HIF-NOR 3-2: Referat och spelarbetyg

HIF har tagit sin andra seger för säsongen. Rasmus Jönsson avgjorde en svängig match mot serietvåan Norrköping.

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 14
Olympia, måndag 10 augusti 2020, kl 1900:

HIF-IFK Norrköping 3-2 (2-1)
0-1 Självmål (3, Jakob Voelkerling Persson), 1-1 Anthony van den Hurk (9, straff), 2-1 Anthony van den Hurk (22), 2-2 Isak Bergmann Johannesson, 62), 3-2 Rasmus Jönsson (80, assist Joseph Ceesay)
Publik: -

HIF (4-4-2): Alexander Nilsson – Anders Randrup, Mix Diskerud, Martin Olsson, Adam Eriksson (Ravy Tsouka, 76) – Alex Timossi (Brandur Hendriksson, 84), Armin Gigovic, Jakob Voelkerling Persson (Mohammed Abubakari, 62), Max Svensson (Joseph Ceesay, 76) – Assad Al Hamlawi (Rasmus Jönsson, 62), Anthony van den Hurk.

Ej använda avbytare: Ian Pettersson (mv), Noel Mbo (fw).

Skadade/avstängda: Andreas Landgren (mf, knäskadad), Andreas Granqvist (b, ljumskskadad), Kalle Joelsson (mv, knäskadad), Erik Figueroa (b, skadad), Anders Lindegaard (mv, skadad).

Övriga A-lagsspelare: Emil Hellman (b), Casper Widell (b), Ludwig Carlius (mf), Alhaji Gero (fw).

IFK Norrköping (4-3-3): Isak Pettersson – Linus Wahlqvist (Linus Hallenius, 84), Lars Krogh Gerson (Henrik Castegren, 84), Rasmus Lauritsen, Isak Bergmann Johannesson – Alexander Fransson, Eric Smith, Simon Thern – Jonathan Levi (Pontus Almqvist, 45), Christoffer Nyman, Sead Haksabanovic.

Ej använda avbytare: Felix Jakobsson (mv), Christopher Telo (b), Abdulrazak Ishaq (mf), Andreas Blomqvist (mf).

Före matchen:

HIF hade bara vunnit en av de inledande 13 matcherna och låg sist i tabellen efter Kalmars vinst mot Häcken igår. Motståndet var en av seriens starkaste – serietvåan IFK Norrköping som inledde allsvenskan storartat, men som bara vunnit en av sina fem senaste matcher.

Senaste matcher:
HIF 4-1-föll klart och tydligt i derbyt mot Malmö i onsdags, trots en spelmässigt OK insats. MFF fick psykologiskt viktiga mål vid två tillfällen: 2-1 precis före paus på en kontring och 3-1 en kvart in i andra, mitt i HIF:s bästa period av matchen. Därefter var man aldrig nära.

Norrköping förlorade med 2-1 borta mot Häcken och det var egentligen bara storspel från målvakten Isak Pettersson som höll nere siffrorna i andra halvlek.

Tabelläget:
2. IFK Norrköping 13M-7V-4O-2F 29-17 25p.
16. HIF: 13M-1V-7O-5F 9-19 10p.

Laguttagning:
Tränare Olof Mellberg gjorde en ändring i formationen jämfört med derbyt – Brandur Hendriksson förpassades till bänken och Alex Timossi var tillbaka från start till höger på mittfältet. På bänken var Mohammed Abubakari, avstängd senast, tillbaka. Där satt också Joseph Ceesay för första gången sedan han skadade låret i slutet av juni. Unga duon Emil Hellman och Ludwig Carlius, inhoppare i derbyt, förpassades därmed till läktaren.

Väder:
Det var cirka 25 grader och soligt i Helsingborg vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
HIF fick en mardrömsstart när Jakob Voelkerling Persson styrde ett ganska tamt Alexander Fransson-avslut in i eget mål efter en sekvens av passivt försvarsspel. Styrningen ställde Alexander Nilsson i målet totalt och HIF-målvakten var chanslös.

Då hade det bara spelats tre minuter – men repliken skulle komma snabbt, fem minuter senare. Efter en av många offensiva kombinationer mellan vänsterback Adam Eriksson och vänster mittback Martin Olsson, tacklades den senare av Lars Krogh Gerson i Norrköpings straffområde. Domaren blåste för straffspark.

