Lagbanner
Gästkrönika: Mysteriet HIF-supportern

Gästkrönika: Mysteriet HIF-supportern

HIF kallar media till presskonferens för att redovisa fakta om ekonomin, inget annat. Sen går de flesta HIF supportrar ape-shit när det visar sig att presskonferensen bara handlade om - ekonomin!

Vissa saker är det nog inte meningen man ska förstå, hur en HIF supporter funkar lär vara ett av livets mysterium. Bor sedan ett antal år i Thailand och har insett att om jag så blir 150 år gammal kommer jag aldrig att fullt ut begripa vad som styr människorna i detta landet, jag fruktar nu att samma sak gäller för HIF supportern i gemen.

Efter cup-guldet 2006 sa Sten-Inge Fredin att man skulle satsa mot SM-guld 2007. De flesta tog det som en garanti för att alla toppspelare i allsvenskan skulle köpas in oavsett pris, kryddat med någon välkänd utländsk spelare. Man kan tydligen läsa in mycket i ett kort uttalande på en segerfest.

Först anslöt Fredrik Olsson från Mjällby, men det var ju inte det namnet man väntade på. Diverse bloggsidor producerade det ena tokigare ryktet efter det andra vilket de flesta HIF supportrar tog som dagens absoluta sanning, några namn som jag sett på olika sidor är Anders Svensson, Neil Shipperly, Alvaro Santos, Erik Edman, Rene Makondele, Marcus Lantz, Gio VanBronchorst osv, osv.

Istället har vi fått Olafur Skulason, isländsk landslagsman med förflutet i Arsenal bland annat. Han är givetvis urusel! Baserat på vad supportrar till Brentford FC tycker på ett forum…

I Brentford spelas fotboll enligt konservativ brittisk modell, alltså bollen tjongas iväg från backlinje mot anfallare där den tas om han av motståndarlagets backlinje och tjongas tillbaka. Som mittfältare i ett sådant spelsystem har man lite och göra samt kronisk nackspärr efter att följt bollbanan i 90 minuter. Att Skulason var skadad en säsong och förmodligen tillhörde de bättre betalda spelarna gjorde honom inte mer populär bland Brentfords supportrar som såg sitt lag sjunka längre och längre ner i tabellen.

Ibland undrar jag om den dyrkan för allt brittiskt som finns bland en hel del HIF supportrar är speciellt nyttig?

Sen under lägret i Sydafrika provades Isaac Chansa från Zambia. Han tillhör Orlando Pirates och räknas som en av deras bästa spelare i rollen som offensiv innermittfältare. Men sydafrikansk fotboll måste ju vara helt kass eller? Orlando Pirates är ett av de bästa lagen i Sydafrika och HIF fick till exempel storstryk av Santos nyligen som ligger en bit efter Pirates i tabellen. Sen visar det sig att Isaac Chansa åker på provträning med Dynamo Kiev och då gnäller de flesta som varit kritiska mot honom innan igen, fast nu är det mer ”Fan också, nu missar vi honom också”

Razak Omotoyossi från Benin dök upp i veckan och sågades helt osedd av de flesta, varför?
1: Han är icke-EU spelare
2: Han är från Benin i Afrika
3: Man såg honom först på en DVD film innan man bjöd in till provträning
4: Han spelar för närvarande med Sheriff Tiraspol i den Moldaviska ligan

Problemet med icke EU-spelare ska inte förringas men ryktena om en flytt till Frankrike för MacDonald Mariga till sommaren gör att det borde ljusna på den fronten, blir det ingen flytt sen blir både Mariga och Karekezi EU-spelare enligt UEFA nästa år.

Benin i Afrika kan ju givetvis inte producera några bra spelare, att Razak kom med i världslaget under U-20 VM 2005 i Holland tillsammans med Lionel Messi, Hedwiges Madoura och John Obi Mikel räknas inte för att i samma turnering deltog ju Djurgårdens Thiago Quirino.

Moldaviska ligan… rankas i närheten av den svenska ligan när det gäller kvalité. Ett stort undantag verkar vara just Sheriff Tiraspol som har en anläggning hemma som skulle få alla svenska klubbledare att bli gröna av avund. Två stora utomhusarenor, den ena med konstgräs, fem ytterligare träningsplaner vara tre med konstgräs. Ett femstjärnigt hotell och en fullstor inomhusplan avrundar det hela. Där finns det pengar vilket avspeglar sig i laget som till största del består av afrikaner och brassar.

Att Stuart Baxter såg potential i Razak måste vi skylla på att Stuart nog börjat utveckla grå starr eller liknande, för en spelare från Benin som spelat i Moldavien kan ju bara inte vara bra.

Sen vad är en ersättare till en spelare som sålts?

Borde vara en spelare som går in och tar över den sålda spelarens position kan man tycka?

Ingalunda är det så, Atiba Hutchinson såldes till FC Köpenhamn och HIF lovade att ersätta honom, det tog de flesta som en garanti att nu skulle en välkänd storstjärna köpas in.

MacDonald Mariga hade varit i klubben någon månad när Atiba såldes, han gjorde snabba framsteg och visade under 2006 att han kunde fylla ut Atibas skor. Alla borde vara nöjda?

Nej, för det var ju inte meningen att MacDonald skulle vara så bra så att han kunde ersätta Atiba enligt den så kallade neggorövs falangen. Att han sen visade sig vara så bra måste vara en synvilla och nu kräver man Sten Inge Fredins huvud på ett fat för en värvning som vi inte behöver längre…

Sitt ner i båten för fan! Vi har spelat en (1) tävlingsmatch hittills i år och de flesta är redan beredda på bottenstrid.

Vi har förlorat en (1) spelare ifall Grankvist återvänder till sommaren, gör det laget som vann cupguld i höstas och stod för årets spurt till en nedflyttningskandidat?

Sen tror folk på vad som helst, bloggsidors spekulationer och önskedrömmar blandat med rent skvaller tas okritiskt som dagens sanning. På forumen så kommer det en massa nya nick registrerade runt årsskiftet och levererar den ena värvningsbomben efter den andra. Fast de kan ju givetvis inte avslöja mer än att de vet att något är på gång, från en säker källa…

//Stefan Christensen

Redaktionen2007-02-28 07:48:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"