Lagbanner

Han ska rädda HIF

I framtiden kommer ungdomarna i HIF att spela allt större roll. Där kommer Jörgen Zetterström in i bilden.

Han är född och uppvuxen i Östersund, har tagit vägen via Brommapojkarna och Stockholm, men har nu hamnat i Helsingborg för att förädla talangerna i klubbens U-lag. En man som tränat 23 pojk- och juniorlandslagsspelare genom sin karriär. Vi pratar om Jörgen Zetterström, mannen som har ansvaret att utveckla de talangfulla ungdomarna.

Sedan den 1 januari i år är det Zetterström som basar för HIF:s TipsElitsatsning och coachar U-laget. Det är en herre med gedigen fotbollsbakgrund vi snackar om, han började nämligen sin karriär som ledare inom fotboll redan som 15-årig i Östersund och har bland annat ansvarat för Brommapojkarnas talanger i sju år. Som aktiv spelade han fotboll i IFK Östersund, men längre än juniorlaget kom han aldrig.

Brommapojkarna är en av de allra största klubbarna (den största?) i hela Europa när det gäller ungdomssatsningar, och att ta steget från BP till HIF var inte heller helt utan svårigheter.
- Det är ju alltid svårt att komma till en ny klubb. Men dessutom när klubben, som HIF, har en uttalad modell som passar dem utmärkt, blir det ännu svårare. Jag har ju mina tankar och idéer också, så det gäller att liksom ge och ta.

- Jag jobbar ganska annorlunda gentemot vad exempelvis Peter Swärdh gjorde, men jag tycker absolut att allting har gått bra. Jag har stor frihet i mitt jobb och det var också ett av mina krav, annars hade jag aldrig tagit tjänsten. Det fungerar fint, det har inte varit snack om några större problem.

Dina idéer och din stil pratar du om. Vad har du för grundidéer när det gäller fotboll, hurdan är du som tränare?
- Det allra viktigaste steget i ett bra lag är att det finns ett stort engagemang. Både i matcher och på träningar. Det krävs att man brinner för uppgiften, att man har 100% fokus. Det är först då man lär sig saker. Du ser inte en 100-meterslöpare förbättra sig genom att han joggar 100 meter, utan man måste pressa på hela tiden. Jag vill ha hög intensitet, fart och fläkt.

- Jag älskar engelsk fotboll, har alltid varit en anhängare av den engelska stilen, tycker exempelvis att den italienska är tråkig. Det handlar om inställningen, tempot.

Och det näst viktigaste steget?
- För att man ska kunna spela med högt tempo och hög intensitet så krävs det att man har ett bra passningsspel. Det krävs att spelarna har löpvilja. Jag är själv anhängare av Tottenham, och det svider att säga det - men Arsenal när de spelar som bäst, är helt otroliga. Det är så fotboll ska se ut. Det är den typen av fotboll jag man vill se.

Men vad gör du om en spelare inte visar den rätta viljan?
- Det är då det blir konflikter. När spelarna inte orkar motivera sig själv. Då måste man ta upp det direkt. Jag har gjort klart för spelarna vad jag kräver och varför jag kräver detta. Det kan bero på många saker om spelarna inte har motivation, det gäller att man är lyhörd. Du måste förstå att i denna åldern har grabbarna mycket att tänka på, det kan vara problem med skolan, med flickvännen. Vad som helst.

- Som tränare måste du få spelarnas förtroende. Jag vill att de ska kunna komma till mig med problemen om de har några. Jag kommer exempelvis aldrig att säga nej om en spelare vill vara ledig från en träning. Vi tränar åtta gånger i veckan, det är hårt.

Jörgen berättar också att det är viktigt att man kan skilja saker och ting åt. Träning och privatliv är olika saker och det är viktigt att man som tränare separerar spelaren från individen. Efter träningspassen ska det inte finnas några hard feelings mellan honom och spelarna, även om han har jagat på en enskild spelare speciellt mycket under träningspasset.
- Vi har en tuff attityd på våra träningar. Men det gillar jag, jag jagar på dem i 120 minuter. Men sedan handlar det om att ta hand om pojkarna också, om jag gnäller på en träning betyder det ju inte att jag inte gillar den personen privat.

Hur väl står sig HIF:s ungdomslag i konkurrens med andra?
- Jag har lite dålig koll på ungdomslag, men det jag har sett är positivt. Kvalitetsmässigt ser det väldigt bra ut. Ett exempel är att jag tog ner Brommapojkarnas lag i åldrarna 13 och 15, lag som är ansedda vara mycket duktiga. Men HIF:s lag vann bägge matcherna, så det var ju kul!

Krisen i HIF
Vi diskuterar lite kring den rådande situationen I HIF och Jörgen berättar att U-laget inte känner av det läge som klubben annars befinner sig i. Han säger att träningar, resor och annat inte påverkas. Däremot håller man spelarna i U-laget informerade kring vad som händer. Jag för fram en tanke kring att ungdomsspelarna kommer att ha större chanser i framtiden att komma upp i A-laget på grund av den ekonomiska kris som föreningen befinner sig i. Jörgen håller med i resonemanget:
- Självklart är det så att många unga spelare kommer att få möjligheter som aldrig förr. En del kontrakt går ut, och man kan inte köpa in spelare för att fylla alla de luckorna. Men det är upp till ungdomarna att visa att de vill vara med, de måste ta chansen. Men det är inte helt lätt!

För att?
- Spelarna måste förstå hur stort steget är mellan ungdomsfotboll till att spela i Allsvenskan. Men det är positivt som det är i HIF att U-laget finns så nära A-laget, de bästa tränar med A-laget och får lite insikt i hur det är.

- Sedan är det viktigaste egentligen inte att vi får ihop ett bra lag i U-laget. Det är viktigare att vi får fram individuella spelare och där tycker jag HIF varit bra under de sista åren. Man ska vara glad för varje spelare man får fram som spelar i Allsvenskan. Det kommer inte en Zlatan varje år.

Elva potentiella allsvenska spelare
Zetterström berättar också att man i U-laget har bra spelare, att det finns i stort sett en spelare på varje position som eventuellt kan komma att spela i Allsvenskan, men att allting beror på hur spelarna utvecklas framöver.
- Potentialen finns där hos många, vi har nog 10-11 spelare som kan komma att spela i Allsvenskan. Det är kul för de som får träna med A-laget och känna på det.

Vilka tränar mest med A-laget?
- Just nu är det Markus Thulin och Christian Söderberg som tränar minst 50% med A-truppen, det är kul för dem. Thulin är högerback och Söderberg är vänsterback även om han fungerar i mitten också. Han är spänstig och har bra timing, men är kanske lite för liten för att spela mittback i Allsvenskan.

- Sedan tränar målvakterna också ganska ofta med A-truppen. Det får helt enkelt de som är i bäst form prova på att göra.

Fler talanger? Finns det några lovande mittfältare?
- Jadå. Felix Erlandsson, men även två unga killar som är mycket bra. Björn Westerblad och Fahrudin Karisik, som är födda -85. Bland annat.

Härnäst för U-laget väntar Trollhättans B-lag på en av Olympias planer på söndag. I serien man spelar ingår både U-lag och B-lag och att möta B-lagsspelarna är utvecklande, menar Zetterström, eftersom spelarna då får möta seniorspelare. Och nog borde folk gå och titta på U-laget mer.
- Det är oftast offensivglad fotboll, spelarna spelar med stort hjärta och det är alltid roligt att titta på!

martin.falkman@svenskafans.com2003-05-09 15:50:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen