HIF-MFF 0-1: Referat och spelarbetyg

HIF-MFF 0-1: Referat och spelarbetyg

HIF föll i kampbetonat Skånederby.

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 26
Olympia, måndag 2 november 2020, kl 1900:

HIF-Malmö FF 0-1 (0-1)
0-1 Isaac Kiese Thelin (15, assist Erdal Rakip)
Publik: -

HIF (4-4-2): Anders Lindegaard (Alexander Nilsson, 51) – Joseph Ceesay (Andreas Landgren, 89), Ravy Tsouka, Martin Olsson, Adam Eriksson (Erik Figueroa, 89) – Brandur Hendriksson (Ludvig Carlius, 89), Mix Diskerud, Mohammed Abubakari, Max Svensson – Alex Timossi, Anthony van den Hurk.

Ej använda avbytare: Casper Widell (b), Alhaji Gero (fw), Noel Mbo (fw).

Skadade/avstängda: Andreas Granqvist (b, ljumskskada), Kalle Joelsson (mv, knäskadad), Assad Al Hamlawi (fw, fotskadad), Marcus Olsson (b/mf, knäskadad), Shkodran Maholli (fw, skadad), Rasmus Jönsson (mf/fw, lårskadad), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, hjärnskakning), Kebba Ceesay (b, avstängd).


Övriga spelare: Ian Pettersson (mv), Emil Hellman (b).
 
Malmö FF (4-2-3-1): Marko Johansson – Eric Larsson, Anel Ahmedhodzic, Lasse Nielsen, Jonas Knudsen – Erdal Rakip (Bonke Innocent, 63), Anders Christiansen – Jo Inge Berget, Ola Toivonen (Søren Rieks, 63), Adi Nalic (Franz Brorsson, 89) – Isaac Kiese Thelin.

Ej använda avbytare: Mathias Nilsson (mv), Behrang Safari (b), Arnor Traustason (mf), Amin Sarr (mf).

Före matchen: 

HIF låg på nedflyttningsplats i allsvenskan inför det första Skånederbyt utan publik någonsin på Olympia.
 
Senaste matcher:
HIF inledde svagt borta mot Örebro och låg tidigt under med 2-0. Till slut vann hemmalaget med 3-2 efter en HIF-uppryckning som dock aldrig var nära att resultera i poäng.

Malmö vann enkelt mot HIF:s bottenkollega IFK Göteborg. 3-1 slutade matchen på Eleda Stadion.

Tabelläget:
1. Malmö FF 25M-14V-8O-3F 51-25 50p.
15. HIF: 25M-4V-10O-11F 28-41 22p.

Laguttagning:
Jämfört med senaste matchen fick Olof Mellberg tillbaka fem spelare. Anders Lindegaard (skadad sedan omgång 11, med undantag från matchen mot Mjällby i omgång 23), Martin Olsson (sjuk senast) och Ravy Tsouka (sjuk senast) gick rakt in i startelvan medan Andreas Landgren (missat två matcher med skada) och Alhaji Gero (borta av personliga skäl senast) fick börja på bänken. Däremot saknades en avstängd Kebba Ceesay. Erik Figueroa och Alexander Nilsson som inledde mot Örebro fick också agera avbytare.

Mellberg valde att gå över till en 4-4-2-uppställning med elvans överraskning Ravy Tsouka som mittback bredvid Martin Olsson. Mix Diskerud bildade centralt mittfält med Mohammed Abubakari, flankerade av Brandur Hendriksson och Max Svensson.
 
Väder:
Det var cirka 15 grader och småregnigt i Helsingborg vid avspark.
 

Så var matchen:
 
Första halvlek:
HIF klev fram högt och hindrade ofta Malmö från att ha bollen på den sårbara sista tredjedelen. Man vann tillbaka bollen fort och var också det lag som skapade de första målchanserna i matchen. Anthony van den Hurk sög in bollen framför mål i en andravåg efter hörna i den åttonde minuten och passade bakåt till Brandur Hendriksson som fick bra skottläge. Bollen gick dock över. Fem minuter senare dribblade Joseph Ceesay sig fram till ett bra läge i straffområdet, men Lasse Nielsen täckte ut bollen till hörna.

