Återblick säsongen 2006 - Del 4/4

HIF skulle komma att kvalificera sig för europeiskt cupspel igen för första gången sedan Intertotocupen 2002. Man skulle också ta en titel för första gången sedan 1999. HIF E-zine ger er en återblick i fyra delar (tre delar var för lite) på säsongen som gick. Fjärde och sista delen berör HIF sedan Stuart Baxter anlände till klubben...

Stuart Baxter visar färdriktningenStuart Baxter gör sin första träning med laget den 6 september. Det är för kort tid att göra radikala förändringar, men något han direkt kom att jobba med och som skulle ge resultat var pressen utan boll. Han hade också observerat att HIF länge hade haft en förmåga att ha en alldeles för dålig utdelning sett till det stora bollinnehavet. Dessutom behövde HIF få fram mer krigare i laget. Den första matchen skulle bli derbyt hemma mot Malmö, men eftersom GAIS-matchen skjutits upp på grund av regn fick skotten en match till. I den skulle Hans Eklund ha huvudansvaret, men det dröjde inte många minuter innan Baxter var uppe och gestikulerade. HIF började prestera direkt under sin nya ledare och vann matchen med 2-0. McDonald Mariga och Olivier Karekezi målade.

DerbyglädjeInför det stundande derbyt höll HIF E-zine en låg profil medan man på Himmelriket producerade allt man kunde komma över. Detta innebar att texter där HIF:are kallades både det ena och det andra också publicerades. Något som var väldigt osmakligt och det kändes därför rätt när själva matchen, och serien tog den vändning den tog. Visserligen var där en HIF-supporter som talade nedsättande om Malmö FF innan match, hans namn var Daniel Andersson. Storebror vann matchen med 3-1 inför 17 000 åskådare. Luton Shelton gjorde 1-1 och 2-1 medan inhoppande Malmödödaren Gustaf Andersson gjorde 3-1. Vad som hade vänt på matchen?

– Jag frågade spelarna om dom trodde att dom kunde vinna över MFF trots att vi låg under i paus. Om det fanns någon som INTE trodde på det kunde han stanna kvar i omklädningsrummet. Ja, det plus några andra väl valda engelska ord, berättade Stuart Baxter på presskonferensen efter matchen.

Tvåmålsskytten och matchhjälten Luton Shelton var i vanlig ordning blygsam efter matchen men sade sig veta vad det betydde för supportrarna.

Luton Shelton rusar från Olof Persson och co.– Jag vet att den här matchen mot Malmö är viktig för alla. De andra i laget säger att det är en derbymatch, men för mig handlar det bara om att ta tre nya poäng. Alla i laget snackar om det, för de är emot Malmö på heltid (skratt). Så jag måste jobba hårdare så att jag ger dem något att vinna med och sen gå vidare.

Eldin Karisik bestämmer sig för att lämna klubben på Bosman sedan han inte garanterats en plats i startelvan. En allt för tråkig utveckling när egna produkter och talanger misslyckas och lämnar HIF gratis. I nästa match i Halmstad dribblar Daniel Andersson bort två poäng. Henrik Larsson gjorde ledningsmålet. Babis Stefanidis stod för assisten som så många gånger det här året. Ex-Brommapojken växte rejält under året och var i allra största grad en offensiv kraft. I nästa match gör han åter mål. HIF härskade verkligen på Olympia, men Babis mål såg länge ut att bli det enda tills Olivier Karekezi sätter dit tvåan. Gefle hade inte ett enda avslut på mål och HIF hade desto fler men lyckades inte få in bollen mer än två gånger. HIF ångar på och följer upp segern mot Gefle med 3-0 i Växjö. Spelet är sämre och det är snarare Öster som är det bättre laget, men HIF sätter den här gången sina chanser. Olivier Karekezi, Henrik Larsson och McDonald Mariga är de som nätar.

Henrik LarssonI matchen därpå är HIF så oerhört bra i den första halvleken att delar ur Göteborgsklacken är beredda att göra en Hammarbyare och storma planen. Göteborg putsar oförtjänt till siffrorna i minuterna 89 och 90. Matchen slutar 3-2 och de 12 591 åskådarna fick se HIF köra över Göteborg i den första halvleken regisserat Fredrik Svanbäck, Babis Stefanidis och slutligen trean som var Henrik Larssons magnifika och underbara lobb.