Anthony van den Hurk klev fram, väntade ut Isak Pettersson, och rullade in 1-1 till höger. Holländarens andra straffmål på lika många matcher.

Alex Timossi var nära att ge HIF ledningen strax efteråt med en farlig nick i straffområdet – återigen efter att Olsson kommit upp till vänster och slagit inlägg.

2-1 kom istället efter ett vänsterinlägg från HIF:s andra vänsterspringare –Eriksson. Ett långt inlägg togs ned av Isak Bergmann Johannessons överarm i straffområdet och HIF fick en ny straff.

Återigen klev Anthony van den Hurk fram, men den här gången läste Isak Pettersson hans avslut och gick rätt. Van den Hurk rusade dock fram och rakade in returen – hans femte mål för säsongen.

Norrköping var överlag det dominerande laget i halvleken och Simon Thern hade ett bra kvitteringsläge i den 32:a minuten, då han fick skottchans till höger i straffområdet. Bollen gick dock utanför. Lagets andra möjlighet till 2-2 kom på ett plötsligt skott från Jonathan Levi, som gick strax utanför.

HIF gjorde det dock ofta bra när man fick bollen och man kom fram både i kontringsförsök och via mer etablerat spel på den nämnda vänsterkanten. Trots bara 39 procent av bollinnehavet så hade hemmalaget sex avslut på mål under de första 45. IFK Norrköping hade bara ett.

Andra halvlek:
IFK Norrköping satte in Pontus Almqvist i halvtid och kom ut betydligt mer aggressivt i den andra halvleken, vilket skapade problem för HIF att hålla i bollen och bygga upp sina anfall. I den 50:e minuten gav det utdelning i form av en målchans när Nyman fint mötte ett vänsterinlägg från Bergmann Johannesson, men Alexander Nilsson gjorde en bra räddning.

Snart gav det också utdelning. Bergmann Johannesson visade ett imponerande ryck med bollen när han fick den till vänster, tog sig in i banan, väggspelade med Alexander Fransson och bombade in 2-2 i den 62:a minuten.

HIF fick bättre kontroll på läget efter att Mohammed Abubakari ersatt Jakob Voelkerling Persson efter målet. Ghananen vann mycket bollar och skapade tid för HIF att kliva framåt. Rasmus Jönsson kom också in, istället för Assad Al Hamlawi. HIF försökte inte bevaka sin ledning utan satsade hårt framåt för ett segermål.

Det skapade dock ytor bakåt och Norrköping var nära ett ledningsmål via en serie chanser med dryga kvarten kvar. Rasmus Lauritsen, mittbacken som gjort fem mål på 13 matcher, nickade precis utanför efter en hörna. Christoffer Nyman fick avslutsläge framför mål vid en omställning och strax efteråt ännu ett nickläge framför mål – men bägge gångerna gjorde Alexander Nilsson bra räddningar.

Adam Eriksson tvingades kliva av med lindat lår och samtidigt gick även Max Svensson ut. Ravy Tsouka och Joseph Ceesay ersatte. Det innebar Ceesays första spelminuter sedan han skadade sig i den fjärde omgången mot Häcken. Han hade bara varit på plan i ett par minuter när han fick bollen till vänster, drev förbi Norrköpings högerback Linus Wahlqvist och serverade Rasmus Jönsson, som bredsidade in sitt första mål för säsongen.

Målet kom i den 80:e minuten, men Norrköping lyckades inte få till några riktigt stora kvitteringschanser, trots att man hade mycket bollinnehav. Först i den 95:e minuten kom det stora läget för Lauritsen, som dock avslutade utanför.

Summering:
– HIF vann för andra gången i år i allsvenskan och avancerar nu i tabellen.

– Man fick två ganska snälla straffar med sig i första halvlek, men spelade bra matchen igenom och visade framför allt mod och mental styrka när man fortsatte kliva framåt och gå för 3-2-målet – vilket också gav utdelning. HIF behöver inte be om ursäkt för segern mot serietvåan.