Istället svarade serieledarna med att ta ledningen. Efter en felpassning av Mohammed Abubakari på egen planhalva kunde Erdal Rakip chippassa bollen förbi Martin Olsson och Adam Eriksson till en fri Isaac Kiese Thelin. Anfallaren avslutade säkert med sitt tolfte mål för säsongen. 0-1 efter 15 minuter.

HIF fortsatte att ösa på, spelade aggressivt och kom till många inläggslägen, utan att skapa fler bra chanser i halvleken. Medan MFF:s spel ute på plan inte var så mycket att skriva hem om, så var man mycket skarpa i försvarsspelet i det egna straffområdet och man neutraliserade på ett bra sätt HIF:s sistapassningar. Bortalaget hade inte särskilt mycket framåt, men Kiese Thelin fick en bra möjlighet att göra 0-2 på ett Eric Larsson-inlägg i slutet av halvleken. Bollen gick dock över.

Andra halvlek:
Den andra halvleken såg till en början ut ungefär som den första. HIF fortsatte att spela med stort mod och i den 50:e  minuten fick man också till en bra chans av ett av inläggen mot straffområdet. Mix Diskerud slog en bra boll som nickades fint av Alex Timossi mot stolproten. Marko Johansson sträckte ut och gjorde en fin räddning till hörna.

Strax före det hade Malmö också skapat en farlighet, på en hörna. Återigen var det Kiese Thelin som var inblandad, men den här gången gick hans nick från nära håll precis utanför stolpen.

HIF drabbades av ett tungt avbräck i den 51:a minuten då Anders Lindegaard tvingades kliva av, troligen på grund av den skada som hållit honom borta från spel halva säsongen. Alexander Nilsson ersatte.

Efter att Malmö bytt in Søren Rieks och Bonke Innocent i den 63:e minuten fick man bättre kontroll på tillställningen. Ett allt tröttare HIF kom upp i farliga anfall allt mer sällan och istället var det Malmö som skapade de enda riktiga chanserna under den sista fjärdedelen av matchtiden: Alexander Nilsson tvingades till två bra räddningar i den 70:e minuten, på skott från Rieks och Adi Nalic.

På tilläggstid höll Eric Larsson på att bjuda Alex Timossi på en chans att kvittera med en slarvig hemåtpassning, men Marko Johansson kom ut från sitt mål tillräckligt fort för att inte den vindsnabbe Timossi skulle hinna först till bollen.

Summering:
– HIF gjorde en bra arbetsinsats och föll med flaggan i topp mot en skickliga motståndare. Dock blev det inte mycket till forcering för kvittering, kraften tog helt enkelt slut i laget under de sista 25 minuterna.

– Det är dock inte första gången i år som man råkar ut för en ”hedersam förlust” och med fyra omgångar kvar är HIF på nedflyttningsplats. I nästa omgång gästar IFK Göteborg, två poäng före i tabellen, Olympia. Två matcher efter det är det dags för Falkenberg, en poäng före, hemma.  

– HIF:s taktik att kliva fram högt och att helt enkelt inte låta Malmö få ett kompakt spelövertag med alla individuellt skickliga offensiva fungerade i så motto att MFF helt enkelt inte skapade särskilt mycket i den här matchen. Bortlaget var dock mycket skickliga i försvarsspelet och HIF hade behövt visa rejäl skärpa framför mål för att få med sig poäng från detta derby.

Tabelläget:
1. Malmö FF 26M-15V-8O-3F 52-25 53p.
15. HIF: 26M-4V-10O-12F 28-42 22p.

Nästa match:
Nästa match spelas hemma mot IFK Göteborg på söndag den 8 november kl 1730.

