Lagbanner
Veni, Vidi, Vici part deux
Vår röst från öst är tillbaka. Stefan Christensen - SvenskaFans guide i den asiatiska spelardjungeln. Christensen skulle egentligen ha varit med på bilden, men han var för fokking upptagen med att sippa öl i baren.

Veni, Vidi, Vici part deux

Han kom, han sågs, han segrade, han drog vidare. Luton Shelton är förlorad för Olympia publiken såvida inte ”The Blades” kvalificerar sig för UEFA cupen i höst och lottas mot HIF.

Visst är det ett rejält avbräck, Lutons kvalitéer ser man inte alltför ofta i allsvenskan. Men det är ingen ide att gråta över spilld mjölk eller i det här fallet sålda spelare. Att förvalta 1 miljon till 28 på drygt tio månader
är faktiskt imponerande. HIF tog en chans med Luton, jag var själv lite tveksam till att värva en spelare som verkade skada sig så fort han rörde bollen. Lite Bakkerudvibbar i början av säsongen när det gällde Luton.

Man ska inte begära att en kille från Jamaica ska ha något större hjärta för HIF. För ett år sedan kunde han förmodligen inte nämna en enda klubb i allsvenskan, ja bortsett från den där klubben man skrattar åt ute i Europa givetvis. Han hymlade inte heller med sina ambitioner om att PL var målet och när ett så pass ekonomiskt bra bud kom in valde HIF att inte hindra Lutons dröm.

Så nu saknar vi en anfallare, har scoutat ett par namn under den pågående ASEAN mästerskapen som tröst för er. Det finns faktiskt ganska många att välja på. Anledningen till att inte fler syns i Europa är att de faktiskt har ganska bra betalt i de inhemska ligorna och därmed inte ser någon anledning att flytta till Europa för lägre lön och osäkrare tillvaro. Men visst finns det potential.

Mohammed Noh Alam Shah, 26 år gammal från Singapore. Gjorde bland annat 7 (sju!) mål i matchen mot Laos som Singapore krossade med 11-0. Inte ens Lasse Lagerbäck hade kunnat snacka bort det med, vid hade i alla fall flest avslut. Herr Shah har bland annat provat lyckan hos Notts Co och Skonto Riga där han hos de förstnämnda inte trivdes och hos de sistnämnda inte kom överens om villkoren. Spelar för tillfället i Tampines Rovers FC

Sutee Suksomsit, 28 år gammal från Thailand, vänsterfotad playmaker som nyligen avslutat en sejour med Busan i K-league. Används antingen som forward eller mittfältare, centralt eller på vänsterkankten. Målfarlig och rutinerad. Har bland annat testspelat för Chelsea med goda vitsord.

Bambang Pamungkas, 26 år gammal från Indonesien. Endast 1.71 över havet skulle man kunna tro att han skulle få svårt att räcka till men efter att man sett honom i aktion så tvivlar man inte 18 mål på 35 landskamper snackar man ju inte heller bort. Var en sejour i Holland som 20-åring efter att Roda
visat intresse för honom och de lånade ut honom till EHC Norad där han gjorde en hel del mål. Men han trivdes inte med att vara ensam i Holland och flyttade till FC Selangor i den Malaysiska ligan. Är det en snabb Shelton kopia med sinne för var målet finns är det Bambang Pamungkas HIF ska kontakta.

Theraathep Winothai, 21 år gammal från Thailand. En av landets största talanger, flyttade som 17-åring till Crystal Palace och vidare till Everton. Fick sedan ett fett bud från AFC Champions League tvåorna BEC-Tero Sasana som gjorde att han flyttade tillbaka till Thailand. Mittfältare/forward är hans position. Notorisk målskytt som har stora chanser att passera legenden Kiatisuk ”Zico” Senmuang som thailands största fotbollsstjärna.

Varför ska man värva från Asien och inte från Afrika eller Sydamerika? Det är en ny marknad där det framförallt finns en stor mycket fotbollsintresserad befolkning. De flesta asiatiska stjärnor drömmer om PL
men har vanligtvis inte den kvalité som krävs för att lyckas där, men i den 26e rankade allsvenskan borde de kunna platsa i. Sen finns det en enorm marknad att säja sig på härnere, när Theratheep Winothai skrev på för Crystal Palace följde ett TV-team honom i flera veckor och thailändska journalister skrev träningsrapporter från Palace´s träningar som täckte helsidor i de lokala sporttidningarna. Ett enormt intresse som givetvis gynnar HIF´s sponsorer. Fotboll idag är business och skulle HIF värva två Thailändare så skulle snart Olympiashopen få öppna filial i Bangkok.

//Stefan Christensen

Redaktionen2007-01-17 22:24:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"