Lagbanner

Återblick säsongen 2006 - Del 2/4

April kommer och säsongen fortsätter där den förra slutade... HIF E-zine ger er en återblick i fyra delar på säsongen som gick. Andra delen berör Peter Swärdhs deltagande i 2006 års upplaga av HIF.

Allsvensk premiär den 4 april på Söderstadion i Stockholm skulle visa sig vara lika otäckt i verkligheten som man på förhand befarade. Hammarby synade Peter Swärdhs taktik vid sömmarna och man fullständigt krossade HIF… igen. Eftersnacket kom dock att handla om supporterklubben Kärnans rekordtidiga (35 minuter) krav på Swärdhs avgång. Det var nämligen inte en lika stor nyhet att kraven på avgång förekommit sedan långt tillbaka och att de flesta HIF-supportrarna var både förvånade och besvikna att HIF ens bemödat sig med att förlänga med Peter Swärdh. Hammarby hade 3-0 i halvtid, sedan tändes hoppet kort sedan inhoppande Gustaf Andersson reducerat Hammarbys ledning till 1-3, men 1-4 grusade alla dagdrömmares förhoppningar och McDonald Marigas praktskott som gav 2-4 betydde föga. Vid ställningen 0-3 hade dessutom Andreas Jakobsson bommat en straff. Det enda positiva med matchen var att Gustaf Andersson i alla fall bröt HIF:s mållösa svit på bortaplan efter hela 457 minuter.

Oron är stor inför hemmapremiären med tanke på HIF:s dystra facit mot nykomlingar, den svaga formen och det faktum att GAIS faktiskt slog HIF under försäsongen. Olivier Karekezi gör dock matchens enda mål inför 10 725 betalande på Olympia. Veckan efter debuterar 17-årige ugandiske anfallaren Mike Sserumaga i B-laget och gör såväl en målgivande assist som ett mål.

Luton SheltonI Allsvenskans tredje omgång tappar HIF en 2-0 ledning till 2-2 mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi, och då bommade dessutom IFK Göteborgs Magnus Johansson en straff. McDonald Mariga och Olivier Karekezi gör åter mål. I följande omgång kryssar HIF igen, på hemmaplan mot nykomlingen AIK inför 11 148 personer. Babis Stefanidis som petades innan matchen är den som sätter kvitteringen i den 81:e minuten. Luton Shelton debuterade i Allsvenskan i minut 62. Efter fem omgångar står HIF på fem poäng när även Gefle på bortaplan blir storleken för stort och man får resa hem med 0-1 i bagaget. Peter Swärdh gör det inte lätt för sig att fortsätta sitt arbete på HIF-bänken.

Maj
- Peter Swärdh får packa hop sina saker

supporterprotestHIF visar att nykomlingar inte längre är lika med noll poäng när man vinner stort mot Öster med 4-0. Olivier Karekezi gör två, Luton Shelton ett och Babis Stefanidis fortsätter också han att hitta målet. Andreas Granqvist, Olivier Karekezi och McDonald Mariga var trion som dominerade 8 643 stora Olympia. Luton Shelton nätar i sin första match från start, men får linka av planen skadad igen. HIF tar ett rejält kliv i tabellen och söker sig från tionde till femte plats. Det som blev hetast omdebatterat på supporterforum var emellertid hur ordningsvakterna, på direktiv av HIF, innan matchen hade beslagtagit en banderoll med texten ”Tre år av besvikelser – Avgå Swärdh”. 

Rent juridiska övergrepp mot HIF-supportrar ligger just då i tiden. Innan derbyt mot Malmö FF på Malmö Stadion omhändertas ett stort antal supportrar på rent lösa grunder och oskyldiga personer ska dessutom ha hotats av polisen. Kärnan hotar i efterspelet att i sin tur anmäla polisen, något som det emellertid inte blir något av. Matchen då? Den vann Malmö med 3-1. HIF hade en bra halvtimme i den andra halvleken där dominansen var total, men uselt försvarsspel resulterade i två enkla Malmömål på slutet. Babis Stefanidis har lärt sig var målet står och är den som gör 1-1 i den 51:e minuten. Han tillsammans med Eldin Karisik och Olivier Karekezi var de bästa i HIF.