  
Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD (UT 51), 6
Hade inte så mycket att göra i sin comeback. Visade sin nytta i spelet med fötterna och spred säkerhet till det egna försvaret. Tvingades tyvärr utgå med ny skadekänning.
 
JOSEPH CEESAY (UT 89), 6,5
Bryter mönster med sina offensiva löpningar med boll och skapade själv en av HIF:s målchanser i matchen. Svajade lite på egen planhalva stundtals, tappade boll till Nalic i farligt läge i andra halvlek.
RAVY TSOUKA, 7
Startelvans sensation blev också matchens sensation. Ravy Tsouka spelade i sin första start sedan omgång 11 enkelt och säkert, var alert och stod upp mycket bra mot de skickliga motståndarna. Var till och med nära att stoppa Kiese Thelins avslut vid målet efter att hans kollegor slagits ut av Rakips passning. Kämpade hela vägen till slutsignal med bra spel med boll.
MARTIN OLSSON, 6,5
Finurlig i offensiven och slog flera högklassiga passningar. Några missar också och gick bort sig vid målet då han hamnade på mellanhand.
ADAM ERIKSSON (UT 89), 6
Kom med bra i offensiven i första halvlek. Slog flera bra bollar in i straffområdet, men lite avvaktande i vissa lägen när möjligheter att skicka in bollen fanns. Mindre bra inlägg när han fick chansen efter en frisparkscross från Hendriksson. Gedigen defensiv insats, räddade upp farlig situation i 78:e med brutal hemåtlöpning.

 
BRANDUR HENDRIKSSON (UT 89), 6
Aktiv i kantroll, men slog bort lite väl många inlägg. Mattades i andra halvlek – som ofta tidigare under säsongen.
MIX DISKERUD, 6,5
Slog bra passningar i sin första start som mittfältare sedan bortamatchen mot Falkenberg i den nionde omgången.
MOHAMMED ABUBAKARI, 6
Vann mycket boll och tid på det defensiva mittfältet, men slog också felpassningen som öppnade upp läget för Kiese Thelin vid 0-1.
MAX SVENSSON, 6
Gjorde flera bra saker i samarbete med framför allt van den Hurk och Eriksson. Lite för osynlig, dock, och hamnade ganska långt ifrån sina favoritlägen i vänster innerposition. Led av övergången till 4-4-2.

ALEX TIMOSSI, 6,5
La ned stor arbetsinsats och avslutade vasst när chansen kom i början av andra halvlek.
ANTHONY VAN DEN HURK, 7 (*)
Vann duell efter duell mot Malmös starka mittbackar. Tyvärr fick han aldrig några målchanser, men han såg till att HIF kunde komma upp i anfallsvåg efter anfallsvåg med sitt kampspel.
 

ALEXANDER NILSSON (IN 51), 6
Gjorde två bra räddningar, men slog också ett par vanskliga utsparkar – exempelvis mellan de båda räddningarna i den 70:e minuten.

Ludvig Carlius (In 89, gjorde det bra i kort inhopp, spelade med lugn och kontroll på mitten), Andreas Landgren (In 89, slog två bra passningar) och Erik Figueroa (In 89, hann inte bidra med något) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 6
HIF tog kampen både taktiskt och fysiskt i det här derbyt. Det räckte dock inte mot en effektiv motståndare, som var bättre i båda straffområdena. Di röe var trötta under slutskedet av matchen och lyckades inte åstadkomma någon forcering för poäng.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)
                                                        
