Lagbanner
Silly season 06/07: Provspelare på plats

Silly season 06/07: Provspelare på plats

Vem kommer vem går? E-zine listar det senaste spelarskvallret och dom senaste sanningarna.

Senaste uppdateringen i rött.

Klara nyförvärv: 

Fredrik Olsson. Den 21-årige Mjällbyspelaren provspelade i B-lagsmatchen mot Kalmar (seger 4-1) och enligt rapporterna stod han för en god insats och gjorde dessutom mål. Flera Allsvenska klubbar ryckte i den unge anfallaren som, enligt maif.nu, har skrivit på ett treårskontrakt med HIF.

Stuart Baxter. En av dom absolut viktigaste kuggarna för ett nytt framgångsrikt HIF har redan anlänt. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Hade bara styrelsen betalat vad det skulle kosta redan från början hade fansen aldrig behövt uppleva en vårsäsong på metadon. Men bättre sent än aldrig som bekant. 

Adama Tamboura. HIF.se meddelar att man valt att utnyttja optionen som fanns på tre år. Maliern har varit på lån fram till nu och fick kontrakt med HIF trots sparsamt med speltid under hösten.

Andreas Landgren. Den 17-årige bolltalangen spås en lysande framtid. Fick göra Allsvensk debut borta mot Kalmar FF och är den u-lagsspelare som Stuart Baxter verkar ha skaffat allra godast tycke för. Får A-kontrakt 2007. 

Olafur Skulason: Isländska Skulason med förflutet bland annat i Arsenal är nu helt klar för HIF enligt hd.se. 
— Det känns skönt att vi har löst honom, säger HIF:s sportchef Bo Nilsson.
Mittfältaren kommer gratis från engelska Brentford FC och blir HIFare i minst tre år framöver.


Razak Omotoyossi. Den 21-åriga anfallaren från Benin är enligt HD (070226) helt klar för HIF. Razak har skrivit på för tre år och tillhörde senast FC Sheriff Tiraspol, serieledare i Moldaviens högstaliga. Razak Omotoyossi har sex A-landskamper för Benin på sin meritlista.

Marcus Danielsson. Enligt Eskilstuna-Kuriren har 17-åringen skrivit på ett lärlingskontrakt som sträcker sig över 2,5 år. Danielsson ansluter till sommaren och senaste klubben var IFK Eskilstuna.

Samir Beloufa. Den algeriske 27-årige mittbacken har varit kontraktslös men tillhörde senast Westerlo i den belgiska högstadivisionen. hif.se bekräftar idag (060320) att Beloufa skrivit på ett kontrakt som sträcker sig t.o.m. 2009.

Isaac Chansa. Zambiern tränade med HIF under Sydafrikalägret och Bosse Nilsson har varit väldigt mån om att knyta spelaren till föreningen. Chansa provtränade nyligen med Dynamo Kiev, men fick inget kontrakterbjudande därifrån. Blir HIF:s spelare den 1 juli då hans kontrakt med Orlando Pirates går ut.

Ze Rony. Brassen Ze Rony har, enligt hif.se, skrivit ett 2-årskontrakt med HIF. 2007 kommer han dock att tillhöra Örgryte på lån. Den 23-åriga anfallaren har möjlighet att skaffa ett EU-pass i och med att han är gift med en italienska. 

Klara förluster: 

Jakob Augustsson:
Bosse Nilsson berättar för E-zine idag att det inte blir något fortsättning för Augustsson i HIF. Kontraktet går ut vid årsskiftet samtidigt som Augustsson vill flytta på sig för att få mer speltid.

Tony Mahr: Mahr har under stora delar av det gångna året varit utlånade till Ängelholm. Var han hamnar 2007 förtäljer inte historien, men sportchefen berättar idag att det inte blir någon fortsättning i HIF. Enligt uppgift ska det finnas intresse från Superettan.

Eldin Karisik. HIF:s officiella hemsida skriver att Eldin kommer tillbringa den närmaste tiden i IFK Göteborg. Efter HIF:s makalösa höst är han inte alltför saknad, men visst känns hela historien lite tråkig?