Oktober-November
- HIF ett topplag igen

HIF har klättrat upp på tredje plats och möter AIK som just då leder serien. Luton Shelton gör 1-0 i den 39 minuten och Andreas Jakobsson är nära 2-0 när han prickar ribban med ett distansskott. I andra halvlek kom AIK ut på Råsunda som ett nytt lag och vände matchen. Det blev övertid och HIF såg ut att kamma noll när Fredrik Björck kastar in ett långt inkast i straffområdet som nickas in i eget mål av en AIK:are.

Olivier Karekezi och McDonald MarigaSemifinal i Svenska Cupen följer och HIF gick vidare efter tre mål av topptrion Henrik Larsson, Olivier Karekezi och Luton Shelton. Det börjar då stå klart att HIF kan komma att lägga mer krut på Cupfinalen än på den allsvenska sluttampen. Olivier Karekezi vikarierar på högerkanten mot Örgryte matchen efter och blir allas favoritvikarie när han gör de båda målen i 2-1 segern. Det var en match där HIF missade i massor. Av totalt 28 avslut landade enbart åtta av dem innanför målramen.

HIF har desto bättre utdelning i Kalmar matchen därpå. HIF vinner med 4-2 och Ari da Silva Ferreira fick inte sin sköna revansch trots två mål från honom. För Luton Shelton gjorde också två (även om ett noterades som självmål) och Henrik Larsson likaså. Dessa två herrar i all ära men det var Fredrik Svanbäck som gjorde jobbet ute på vänsterkanten. En annan lirare som växte oerhört under Stuart Baxters ledning. Repliken på Kalmars ledningsmål tog bara knappa minuten. HIF testade fler ungdomar än vanligt i slutet av säsongen och mot Kalmar debuterade HIF:s nästa stora egna podukt – Andreas Landgren. Silly Season 2007 startar extra tidigt och det norska division tvålaget Manglerud Stars duo Aleksander Midtsian och Thomas Sörum ryktas intressera HIF.

Erik Wahlstedt (årets HIF:are) och Henrik LarssonDi Röe har fortfarande chans på guldet, men har framför allt en viktig roll i kampen mellan Elfsborg och AIK eftersom Elfsborg väntar i kommande match. Seger där och HIF:s chanser till guld ökar rejält. Det verkar vara två nervösa lag som möts som trots den usla planen bjuder upp till hyfsat spel så som man är van att se HIF och Elfsborg spela boll. Elfsborg tar det första steget, men först i minut 62. Det dröjer emellertid bara tre minuter innan Olivier Karekezi med vänsterfoten placerar in kvitteringen. Båda lagen vill vinna men nervositeten tilltar och HIF har helt enkelt inte modet att ge sig in i guldstriden så här sent på året. Sista matchen för säsongen gick i början av november på Hisingen i Göteborg. Den slutade 0-3. Inför matchen hade Henrik Larsson gått ut med negativa uttalanden om Royal League. HIF drattade ner från tredje till fjärde plats och skulle därmed få möta två norska och ett danskt lag i Royal League i stället för tvärtom. Det där är dock ingen ursäkt till det den usla inställningen HIF visade upp i sista omgången. Häcken tog tack vare segern kvalplatsen. Årets HIF:are blev Erik Wahlstedt framröstad som. Bästa målskytt i HIF 2006 blev Olivier Karekezi på 11 mål, trots att han långt från var ordinarie.

Andreas Granqvist och cupbucklanSäsongen avslutades ändå med en rejäl guldfylla så alla glömde ganska snart bort fadäsen mot Häcken. Svarta Blixten gick med destination Solna från Helsingborg Central tidigt, tidigt på morgonen. HIF skulle spela cupfinal med ett stöd som fick nackhåret att resa sig. Luton Shelton och Babis Stefanidis gjorde målen i en ganska enkelt avklarad sak utan det minsta tecken på nerver. Efter sju år fick HIF åter lyfta en buckla till skyn. Supportertåget kom hem till Helsingborg med god marginal till det att spelartåget anlände och hade god tid på sig att förbereda hjältarnas ankomst. Henrik Larsson och Daniel Andersson var först in.

HIF kvalificerade sig alltså tredje gången gillt för Royal League, men det där, det är en helt annan säsong... Hur det egentligen slutade i bataljen mellan HIF E-zine och HD lär nog aldrig komma i dager eftersom ingen faktiskt vet… men det är ju också en säsongsåterblick för sig.