Lagbanner
Tio man starka HIF chockar i Oslo
Olivier Karekezi blev matchvinnare i Oslo med sitt 2-1 mål i den 82:e minuten.

Tio man starka HIF chockar i Oslo

Trots endast tio man i en hel halvlek vänder HIF mirakulöst mot ett passivt Vålerenga på Bislett Stadion i Oslo. Olivier Karekezi fortsätter producera mål och debutanten och nyförvärvet Fredrik Olsson gör ett superinhopp.

Första halvlek 

Inledningsvis verkade HIF en aning nervösa vilket i synnerhet märktes i Vålerengas ledningsmål i den tionde minuten. Det verkade som att alla inte var riktigt med när man skulle ställa motståndarna i offside vilket ledde till att Glenn Roberts i lugn och ro kunde springa och lägga bollen förbi Daniel Andersson. 

Många bollar söker sig till Olivier Karekezi som gör en klart godkänd match i kväll. Vid flera tillfällen är han framme och oroar i Vålerengaförsvaret. Fem minuter efter hemmalagets ledningsmål nickskarvar han en boll vidare till en framstötande Gustaf Andersson som tyvärr låg steget efter och Öyvind Bolthof i hemmalagets mål hann först till bollen. McDonald Mariga var också han offensivt på hugget och ett par minuter senare efter att ha glidtacklat till sig bollen på kortsideslinjen försöker han nå Karekezi men Bolthof är före ännu en gång. 

HIF börjar se stabilare ut och tar över mer av spelet. Anfallsförsöken och avslutningarna avlöser varandra, men inget är riktigt farligt. Daniel Andersson var dock inte arbetslös i kväll och redan i den första halvleken gjorde han ett par fina ingripanden, särskilt när Franco Miranda ännu en gång görs bort på vänsterkanten och ett fint inlägg når Glenn Roberts. Unge Marcus Nilsson är inte riktigt med på noterna och Roberts kan få till skallen, men Daniel Andersson fångar upp bollen. 

Fredrik Svanbäck får till ett inlägg efter att ha misslyckats att dribbla av sin back, som Gustaf Andersson vräker sig fram på men skottet går utanför Bolthofs högra stolpe. Med fyra minuter kvar av halvleken är vänsterkanten vidöppen och Babis Stefanidis tar ett gult kort när han avbryter en Vålerengakontring. Fyra minuter senare försöker Stefanidis emellertid filma till sig en frispark. Det var oklart vad som skedde, men ett andra gula kort åkte upp efter att Stefanidis hade protesterat mot domslutet när det inte blev någon frispark. Högeryttern såg uppgiven ut och Stuart Baxter var förbaskad på domaren i halvtid. 

Andra halvlek

HIF börjar se håglösa ut och det syns ännu inga riktiga tecken på att någon vändning ska komma, även om Gustaf Andersson prickar stolpen sju minuter in i den andra halvleken efter att han vunnit bollen från veteranen Ronny Johnsen. Daniel Andersson står åter rätt placerad på ett hyfsat skott halvvägs in i halvleken. Baxter byter in Andreas Dahl i stället för Fredrik Svanbäck men en kvittering känns bara avlägsen. 

Med elva minuter kvar av matchen byts dock Fredrik Olsson in mot Franco Miranda och HIF går ner på tre backar. Debutanten och nyförvärvet från Mjällby i Superettan hinner inte mer än in på planen innan han trycker dit kvitteringen - en välplacerad pärla efter att han tagit en löpning mellan försvararna på en boll från McDonald Mariga. Just i det ögonblicket var saknaden av Luton Shelton inte längre så stor. När sedan vändningen blir total i minut 82 visar HIF att man kan även när Henrik Larsson är i Manchester. Gustaf Andersson krigar till sig en hörna som efter lite flipperspel letar sig bak till Mariga som avlossar bössan. Bollen letar sig in i smeten framför Bolthof i Vålerengas mål och Fredrik Olsson styr bollen fram till en ren Olivier Karekezi som enkelt kan lirka in bollen invid höger stolprot. Andreas Landgren byts in med två minuter kvar av ordinarie tid för att stabilisera bak till.

- Jag kan inte säga annat än att de var magnifika, sade Stuart Baxter stolt till TV Norge efter matchen.

- Vi säger hela tiden till med kroppsspråket och taktiken att vi vill vara med, fortsatte han märkbart nöjd med sina taktiska förändringar.

Semifinalerna spelas den 8 mars.

HIF:s lag:
D. Andersson
Wahlstedt - Björck - M. Nilsson - Miranda (F. Olsson 79)
Stefanidis (ut 45) - Mariga - Jakobsson - Svanbäck (Dahl 66)
G. Andersson - Karekezi (Landgren 88)

Mikael Öhrn2007-03-01 22:23:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"