Hans EklundDet är oförändrat ineffektivt framför mål och slarvigt i markeringarna när Peter Swärdh gör sin sista match som huvudtränare i HIF. Halmstad dubblade sin målskörd för året när de klarade av 1-1 mot HIF på 11 114 befolkade Olympia. Luton Shelton är tillbaka från skada, gör mål och linkar direkt efter målet av planen igen. Innan matchen och således dagen innan Peter Swärdh sparkas går HIF ut med en officiell ursäkt  för incidenten med banderollen. Hans Eklund går samma väg som Peter Swärdh en gång gjorde, via tipselitsatsningen till A-laget. Han ska dock bara leda laget tillfälligt då det ska komma ett tyngre namn under VM-uppehållet. Peter Swärdh i sin tur var nödlösningen som blev permanent. Om han inte riktigt kunde förstå att han blev sparkad verkade han vara av en annan uppfattning efter det att kontraktet skrivits när fjolårssäsongen tagit slut.

Peter Swärdh– Om det inte blir resultat kan klubben sparka mig. Det är något jag är införstådd med, och en verklighet alla tränare får leva med, sade Peter Swärdh till Helsingborgs Dagblad den 28 oktober 2005.

I HIF:s sista seriematch innan VM-uppehållet och tillika Hans Eklunds första match som huvudtränare i slips och kostym spelar HIF 0-0 mot de blivande svenska mästarna Elfsborg i Borås. HIF slopar 4-2-3-1 och kör i stället det hederliga gamla 4-4-2. HIF dubblade därmed också sin poängskörd för året på bortaplan.

Den 15:e maj släpper HIF biljetterna till resterande hemmamatcher och kön ringlar lång när medgångssupportern vill försäkra sig om en plats till Henrik Larssons comeback mot Häcken i juli. Sittplatsbiljetterna till Häcken och till derbyt mot Malmö såldes slut på en timme och sopade därmed banan med alla tidigare försäljningsrekord i Sverige. I och med att Peter Swärdh sparkats och styrelsen hade gått ut med att ett större namn ska överta positionen som huvudtränare sätter genast ryktena igång. Hans Backe var länge aktuell, men flyttade för en kort period i stället till Grekland. Zoran Lukics namn nämndes i förbifarten men de som media valde att skriva mest om var IFK Göteborgs förra guldtränare Gunder Bengtsson och skotten Stuart Baxter. Den senare hade dock kontrakt med Vissel Kobe i Japan.

HIF skulle satsa på cupen 2006 eftersom det i dåläget var lagets enda chans att ånyo komma ut i Europa. Skärhamns IK  var första hinder på vägen till Solna. Normalt ansett vara ett mardrömsmotstånd för HIF, ett division tvålag med absolut inga ambitioner… Men HIF visade att traditionen inte alltid är stark. Segern satt långt inne men i den 73:e minuten tystade Imad Khalili betvivlarna och i den 90:e minuten punkterar Olivier Karekezi matchen.

HIF låg knapert till i serien samtidigt som Henrik Larsson firade den europeiska mästerskapstiteln. Vad skulle han i HIF att göra när han kunde fortsätta spela toppfotboll ute i Europa? Media med Aftonbladet i täten gjorde en kovändning och samma folk som tidigare beskrivit värvningen av Henrik Larsson som det största som hänt allsvenskan tyckte plötsligt att det skulle vara trevligare att se honom hemma i tevesoffan än på de allsvenska arenorna. Aftonbladet gick till och med så långt att man startade en namninsamling för att "Henke" skulle stanna utomlands. Nåja, hur den historian slutade vet nog alla… och HIF skulle komma att resa sig. Det var bara en tidsfråga, även om det fortsatte att se mörkt ut ett bra tag till…

FORTSÄTTING FÖLJER...

Källor:
HIF E-zines eget arkiv, HIF-supporter östra Småland, HIF.se, HD.se, Aftonbladet.se samt Expressen.se.

Mikael Öhrn2007-01-01 06:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"