Fahrudin Karisik. Han kom. Han sågs. Han lämnar inget avtryck i HIF-historien. Det har sedan länge stått klart att Karisik d.y. inte skulle få nytt kontrakt. Maken till dålig inställning sedan det faktum gick upp för honom har sällan skådats. Loj, lojare, Fahrudin Karisik. Tvingas han lägga skorna på hyllan på grund av bristande intresse från korpen? 

Luton Shelton. "Det ska till bra mycket mer än dom 15-20 miljonerna det spekuleras i om vi ska sälja". Så sa klubbdirektör Paul Myllenberg när Sheltonryktena uppstod i oktober. Bra mycket mer innebar totalt 28 miljoner, för 2 miljoner pund var vad HIF fick för sin jamaicanske anfallare när Sheffield United öppnade börsen. Bra pengar men samtidigt lite vemodigt. Luton Shelton hade en gudabenådad speed. Nu kan dom allsvenska försvararna "äntligen" andas ut.

Alexander Zaim. Var inte nöjd med HIFs lärlingskontrakt. Att inte få garanti om A-lagsträning var inget för P-landslagsmannen Zaim. Fullt förståeligt givetvis. Istället blir det Åtvidaberg som får njuta av hans tjänster dom närmaste två åren. Lycka till önskar E-zine.

Rykten in 

Christoffer Andersson. Nybrosonen och tidigare HIF:aren har förut nämnts vara på väg till HIF. Nu säger sportchefen Bosse Nilsson till Expressen (070307) att Andersson är en intressant spelare, men att man inte har diskuterat några detaljer. Tränaren i hans nuvarande klubb Hannover har gett högerbacken tillåtelse att lämna klubben. Enligt Bosse Nilsson ska alla parter sitta ner i veckan och försöka hitta en lösning.

Mike Sserumagga. Den unga Ugandiska landslagsmannen har i två omgångar varit i Helsingborg och imponerat. Vill inget hellre än till HIF. Hans unga ålder har hittills hindrat en övergång, men i sommar verkar den som han anländer. Kan användas på mitten och i anfallet.

Victor Mugabi. Blott 15 år, men sägs vara ett ännu större löfte än sin äldre broder McDonald Mariga. Har varit och hälsat på McDonald under någon veckas tid och samtidigt tränat med A-truppen. Spelade i B-lagsmatchen mot Kalmar och lär ha gjort mycket bra ifrån sig. Att värva spelare under 18 år är inte tillåtet, men i detta fall öppnas en möjlighet eftersom Mcdonald Mariga redan bor i landet.

Rurik Gislason. 19 år och från engelska Charlton. Provspelar från och med måndag fram till onsdag. Hans kontrakt går ut i sommar och han vill lämna för att få spela a-lags fotboll. Ska under sitt provspel spela en b-lags match. En anfallare som även kan spela på mittfältet. Har tidigare även spelat för Anderlecht.  


Följande åtta spelare har erbjudits lärlingskontrakt (enligt HD 3/12)

Robin Kacaniklic, Tobias Holmqvist, Henrik Fribrock, Mathias Unkuri, Patrik Åström, Marcus Nilsson, Joel Ekstrand och Johan Falkesäter.

Rykten ut 

McDonald Mariga: Rennes scout stod och huttrade på Olympia i torsdags. Han var rädd att han åkt förgäves när han tittade ut över den sargade planen och blev givetvis glad när domaren slutligen blåste till spel mellan HIF och Odense. Vem han specialgranskade? Enligt HD var McDonald Mariga ändamålet för resan norröver. Även Portsmouth i Premier League rycker i den kenyanska juvelen. Ajaxs manager Henk Ten Cate fanns på plats mot Elfsborg för att titta till talangen, enligt sportbladet ska de vara mycket intresserade av att värva honom.

Franco Miranda
Den argentinska vänsterbackens lånetid går ut i sommar. Enligt klubben ska ett beslut tas i slutet av månaden om han ska köpas eller om han får flytta hem igen.

