta och skickade från höger innerposition in en skruvad boll i bortre hörnet.

HIF hade ganska mycket etablerat anfallsspel på offensiv planhalva, men gästerna hotade också med fina kombinationer och på kontringar, framför allt i mitten av en chansfattig halvlek. I den 32:a minuten sköt Eric Omondi ett lurigt och hårt skott som tvingade Anders Lindegaard att rädda och släppa retur. Utöver det hade J-Södra ett par farliga inspel i straffområdet, men Casper Widell stod i vägen nästan varje gång i sin andra match från start för säsongen.

Anthony van den Hurk letade med ljus och lykta efter sitt elfte mål för säsongen och roffade åt sig utanför boxen från Sebastian Crona i den 41:a minuten. Hans skott gick dock strax över ribban.

Andra halvlek:
Inledningen av halvleken gick i Jönköpings favör. I samband med en hörna fick man en dubbelchans där både Sebastian Crona och Adrian Edqvist sköt på täckande HIF-spelare. Man klev upp högre i banan och lyckades ibland spela sig igenom HIF:s lagdelar. Inne i straffområdet hade dock den röda backlinjen kontroll och de stora chanserna i halvleken skapade hemmalaget.

Hendriksson, taggad efter ledningsmålet, fortsatte att skjuta. Efter fint samarbete med Adam Kaied tvingade han Elias Pettersson till en parad med ett skott ur bra läge i straffområdet i den 61:a minuten.

Sju minuter senare var det dags igen. Rasmus Jönsson satte upp Kaied som åter samarbetade med Hendriksson. Den sistnämnde sköt igen – nu från de cirka 25 meter som han gjorde 1-0 ifrån. Den här gången räddade Pettersson, men bollen tog sedan i ribban och fram i straffområdet vräkte sig Anthony van den Hurk som kunde skalla in 2-0 och gå upp i delad skytteligaledning.

J-Södra fortsatte att försöka men var aldrig nära att komma in i matchen. Istället kunde HIF:s bäste för kvällen, Casper Widell, servera Adam Kaied ett friläge i den 85:e minuten. Kaied visade återigen sin klass när han kyligt lyfte in bollen bakom en chanslös Frank Pettersson och fastställde slutresultatet till 3-0.

Summering:
– HIF gjorde en stark defensiv insats och visade fin effektivitet framåt när man tog en komfortabel seger.

– Di röe har nu ett bra utgångsläge inför de avslutande nio omgångarna. Man är nu på direktuppflyttningsplats, bara en poäng bakom serieledande IFK Värnamo.

– I nästa match är Charlie Weberg avstängd efter säsongens tredje gula kort.

Tabelläget:
2. HIF
 21M-11V-6O-4F 32-15 39p.
7. Jönköpings Södra: 20M-9V-3O-8F 27-26 30p.

Nästa match:
På söndag reser HIF till Växjö för bortamatch mot Öster (Kl. 1300).

Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD, 6
Lindegaard sattes inte på några större prov. Räddade Omondis luriga skott med viss möda. Klart godkänd.

ANDREAS LANDGREN, 6,5
Gedigen insats i båda riktningarna. La ned stort jobb.
CASPER WIDELL, 8 (*)
Kom in i andra starten för säsongen och stod i vägen för allt J-Södra skickade fram mot HIF:s sista tredjedel. Täckte skott, nickade bort bollar och bröt de farliga markinsticken som Jönköping gillar att anfalla med. Höjde sitt betyg med ytterligare en halv poäng när han med kontrollerad djupledsboll frispelade Kaied i slutminuterna och assisterade 3-0.
CHARLIE WEBERG, 6,5
Överlag säker och stabil och starkt bidragande till att J-Södra i princip saknade farliga målchanser. Tog gult kort som innebär att han är avstängd nästa match.
BÖDVAR BÖDVARSSON, 6,5
Gedigen defensiv insats.

WILHELM LOEPER (UT 79), 6
Som vanligt aktiv och Loeper drog på sig bevakning som skapade ytor för medspelare. Fick inte riktigt till de avgörande passningarna idag, men klart godkänd.
BRANDUR HENDRIKSSON (UT 88), 7,5
Gjorde det matchvinnande målet med sitt fina distansskott och skapade sedan avgörande 2-0 med ännu ett fint distansskott. Såg utöver det stark ut i första halvan av andra halvlek när han spelade med stort självförtroende och hittade kombinationer med sina medspelare. Något tveksam inledning kanske, men det här var en av hans bästa matcher i den röda tröjan.
RASMUS JÖNSSON, 7
Gjorde ett farligt bolltapp på offensiv planhalva i första halvlek, men redde upp situationen med stark defensiv prestation – en av många sådana. Fin brytning på Nordström i matchinledningen efter felpass från Hendriksson. Nära göra mål med cykelspark som täcktes av Södra-spelare.
ADAM KAIED (UT 88), 7
3-0-målet. Sådan klass han visar, unge Kaied. Löpte som vanligt över stora ytor, hittade kombinationer med Hendriksson och Jönsson. Hade något defensivt problem mot Svensson/Nordström i mitten av första halvlek, annars bra på det området också.