– HIF:s inhoppare lyckades väldigt bra idag. Rasmus Jönsson gjorde mål, Mohammed Abubakari vann mycket boll och startade även det avgörande 3-2-anfallet, där ytterligare en avbytare, Joseph Ceesay, stod för en fin framspelning.

– Martin Olsson och Anthony van den Hurk är bägge avstängda i nästa match. Den senare visades ut efter sitt andra gula kort på tilläggstid. Olsson fick säsongens fjärde varning när han stoppade en kontring i den 79:e minuten.

Tabelläget:
2. IFK Norrköping 14M-7V-4O-3F 31-20 25p.
13. HIF: 14M-2V-7O-5F 12-21 13p.

Nästa match:
Nästa match spelas borta mot Sirius på torsdag den 13 augusti kl 1900.

Spelarbetyg:
ALEXANDER NILSSON, 7,5
Går från klarhet till klarhet. Ruskigt stabil och såg till att Norrköping inte tog ledningen i mitten av andra halvlek.

ANDERS RANDRUP, 6,5
Stod upp bra mot Norrköpings individuellt skickliga spelare.
MIX DISKERUD, 8 (*)
Det har sagts förut, men Mix Diskerud hade aldrig spelat mittback före det vikariat som han just nu sköter med stor framgång. Städade undan allt i andra halvlek. Bra med bollen också. En kvalitetsspelare.
MARTIN OLSSON (K), 7,5
Viktig i offensiven i första halvlek som en extra ytterback. Ordnade första straffen och slog flera fina bollar in mot boxen. Löste det mesta i defensiven på ett bra sätt. Stod upp mot Norrköpings bombardemang. Varnad och missar därmed matchen mot Sirius.
ADAM ERIKSSON (UT 76), 6,5
Blev en i raden av skadade HIF-spelare när han tvingades kliva av med lindat lår med kvarten kvar. Farligt bolltapp strax före det som gav Nyman bra chans. Utöver det en bra defensiv insats. Slog inlägget som ledde till HIF:s andra straff med Bergmann Johannessons hands.

ALEX TIMOSSI (UT 84), 6,5
Visar stor kampvilja och gör det defensiva arbetet på ett bra sätt. Visade med sin fina nick återigen att han har sinne för mål och att löpa in i rätt ytor. Mer blandat intryck när det gäller spelet med boll. Slog fin passning till Ceesay som ledde fram till 3-2, men kunde kanske också gjort mer av ett par kontringslägen. Utgick med skadekänning.
ARMIN GIGOVIC, 6
Samma intryck på Gigovic som tidigare under säsongen. Han är påpasslig och skicklig i defensiven och kommer snabbt upp tätt på motståndarna. I spelet med boll är det mer blandat. Borde kunnat hantera ett par omställningslägen på bättre sätt, men slog också bra passningar, som en fin 35 meters-cross till Randrup i första halvlek..
JAKOB VOELKERLING PERSSON (UT 62) 6
Rörde sig över stora ytor och vann mycket boll framför den egna backlinjen. På nytt nyttig som extra mittback när Olsson klev upp i offensiven. Hade några svagare passningar. Olycklig vid 0-1, då han styrde in Franssons skott i eget mål.
MAX SVENSSON (UT 76), 6
Gjorde inget jättestort avtryck offensivt idag. Hade lägen att komma i sin favorityta i kontringar, men ofta var leveransen från andra spelare för svag. Bra passning till Olsson vid första straffen.

ASSAD AL HAMLAWI (UT 62), 6
Visar på nytt att han har stora kvaliteter. Tog striden med Norrköpings backar, utan att riktigt få till slutprodukten. Vann mycket i luften. Fick bra avslutsläge, men skottet gick rakt på Pettersson.
ANTHONY VAN DEN HURK (RÖTT KORT, 90+4), 6,5
Två mål. Först via kylig straff, där han grundlurade Pettersson. Andra straffen lästes av Pettersson som räddade, men då skickade van den Hurk in returen istället. Annars en kampinsats av samma typ som vi sett på slutet. Fortsätter dock att ta för mycket gula kort och det ledde idag till utvisning och avstängning mot Sirius.