Avfärdade rykten:

Daniel Nannskog.
Helsingborgaren och tidigare BoIS:aren och MFF:aren har skrivit på ett nytt kontrakt för sin norska klubb Stabaek. Helsingborgs Dagblad har tidigare kopplat ihop skyttekungen med HIF, som en tänkbar ersättare för flyktade Luton Shelton, men nu blir det istället ytterligare tre år i Norge för Nannskog. 

Aleksander Midtsian. Enligt norska websajten lokalsport1.no är Manglerud Stars mittfältare intressant för HIF. Hans 22 målgivande passningar och åtta mål ska ha väckt HIFs intresse. Enligt sajten reser Midtsian till Helsingborg den 20e november för att bekanta sig med klubben. 061120: Det blir inget provspel i HIF för Aleksander Midtsian. Enligt uppgift till SvenskaFans.com väljer den tidigare Baxter-adepten spel i norska Bryne istället. Stuart Baxter var den som först gav Midtsian förtroendet i den norska förstaligan. Detta vid Baxters sejour i Lyn. Tidigare i höstas uttalade Baxter att Midtsian, som går som bosman, kunde vara intressant att ta till Helsingborg för ett provspel. Av detta blir det nu noll och intet.

Andreas Johansson: Andreas är bänknötare i Wigan. Bosse Nilsson besökte Wigan i samband med sin englandsresa förra veckan. För vissa är 1+1=2. Det stämmer nog. Om 2="Nej vi är inte intresserade" vill säga... Sten-Inge Fredin förklarade för E-zine förra veckan att Andreas Johansson INTE var en spelare man diskuterade i HIF-ledningen.

Anders Svensson: Vakna läsare av SvenskaFans HIF-forum kunde konstatera redan i början av förra veckan att Anders Svensson var i Helsingborg. Vad han gjorde här? Fan vet. Det enda vi säkert vet är att han shoppade kläder i en av dom finare butikerna på Kullagatan. Om man nu ska använda bortförklaringen "Jag var i stan för att shoppa kläder" ska man (dvs om man har ett genuint klädintresse - inget jävla postorderköp) använda det vid rätt tidpunkt. Ett besök i Helsingborg är en sådan tidpunkt. Ett besök i Borås är det inte. Hur som helst - sen detta famösa besök i sundets pärla har silly season gått apskit med den ena spekulationen värre än den andra. Två korta samtal till ledande män i HIF gav dock raka besked. Under måndagen avfärdade både sportchef och klubbdirektör ryktet som rent nonsens. "Vi har inte fört diskussioner varken med Anders Svensson eller Elfsborg" sa klubbdirektör Myllenberg till SvenskaFans igår. Idag gick även Anders Svensson ut och förnekade ryktet i Fotbollskanalen.se. 

Marcus Lantz. Lantz kontrakt med Bröndby går ut sommaren 2008 och är ett återkommande namn när det spekuleras förstärkning till HIFs mittfält. Lantz har dock deklarerat att han vill stanna i Bröndby. 061211 förklarade Stuart Baxter till HIF E-zine att han ser Lantz som en högst orealistisk värvning. "All den information jag har fått tyder på att det inte är en realistisk värvning", säger Stuart Baxter.

Haris Handzic. 16-årig anfallare från Bosnien som, enligt HD (3/12), kommer att träna med HIF under vecka 49. 070123 - Ansågs mer som en spelare för framtiden och återvände hem.

Dormushali Saidhodzha. Bulgar ersätter jamaican? Jakten på Luton Sheltons ersättare kan vara över. Enligt Helsingborgs Dagblad ansluter 20-årige Dormushali Saidhodzha (försök att säga det namnet snabbt 10 gånger i rad...) redan under dagen till HIFs träningsläger i Sydafrika. Ordinarie i det bulgariska U-21 landslaget har han gjort fyra mål på åtta matcher. Det har inte gått sämre i ligan, där har han presterat åtta mål på 14 matcher. Visade ett gott målsinne men var inte vad HIF sökte. Skrev istället på för Randers i SAS-ligan.

