Intervju med Jesper Jansson - del 2
Fredrik Lassen har träffat HIFs lagkapten för att diskutera proffslivet, konstgräs och hans syn på sin egen teknik.
Sen blev det HIF, varför?
- Dels så var det jävla stiltje i Europa. Det var nåt med EU att det skulle bli fri marknad. Så det var inga övergångar alls då. En fotbollsspelare skulle vara som vilken arbetare som helst och kunna byta arbetsplats oavsett om det fanns kontrakt. Så det var stiltje då. Och sen, skulle jag flytta hem så ville jag ju till HIF. Dessutom var det ju Champions League.
- Ulrik var ju här, och Eklund och Persson. Det var nästan som att flytta hem.
Kändes det inte som ett misslyckande att flytta tillbaks till Sverige?
- Jo, jag kände det ju som ett misslyckande där i Belgien. Jag spelade ju alla matcher, men jag var jävligt missnöjd med hur jag spelade då. Fast samtidigt, om man ser tillbaka så var jag den enda nye som spelade hela tiden. För bägge tränarna, innan den nye köpte in sina fjorton spelare.
- På så vis borde jag varit nöjd, men jag har ju alltid varit van vid att ha en, vad ska man säga, dominerande roll i laget. Det hade jag ju inte där. Jag var nog lite för ödmjuk där. Så jag var inte alls nöjd. Då kändes det ändå gott att få komma hem till ett spelsystem som jag känner till. Jag behöver veta var jag har mina medspelare på planen. Har man ingen taktik så är jag helt väck på det.
- Det var ju Champions League, så att det var ju ändå ett steg upp då. Vi gjorde ju rätt bra resultat där så jag var absolut nöjd med att få komma till HIF. Och om man jämför, så är det ju ett jävla drag i Allsvenskan också. Det är lite så att det glorifieras utomlands hela tiden. Men så mycket bättre är det inte. Varken vad gäller publik eller spelet. Det är ju så att en spelare passar in i ett spelsystem men kanske inte lyckas alls i ett annat. Att en svensk inte lyckas i en annan liga behöver inte betyda att han är sämre. Han passar bara inte in i den spelstilen. Det kan man ju se skillnader mellan svenska klubbar också. Men det glorifieras ofta utomlands. Det står ”han är proffs i Norge, proffs i Danmark” vad fan, vi är proffs här med. Och det är ett jävla bra tryck i Sverige också. Spelar vi bra här så har vi ju 15 000. Kollar man på snittet så är det bra här.
Du har ju varit proffs länge. Har du haft något vanligt jobb innan?
- Nej, det har jag väl inte. I Öster så pluggade jag. I Stockholm så jobbade jag lite.
Hur är det om man försöker jämföra? ”Jobbar” ni 40 timmar i veckan som en vanlig Svensson? Går det att jämföra?
- Många tror att man bara går upp och tränar och spelar match i 90 minuter, sen är det inte mer med det. Men så är det ju inte. Man har förberedelser. Och så tänker man ju mycket. Det är ju liksom inte så att du släpper en förlust direkt när du går av planen. Förlorar du så är livet pest, vinner du så är livet toppen.
Är det jobbigt att vara fotbollspelare?
- Nej, jobbigt är det ju inte. Det är ju det man tycker är kul, man sysslar med. Men det är ju en stor press. Du blir ju inte bedömd varenda dag när du går på jobbet. Det blir ju inte vi heller, men när det är match då. Först sitter det 15 000 på läktaren, plus att det är tre, fyra tidningar där det sitter någon som ska bedöma dig, som kanske inte vet någonting egentligen. Dom har ju ingen aning om att han kan vara skadad t ex. Eller dom kanske vet det, men det är ingen som bryr sig. Sen finns det ju olika omständigheter som gör att det går som det går. Du blir ju aldrig rättvist bedömd. Det är en stor press.
Försäsongsträningen måste ändå vara den jobbigaste perioden. Hur är det att spela träningsmatcher i minusgrader ute i ett blåsigt Laröd?
- Det är ju inte jobbigt, men man får ju inte det där adrenalinet som i riktiga matcher.
Skulle du göra det frivilligt, om du inte fick betalt?
- Ja, för fan. Jag har inget emot träning. Jag hade en period i Belgien, då när den nye tränaren kom. Då kände jag att jag var helt utanför och då var det trist. Men det är ändå rätt konstigt. Jag har hållit på i 15 år på elitnivå och ett halvår av det är enda gången som jag kände det jobbigt att gå och träna.
Vilken betydelse kommer konstgräs att ha i framtiden?
- Jag är ju jävligt glad att jag ska lägga av om ett par år. Det är helt annorlunda att spela på konstgräs. Det är ju jättebra som vi har det nu, med en suverän hall att träna i. Men inte att spela matcher på.
Örebro lägger ju konstgräs nu?
- Ja, det är skandal, tycker jag, att dom får göra det. Dels så kommer dom troligen att ha en fördel av det och sedan skademässigt. Jag menar, om du kollar ute i Hittarp som är lite sämre visserligen, men skulle du gå max där som en annan som är stor och så, då blir du ju skadad. Det är helt annorlunda när du spelar träningsmatcher. Men är du inne i en matchsituation där du ger allt i allting så kommer det att komma skador.
Ni tränar ju på konstgräs nu? Är det ingen risk att ni vänjer er vid det och sedan när ni kommer ut på frusna, dåliga gräsplaner så blir det helt annorlunda?
- Nä, det är många som säger att ”oh, ni har det så bra och bollen studsar inte snett”, men jag menar att det är också bullshit. Det måste vara bättre att ha bra träningsmiljö. Real Madrid blir ju inte sämre av att spela på jämna planer. Sen när dom kommer på en ojämn så klarar dom det ändå.
Hur är Olympias matta?
- Den är inte så bra. Den är överreklamerad. Den är fantastiskt tung. Den ser jättetjock och fin ut, men den är alldeles för tung. Den gynnar inte den tanke HIF har med att spela fotboll.
Det är väl en kostnadsfråga om man skulle lägga en ny matta?
- Jag tycker dom ger upp lite i Sverige när dom säger att dom ska börja med konstgräs. Dom skyller på klimatet. Om man säger här nere så har vi samma klimat som många utomlands. Vi var över till Rostock nyligen. Det är ju bara över vattnet och där spelar dom på vintern på en kanonplan. England, är ju faktiskt inte så stor skillnad och där spelar dom hela vintern på kanonplaner. Här spelar vi sommartid och kan ändå inte få till bra planer. Det är ju lite hur man sköter planerna. Det är klart en kostnadsfråga. Man lägger ju mycket på sånt runt omkring.
- Sen är det lite som om man ser på tennisspelare. Där har man grus-specialister och hardcourt-specialister, men en fotbollspelare ska kunna spela på alla planer. Det är lite skillnad om man är 1,85 eller 1,60. Det är skillnad om du väger si eller så på olika planer. Men det tas ingen hänsyn till det. Man ska kunna gå från allting.
Fortsättning - del 3