Lagbanner
HIF utövar läktarcensur på Olympia
Är det den här typen av supportrar HIF eftersöker? HIF är ute på tunn is när man eftersträvar möjligheten till censur mot sina supportrars åsikter.

HIF utövar läktarcensur på Olympia

Före tisdagens match mot Öster utövade ordningsvakterna, på direktiv från HIF, läktarcensur mot sina supportrar. En grupp supportrar fick sin banderoll bortforslad av ordningsvakterna eftersom den tryckta texten inte föll HIF i smaken. Vad det stod på banderollen? ”Tre år av besvikelser – Avgå Swärdh”.

Man kan givetvis tycka vad man vill om banderollens budskap. Peter Swärdhs vara eller icke vara i HIF har stötts och blötts under en lång tid nu. Alla har en åsikt, som sig bör. Eller så borde det få vara i alla fall. HIF tycker dock inte att det är lämpligt att den egna supporterföreningen kritiserar enskilda individer i HIF-organisationen. I alla fall inte offentligt. Man tycker att den offentliga kritiken är så pass farlig att man skickar ordningspolisen på utrensningsuppdrag på Södra stå. Men frågan är vad som är farligast. Ett harmlöst budskap eller det faktum att HIF iklär sig rollen som domare och bödel på en och samma gång.

HIFs informationschef, Frederik Ericssson, försvarar ingripandet och förklarar klubbens agerande. 

-Vår inställning är att har den officiella supporterföreningen en åsikt, ska dom komma till oss först och framföra den. Man borde kunna sköta det på ett snyggare sätt än att stå på läktaren med banderoller. Vi vill inte ha några tråkiga överraskningar så som det tyvärr hänt förr. Till exempel hade vi en situation för några år sedan, där en supporter sprang in på plan med banderollen ”Avgå Nanne”. Det är sånt vi vill undvika.

Men är det inte en stor skillnad på sättet som protesten görs på? Man kan väl inte jämställa att någon springer in på plan med en banderoll och att någon står på läktaren och uttrycker sin åsikt?
-Nej, det är klart att det är ännu värre när någon springer in på plan, men vi vill som sagt undvika situationen.

-Men kontentan är att vi vill ha en bra dialog. Har man åsikter om hur vi driver föreningen bör man ta den diskussionen på ett annat sätt än att smuggla in banderoller. Nu är ju situationen att vi som förening vill ha kvar Peter Swärdh. Då tycker jag att det mest respektfulla är att man tar en diskussion med oss, om man har en annan uppfattning, istället för att ta den via media eller som idag med banderoll.

Men vad finns det att diskutera om HIF redan har bestämt sig för vad som är acceptabelt och inte acceptabelt?
-Men vi tycker visst att det går att diskutera. Vi hade en situation förra hösten där det dök upp en banderoll med texten ”Visar ni inget hjärta, visar vi inget stöd”. Det hade vi fått reda på i förväg och vi godkände också banderollen. Vi gjorde en bedömning om textformuleringen var relevant eller inte relevant, och i det fallet tyckte vi att det var okej. Vi tycker dock inte att det okej med personangrepp. Vi kan inte acceptera kritik som utpekar en individ. 



Vet du någon annan förening i allsvenskan som arbetar på samma sätt? Alltså att man styr vad som ska stå och inte stå på supporterklackens banderoller?
-Inte direkt, men vi vill inte heller bestämma exakt vad som ska stå på banderollerna.

Det gör ni väl? Om inte budskapet passar så forslar ni uppenbarligen bort dom, så som ni gjorde idag.
-Njae, det är mer sättet man tar in banderollen som vi vänder oss emot. Vi har inte en tHIFo-grupp för att smuggla in banderoller som man inte vågar visa upp i förväg.

Det är väl ändå inte NI som har en tHIFo-grupp? Det är väl supporterföreningen Kärnan?
 -Ja, det är riktigt, men det är vårt arrangemang. Det finns redan en väldigt stor press utifrån som är känd. Vi tycker inte att man behöver spä på den med att sätta pränt på kritiken på en banderoll inne på arenan.

Med vilken rätt forslar ni bort en banderoll av det här slaget?
-Den grundläggande rätten är att vi har möjligheten att välja vad vi vill ha in på vårt arrangemang.

Men har ni verkligen lagen på er sida att frånta någon en banderoll, som enbart innehåller text och som varken är hotande, uppviglande eller på annat sätt bryter mot lagen? Arrangörsrätten kan väl knappast vara tillämplig här?
-Vi anser att en banderoll med ordet ”Avgå” är hetsande och därför bör den inte få vara kvar. På våra arrangemang får vi bestämma betydligt mer om vad som är okej eller inte, än vad man får göra på en allmän plats. Huruvida arrangörsrätten gäller här kan jag inte svara på. Där får vi läsa på…

På vilket sätt är budskapet hetsande?
-Det är klart att det är hetsande. Du skapar ett extra onödigt tryck som vi kan vara utan. Det är något som en supporterförening inte bör göra. För mig är en supporterförening något som ska stödja laget, inte skapa ett tryck på föreningen.

Finns det inte olika typer av support? Vad är det som ger er rätten att statuera vad som är god support eller inte? Kärnan eller dess enskilda individer har kanske en annan åsikt än er.
-Det är ju inte jag personligen som bestämmer vad som är rätt eller fel. I slutändan blir det en styrelsefråga om vad vi ska godkänna och inte godkänna inne på arenan. Som det är nu har vi fått direktiv att banderoller som har ett budskap vill vi ha vetskap om innan dom kommer upp inne på arenan. I detta fall tycker vi att det är olämpligt just nu om det kommer upp banderoller med budskapet ”Avgå Swärdh”.

Är det alltså tidpunkten, mer än budskapet, som är olämpligt?
-Just nu är väl tidpunkten inte den bästa möjliga. Men samtidigt har vi en policy att kritik mot individ på banderoller inte är okej.

Vilket utrymme finns det egentligen för individen inne på Olympia att framföra kritik. Som det är nu så har du generaliserat och pratat om Kärnan som en grupp, men även enskilda medlemmar kanske vill framföra en åsikt.
-Är budskapet samma som uppvisades idag är det lika olämpligt oavsett om det är tHIFo-gruppen eller en enskild individ som står bakom banderollen. 

Läs mer under torsdagen:
* Kärnans ordförande kommenterar HIFs agerande
* Gästkrönikan: Yttrandefrihetsgrundlagen 

Fotnot.
Redaktionen vill poängtera att vi inte tar ställning till huruvida banderollens budskap är rätt eller fel. För oss är det fullkomligt ointressant. Däremot är vi allergiska mot censur, och just nu har vi röda utslag på hela överkroppen.

anders.sjolin@comhem.se2006-05-03 22:01:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"