MOHAMMED ABUBAKARI (IN 62), 7
Formstark. Vann mycket bollar och låg bakom Jönssons chans strax före 3-2 och sedan även just 3-2-anfallet efter att ha tagit bollen från Norrköpingsspelare.
RASMUS JÖNSSON (IN 62), 6,5
Avgjorde matchen med fin bredsida. Kom till två andra bra lägen före det, där avslutstänket var helt rätt men han väntade kanske lite för länge med att slå iväg bollen. Mindre bra passning i straffområdet vid kontring på tilläggstid.

Ravy Tsouka (In 76, gjorde jobbet defensivt som högerback) och Joseph Ceesay (In 76, serverade Jönsson till avgörande målet efter att ha dribblat sig förbi Wahlqvist) och Brandur Hendriksson (In 84, kom in och hjälpte till att stänga av framför egen backlinje) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 8
HIF vann mot serietvåan.Trots att det gått så dåligt resultatmässigt i år så fortsätter HIF att stå upp, resa sig från underlägen och idag vågade man också riskera mycket för att kunna ta hem en seger. En seger man inte tagit om man bara slagit ifrån sig efter att Norrköping kvitterade, vilket lätt kunde blivit fallet.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
2 min – MÅLCHANS, NOR: Nyman drar iväg i kontring och dribblar sig förbi Diskerud i vänster innerposition. Han avslutar ur ganska snäv vinkel, strax utanför bortre stolpen.
3 min – MÅL, NOR: Levi dribblar in i straffområdet i höger innerposition och spelar den snett inåt bakåt mot Fransson, som får avslutsläge. Voelkerling Persson styr sedan in bollen i eget mål och ställer Nilsson i målet helt och hållet utan chans att rädda.
5 min – GULT KORT, HIF: Anthony van den Hurk går in sent mot Smith och varnas.
8 min – STRAFF, HIF: Eriksson får bollen i vänster ytterposition. Han spelar snett inåt bakåt till Olsson, som avancerar fram med bollen och passar Svensson. Svensson sticker sedan in bollen i straffområdet, på en djupledsgående Olsson, som faller i duell med Krogh Gerson. Straff.
9 min – MÅL, HIF: Anthony van den Hurk skickar in bollen till vänster efter att ha fått ned Pettersson åt andra hållet.
13 min – MÅLCHANS, HIF: Olsson slår inlägg från vänster. Timossi kommer inlöpande i straffområdet och nickar från central position. Pettersson räddar. Farligt.
17 min – MÅLCHANS, HIF: Inlägg från Randrup nickas undan av Krogh Gerson. Bollen hamnar hos Al Hamlawi, som drar till från 19 meter ur central position. Pettersson står i vägen för skottet.
19 min – AVSLUT, HIF: Svensson slår vänsterhörna. Timossi nickar i främre ytan. I burgaveln.
21 min – STRAFF, HIF: Långt inlägg från Eriksson. Bollen tar på Bergmann Johannessons överarm och domaren blåser för straff.
22 min – MÅL, HIF: Anthony van den Hurk slår straffen åt höger. Pettersson går rätt och räddar, men van den Hurk hinner först till returen och petar in 2-1.
29 min – GULT KORT, HIF: Armin Gigovic tappar bollen till Levi och drar ned denne i mittcirkeln när Norrköping startar kontring.
31 min – AVSLUT, NOR: Levi slår högerinlägg. Nyman nickar i bortre ytan. Utanför.
32 min – MÅLCHANS, NOR: Haksabanovic slår markinlägg från höger. Olsson täcker, men Thern får bollen i högerläge i straffområdet. Han skjuter utanför bortre stolpen.
34 min – AVSLUT, HIF: Gigovic får bollen av Voelkerling i andravåg i anfall mitt på Norrköpings planhalva. Han sticker fram den till Al Hamlawi i höger innerposition och han klackar den direkt tillbaka. Gigovic drar till från 18 meter. Pettersson räddar.
37 min – MÅLCHANS, NOR: Levi skjuter plötsligt ett skruvat skott från 21 meter ur central position. Bollen går strax utanför krysset.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 39%-61%. Avslut: 7-7. På mål: 6-1. Hörnor: 1-4.
Halvtid – BYTE, NOR: Pontus Almqvist IN, Jonathan Levi UT.

