Lagbanner
Krönika: Dessa jävla utlänningar

Krönika: Dessa jävla utlänningar

AIK har 8. Djurgården har 8. MFF har 9. Hammarby har 8 HIF har 8 idag, 9 efter den 1:e juli. Rädda allsvenskan från alla dessa utlänningar!

Lars-Åke Lagrell rasar. Helsingborgs IF tänker använda sig av alla sina tillgängliga utlänningar i supercup finalen mot Elfsborg:

Det är en fara för svensk fotboll sägs det, och det kan jag hålla med om. Men varför inte förbjuda alla som inte har svenskt pass från att spela i allsvenskan, hejdå till Jari Litmanen, Kenny Pavey, Gunnar Thor Gunnarsson, Toni Kuivasto, Fredrik Svanbäck och en massa andra.

Men det går ju inte, för EU förhindrar att man diskriminerar andra EU medborgare när det gäller jobb inom unionen. AIK, Djurgården eller MFF kan fylla sina lag med polacker, tyskar, finnar, ungrare eller bulgarer utan att Lagrell kan göra något. Han får inte göra något för att förhindra det eftersom EU´s lag står över SvFF´s bestämmelser.

http://ec.europa.eu/development/body/cotonou/index_en.htm

Cotonou, är Benins största stad men även ett ord som får Lars-Åke att drömma mardrömmar. Det finns nämligen ett EU avtal som säger att medborgare i de 78 länder som ingår under detta avtal ska betraktas som EU-medborgare när det gäller jobb inom unionen, ganska glasklart när man tittar igenom avtalet. Det tyckte DBU, Dansk Boldspilds Union som motsvarar SvFF, efter att ha granskat det under 14 dagar och tillät spelare från dessa 78 länder att konkurrera på lika villkor som vilken EU-medborgare som helst.

Borde vara ett ”Open and shut case” för SvFF, särskilt som de enligt Sune Hellströmmer känt till detta avtal sedan 2003 och bör då haft gott om tid att granska det och dess eventuella konsekvenser. SvFF borde ändra sina regler så att de inte diskriminerar några personer på grund av deras etnicitet.

Men det gör inte SvFF, de väljer att vänta till hösten med att ta ett beslut. De har haft sedan 2003 på sig att fundera och de behöver tydligen mer tid eller mer begåvade advokater som rådgivare för att inse att detta är ett oundvikligt steg för SvFF.

Vad återstår att göra då?

HIF bör ställa upp med minst 4 spelare i truppen som omfattas av Cotonou avtalet mot Elfsborg på lördag. Blir det någon som helst bestraffning mot klubben ska HIF ta det direkt till EU-domstolen och påpeka att SvFF diskriminerar människor som har rätt att arbeta inom EU utan några som helst begränsningar eller restriktioner.

Det skulle kunna kosta SvFF, som idag är ett ganska rikt förbund, en fasligt massa miljoner Euro i skadestånd för att man bedriver en avsiktlig diskrimineringskampanj. Har SvFF råd med det?

Svenska talanger blir lidande säger kritikerna, svensk talanger flyttar idag till Norge, Danmark eller till något B-lag i Holland. För den sportsliga utmaningen säger de, för den fetare plånboken säger jag!

Landslaget då? Hur många i dagens landslag spelar i allsvenskan? Just det!

HIF har ju länge varit det svarta fåret i SvFF familjen, en klubb som alltid har gått sin egen väg och aldrig fått något gratis av SvFF, sist man blandade in advokater i en kamp mot SvFF och deras inkonsekventa regler vann HIF en klar seger och det här fallet är ännu klarare.

Det känns alltid skönt att vara HIF supporter, alla hatar oss och vi älskar det!


//Stefan Christensen

Redaktionen2007-03-27 15:44:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"