Adjö Royal League!
Så var Royal League över för den här gången. Vi ses till hösten!

HIF: s äventyr i Royal League är över för den här gången. FC Köpenhamn blev för svårt i en match som egentligen avgjordes redan i första halvlek. HIF hade alldeles för stor respekt för sina motståndare och med ett förvirrat försvarsspel och en vänsterback utan kompass är man chanslöst på den här nivån. FCK var bättre på allt, även om andra halvlek var hyfsad ur svensk synvinkel.

FC Köpenhamn rivstartade matchen och hade efter en kvart skaffat sig en ledning med 2-0. Fredrik Berglund gjorde båda målen och hotade ständigt med sina giftiga djupledslöpningar. Backlinjen hade stora bekymmer och givetvis var det främst på HIF: s vänsterkant som FCK attackerade. Troligtvis var danskarna inlästa på HIF :s svaghet och problematiken på vänsterbacken är något man borde åtgärda snarast.

HIF: s reducering kom efter knappa 20 minuter och det var en fast situation som gav utdelning. Dahl slog en perfekt hörna som målvakten missbedömde helt. Andreas Jakobsson nickade in bollen i öppet mål och hoppet tändes. Tyvärr blev glädjen kortvarig. Efter en dryg halvtimme lyckades danskarna göra 3-1 genom ett svagt ingripande av Miranda. Argentinaren förlorade en nickduell mot Ailton Almeida och det var bara för Daniel Andersson att dyka in bland maskorna och hämta ut bollen. Målvakten var i det här läget helt förgrymmad och blev i det närmaste ersättningsskyldig för en styck målställning. Och då hade han ändå precis räddat en straff…

HIF hade inte mycket att säga till om i första halvlek. Det handlade bara om att jaga boll och klasskillnaden var tydlig. Backlinjen var helt förvirrad och mycket riktigt valde Baxter att i pausen byta ut både mittbacken Marcus Nilsson och vänsterbacken Franco Miranda. Rönningberg och Tamboura kom in och visst inleddes andra halvlek på ett bra sätt. Ett aggressivt och hungrigt HIF kom ut på planen och med lite tur hade man lätt kunnat göra något mål på sina chanser. Alla förhoppningar grusades dock i den 65 minuten när Tamboura fick sitt andra gula kort på tre minuter och 21 sekunder. Maken till opolerad spelare har sällan skådats. Mariga är ju rena Mahatma Gandhi i jämförelse med mannen från Mali. Tyvärr blev resterande tid av matchen en transportsträcka. Baxters bytte in Fredrik Olsson på bekostnad av Svanbäck, men det gav inte samma resultat som i matchen mot Vålerenga. Bäst i dagens HIF var McDonald Mariga som visar att han blir svåra att behålla över sommaren. Sämst var vänstersidan med Svanbäck och Miranda.

FC Köpenhamn är ett klart bättre lag än HIF och det fick vi bevittna idag.

Royal League har ändå varit en riktigt trevlig bekantskap för HIF. Att placera sig på tredje plats när man kvalificerar sig för första gången är riktigt bra. Kassakistan har fyllts med välkomna slantar och spelarna har fått spela tävlingsmatcher på lysande gräsmattor på Bislett och i Parken istället för träningsmatcher på konstgräset i Laröd. Tyvärr fick vi inte slutföra turneringen med samma uppställning som vi inledde gruppspelet med. Med Luton och Henke på topp och en Gran i backlinjen hade förutsättningarna varit annorlunda. Lägg till en hemmaplan i semin så hade det kanske burit ända till final. Det är dock inte läge att gråta över spilld mjölk. Förutsättningarna är som de är och nu är det allsvenskan som gäller. Fyra-fem spelare kommer att ansluta och bredda truppen. Man kan hoppas att någon av dessa även spetsar truppen. Slutligen;

Får man önska att en vänsterback ansluter före tranferfönstret stänger? Please…

Adjö Royal League! Hoppas vi ses till hösten.