ANTHONY VAN DEN HURK (K) (UT 88), 7
Var het idag och ville verkligen göra mål. Lyckades med det i andra halvlek, påpassligt. Blev allt mer defensiv i andra halvlek, mer av central offensiv mittfältare då, och gjorde stor nytta när HIF försvarade sin nolla.
ASSAD AL HAMLAWI (UT 72), 5,5
Andra starten i följd.
Visar sin potential utan att vara i sin formtopp ännu. Slet hårt och gjorde stor nytta på så sätt. Brottades med J-Södra-försvararna. Slog dock bort flera bra kontringslägen och stod för någon farlig indianare på egen planhalva. Kom inte till några lägen i straffområdet. Fin mottagning och passning till van den Hurk precis innan han lämnade banan.

Rasmus Karjalainen (In 72, gjorde viktigt mål, men var avvinkad för offside), Benjamin Acquah (In 79, nytt fint inhopp med bra driv med boll), Dennis Olsson (In 88, sent inhopp),  Viktor Lundberg (In 88, kom in sent och hann inte sätta avtryck),  Vladislav Kreida (In 88, fick speltid för första gången på ett tag)   spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 7,5
Ett styrkebesked.
Effektivitet framåt, stabil defensiv bakåt, inga djupare dalar i spelet. HIF avfärdade en toppkonkurrent enkelt. Det var ingen klang- och jubelföreställning, men en av säsongens bättre insatser.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:

7 min – MÅL, HIF: Brandur Hendriksson får bollen av Jönsson och skjuter in 1-0 från 26 meter ur höger innerposition. Bollen går in i bortre hörnet i medelhög höjd.
15 min – AVSLUT, HIF: Van den Hurk skjuter från 18 meter ur vänster innerposition. Inga större problem för Pettersson att rädda.
17 min – AVSLUT, JSÖ: Edqvist skjuter ur vänster innerposition från 20 meter. En bit över och utanför.
32 min – MÅLCHANS, JSÖ: Omondi driver boll från vänster innerposition i sidled och skjuter pressat skott ur höger innerposition från 20 meter. Lindegaard räddar, men tvingas släppa retur.
37 min – AVSLUT, HIF: Landgren skjuter hårt ur högerläge i straffområdet på pass från Weberg efter att J-Södra inte fått undan bollen efter högerhörna. Pettersson räddar.
41 min – MÅLCHANS, HIF: Van den Hurk snor åt sig bollen av Strandsäter i duell. Skjuter ur höger innerposition från 17 meter. Strax över.
45 min – GULT KORT, HIF: Assad Al Hamlawi sparkar till Degerlund i kamp om boll vid kortlinjen till höger om J-Södras mål.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 50%-50%. Avslut: 5-3. På mål: 3-1. Hörnor: 1-2.

50 min – GULT KORT, HIF: Charlie Weberg varnas för att ha stoppat JSÖ-kontring med sen tackling på Barny.
54 min – MÅLCHANS, JSÖ: Edqvist skjuter utifrån på andraboll efter hörna. Van den Hurk täcker. Sedan skott från Crona. Weberg täcker till hörna.
60 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson slår markhörna diagonalt bakåt. Loeper skjuter över från 19 meter ur höger innerposition.
61 min – MÅLCHANS, HIF: Bra samarbete mellan Kaied och Hendriksson till vänster. Kaied får bollen av Hendriksson och tar sig in i boxen från kanten och passar sedan snett inåt bakåt till Hendriksson som skjuter ur vänster innerposition från 16 meter. Pettersson räddar med viss möda.
68 min – MÅL, HIF: Snabb kombination mellan Jönsson och Kaied och Hendriksson. Hendriksson skjuter sedan från 25 meter ur vänster innerposition. Petterssom tippar bollen i ribban och på returen dyker Anthony van den Hurk fram i straffområdet och nickar in 2-0.
70 min – BYTE, JSÖ: Preparim Beqaj IN, Adam Ben Lamin UT.
70 min – BYTE, JSÖ: Daniel Ljung IN; Elias Nordström UT.
71 min – MÅLCHANS, HIF: Utspark från Lindegaard. Bra mottagning av Al Hamlawi i vänster innerposition på offensiv planhalva. Han spelar vidare till van den Hurk som drar till från 18 meter ur höger innerposition. Via Pettersson-räddning går bollen över ribban.
72 min – BYTE, HIF: Rasmus Karjalainen IN, Assad Al Hamlawi UT.
72 min – MÅLCHANS, HIF: Widell nickar i främre ytan på högerhörna från Hendriksson. Över.
79 min – BYTE, HIF: Benjamin Acquah IN, Wilhelm Loeper UT.
82 min – GULT KORT, JSÖ: Eric Omondi sparkar till Jönsson på HIF:s planhalva.
85 min – MÅL, HIF: Widell dribblar på egen planhalva och slår sedan väl avvägd djupledsboll till Adam Kaied som fri med Pettersson kallt lyfter in 3-0.
88 min – BYTE, HIF: Vladislav Kreida IN, Brandur Hendriksson UT.
88 min – BYTE, HIF: Dennis Olsson IN, Adam Kaied UT.
88 min – BYTE, HIF: Viktor Lundberg IN, Anthony van den Hurk UT.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 43%-57%. Avslut: 13-5. På mål: 9-1. Hörnor: 6-8.