Thomas Sörum. Strömsgodsetanfallaren har under året varit utlånad till Manglerud Stars. Där har han gjort 13 mål på 15 matcher. Luton-klass som vi säger i Helsingborg. Målskörden ska enligt websajten lokalsport1.no gett eko ända till Helsingborg. Nu verkar det som Sörum fortsätter i Strömsgodset.

Neil Shipperly. Är det silly season så är det. Då kan vad som helst hända. Minsta lilla tvetydighet i ett pressmeddelande kan tolkas nästan hur som helst. Samtidigt som Sheffield United köper Luton Shelton av HIF för 28 miljoner och sajnar senegalesen Mamadou Seck på en fri transfer gör man sig av med anfallaren Neil Shipperly genom att bryta kontraktet. Detta har Teamtalk.com och Foxsports.com fått till att Shipperly gått i motsatt riktning. Det vill säga att han ingår i en bytesaffär med HIF. Sanning eller feltolkning? Det lämnar vi upp till dig kära läsare att avgöra. Vad som är sant i fallet är att Neil Shipperly förra året gjorde 11 mål för sitt United och var starkt bidragande till Sheffield Uniteds avancemang till Premier League. Har i dagarna skrivit på ett fyramånaderskontrakt med Brentford.

Ola Toivonen. Skrev på för Malmö FF.

Ari da Silva Ferreira. Brassen som HIF ratade till förmån för Luton Shelton har varit aktuell för HIF men prislappen på Kalmars skyttekung är för hög. Detta bekräftades i Helsingborgs Dagblad (070222). 

Tomás Jun. En 24-årig tjeckisk snabb och målhungrig anfallare är enligt Helsingborgs Dagblad (070228) tilltänkt som ny anfallspartner till Henrik Larsson. Till vardags spelar han i Sparta Praha där han enligt klubbens hemsida har gjort 35 mål på 106 ligamatcher. Det har även blivit två landslagsmål på 10 A-landskamper för det tjeckiska landslaget. Enligt HD är det tänkt att klubben ska låna landslagsanfallaren. Enligt Helsingborgs Dagblad (070302) blir det inget med Tomas Jun eftersom det tjeckiska transferfönstret stängdes i februari och Sparta Prag därför inte har tid att fixa en ersättare till honom.

René Makondele. Turerna kring Gefles kantlöpare har varit många. Nu är det enligt Aftonbladet (070304) emellertid klart att kongolesen blir kvar i Gefle efter att han har skrivit på ett nytt treårskontrakt med norrlandsklubben. Prislappen Gefle satte på sin stjärna skrämde till slut bort alla intressenter, däribland HIF.

Martin Ericsson. Ryktades vara på väg till HIF men en övergång är i nuläget helt utesluten.

Utlånade: 

Tobias Holmqvist: BoIS och GAIS ville ha Tobias. Valet föll på göteborgsklubben. GAIS lånar Holmqvist under ett år och har sedan rätt att köpa loss honom för en fastställd summa. Om Tobias själv vill alltså. Annars blir det comeback i HIF 2008.

Tarmo Neemelo. Allvarligt! Vad fan var det? Köpt för stora pengar. Tillbakabytt för 3 gem, en pennvässare, 2 rostiga spik och en gammal FIB-aktuellt. Kommer han någonsin tillbaka? 070215 blev det klart att Tarmo Neemelo åter igen lånas ut, den här gången till GIF Sundsvall i Superettan. Där är det tänkt att den väldige esten ska få spela a-lagsfotboll och hitta tillbaka till formen. Om det leder till en comeback i Allsvenskan återstår att se.

Pär Hansson. Målvaktstalang utlånad till Ängelholm. Får vänta på sin tur ytterligare ett par år. Om inte Oscar Berglund lånas ut och Hansson tar hans plats som andremålvakt. 

Andreas Granqvist. Fem miljoner för sex månaders arbete. Det är vad HIF får för utlåningen av Granen till Wigan. Faller Granqvists prestationer Wigan i smaken kan HIF inkasera ytterligare 10 miljoner lagom till sommaren. Om Wigan utnyttjar sin option alltså.

Silly-Redaktionen2007-05-07 16:08:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"