                     
Minut för minut:
8 min – MÅLCHANS, HIF: Hendriksson avslutar andravåg efter hörna med skott över från högerposition i boxen. Van den Hurk fiskar upp bollen framför mål efter Abubakari-inlägg och passar bakåt till Hendriksson.
9 min – AVSLUTSFÖRSÖK, MFF: Kontring för MFF. Toivonen spelar fram bollen till Berget i straffområdet. Han försöker komma förbi Abubakari, lyckas nästan, men HIF-mittfältaren vräker sig fram och täcker avslutet.
10 min – AVSLUT, MFF: Christiansen slår högerhörna. Nick strax utanför från Kiese Thelin.  Lindegaard med på noterna.
11 min – AVSLUT, MFF: Berget skjuter från 20 meter ur central position. Lindegaard greppar bollen.
13 min – MÅLCHANS, HIF: J Ceesay rusar fram med bollen till höger, vänder bort Ahmedhodzic och avslutar från 13 meter ur höger innerposition. Nielsen täcker ut bollen till hörna.
13 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson slår vänsterhörna. Tsouka möter med klacken vid främre stolpen. Kiese Thelin täcker ut till hörna vid stolpen.
15 min – MÅL, MFF: Rakip chippar bollen förbi Olsson och Eriksson och Isaac Kiese Thelin blir fri till höger i straffområdet. Han gör inget misstag fri med Lindegaard. 0-1.
17 min – AVSLUT, MFF: KIese Thelin skjuter från 20 meter. Inga problem för Liundegaard.
22 min – GULT KORT, HIF: Joseph Ceesay varnas för att ha stoppat kontring efter hörna med tackling på Rakip.
37 min – GULT KORT, MFF: Lasse Nielsen tacklar Timossi innan han kan ta emot lång boll från Lindegaard på offensiv planhalva.
43 min – MÅLCHANS, MFF: Larsson slår högerinlägg. Kiese Thelin finns på bortre ytan. Han nickar över.
45 min – AVSLUT, HIF: Inlägg från J Ceesay rensas undan. Bollen når Olsson strax utanför straffområdet. Han skjuter över.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 50%-50%. Avslut: 5-8. På mål: 0-3. Hörnor: 5-1.

48 min – MÅLCHANS, MFF: Hörna från Rakip. Nickas precis utanför från bortre ytan. Farligt.
50 min – MÅLCHANS, HIF: Diskerud slår högerinlägg. Timossi placerar fint en nick mot stolproten. Johansson räddar till hörna.
51 min – BYTE, HIF: Alexander Nilsson IN, Anders Lindegaard UT. Lindegaard tvingas utgå, troligen  på grund av den skada som hållit honom borta från spel under stora delar av säsongen.
52 min – AVSLUT, HIF: Svensson avslutar över i en andravåg efter hörna. Detta efter en fin passning av Olsson i läget före.
58 min – AVSLUT, MFF: Nick utanför efter långt inkast från Knudsen.
61 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter frispark från 25 meter. I famnen på Johansson.
63 min – BYTE, MFF: Søren Rieks IN, Ola Toivonen UT.
63 min – BYTE, MFF: Bonke Innocent IN, Erdal Rakip UT.
70 min – MÅLCHANS, MFF: Tsouka nickar bort boll, som når Rieks i vänster innerposition strax utanför straffområdet. Han skjuter och Nilsson gör bra räddning.
70 min – MÅLCHANS, MFF: Nilsson slår sedan bort bollen när han ska sätta igång spelet och Nalic får bra chans i vänster innerposition från 16 meter. Nilsson gör på nytt stark räddning.
80 min – AVSLUT, HIF: Tsouka tar med sig bollen framåt och skickar in den i boxen, där Hendriksson till slut kan skjuta på andraboll. Lång utanför från 16 meter.
89 min – BYTE, HIF: Erik Figueroa IN, Adam Eriksson UT.
89 min – BYTE, HIF: Andreas Landgren IN, Joseph Ceesay UT.
89 min – BYTE, HIF: Ludvig Carlius IN, Brandur Hendriksson UT.
89 min – BYTE, MFF: Franz Brorsson IN, Adi Nalic UT.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 53%-47%. Avslut: 10-12. På mål: 2-4. Hörnor: 11-3.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2020-11-02 21:34:38
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"