50 min – MÅLCHANS, NOR: Vänsterinlägg från Bergmann Johannesson. Nyman möter, tar sig ifrån Olssons bevakning, och nickar mot mål. Nilsson gör fin räddning.
51 min – AVSLUT, NOR: Thern drar till från 30 meter. Strax ovanför ribban.
51 min – AVSLUT, NOR: Wahlqvist skjuter ur höger ytterposition från drygt 20 meter. Ett lågt, pressat, skott, som Nilsson räddar till hörna.
55 min – AVSLUT, HIF: Timossi tar emot boll från Randrup till höger i boxen och spelar bakåt till Gigovic. Han skjuter ur höger innerposition från 20 meter. Över.
62 min – MÅL, NOR: Thern lämnar över bollen till Bergmann Johannesson till vänster på offensiv planhalva. Han löper kvickt fram med bollen och i central position väggspelar han med Fransson, löper fram och skjuter rappt ur vänster innerposition från drygt 20 meter. Bollen går rakt upp i främre krysset.
62 min – BYTE, HIF: Mohammed Abubakari IN, Jakob Voelkerling Persson UT.
62 min – BYTE, HIF: Rasmus Jönsson IN, Assad Al Hamlawi UT.
68 min – AVSLUT, HIF: Kontring. Timossi tar med sig bollen framåt och spelar ut den till Jönsson till vänster. Han tar emot och skickar ett fokuserat avslut mot bortre stolpen. Pettersson räddar dock.
70 min – GULT KORT, HIF: Mohammed Abubakari drar ned Haksabanovic mitt på HIF:s planhalva.
72 min – AVSLUT, NOR: Kontring. Nyman skickar fram bollen till Almqvist, som tar sig fram och skjuter från höger i straffområdet. Diskerud täcker till hörna.
73 min – MÅLCHANS, NOR: Inlägg från Bergmann Johannesson i andravåg efter hörna. Lauritsen nickar i främre ytan. Precis utanför bortre stolpen.
74 min – MÅLCHANS, NOR: Eriksson tappar boll på egen planhalva. Almqvist sticker till höger och skickar in bollen mot Nyman framför mål. Han styr den mot mål från nära håll, men Nilsson är ute och stoppar bollen.
75 min – MÅLCHANS, NOR: Vänsterinlägg från Thern. Nyman går upp precis framför mål och nickar, omarkerad, Nilsson gör på nytt stark räddning när han står kvar och stoppar bollen vid marken.
76 min – BYTE, HIF: Ravy Tsouka IN, Adam Eriksson UT. Randrup byter kant och blir vänsterback. Tsouka tar plats som högerback.
76 min – BYTE, HIF: Joseph Ceesay IN, Max Svensson UT.
78 min – GULT KORT, HIF: Martin Olsson stoppar Almqvist bryskt och stoppar kontring. Olsson avstängd i nästa match.
79 min – MÅLCHANS, HIF: Abubakari vinner boll högt och spelar den vidare till Jönsson, som avslutar ur höger innerposition från 18 meter. Bollen tar på Norrköpingsspelare och går precis utanför.
80 min – MÅL, HIF: Abubakari vinner boll på egen planhalva vilket leder till ett anfall. Timossi spelar över bollen från höger till Ceesay, som kommer in i straffområdet från vänster, går förbi Wahlqvist och spelar snett inåt bakåt till Rasmus Jönsson, som bredsidar in 3-2.
84 min – BYTE, HIF: Brandur Hendriksson IN, Alex Timossi UT.
84 min – BYTE, NOR: Henrik Castegren IN, Lars Krogh Gerson UT.
84 min – BYTE, NOR: Linus Hallenius IN, Linus Wahlqvist UT.
90+2 min – AVSLUT, NOR: Fransson skjuter högt över.
90+4 min – RÖTT KORT, HIF: Anthony van den Hurk får sitt andra gula kort efter att ha plockat fram armbågen i en duell med Smith.
90+5 min – MÅLCHANS, NOR: Lauritsen får chans efter att ha nickat ned boll till Almqvist i boxen och sedan fått tillbaka den. Han avslutar dock utanför.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 35%-65%. Avslut: 12-24. På mål: 8-6. Hörnor: 3-10.