Lagbanner

Krönika: Utmana ödet, HIF?

Kommer HIF reta gallfeber på Lagrell & Co? Det kan i så fall bli HIF:s öde.

HIF fick sin önskan avslagen när det gäller mer än 3 icke-EU spelare. Finner HIF sig i beslutet? Knappast.

HIF testar Svenska fotbollförbundets gränser. Enligt HD ska HIF ha backat lite i frågan om att spela med fyra icke-EU spelare i lördagens match mot Elfsborg. Som HIF:are framkallades en ångest när man såg rubriken "HIF kan sparkas ut ur allsvenskan".
Efter att HIF varit en klubb i koma och nästintill död innan det att klubben räddades på mållinjen och elitlicensen räddades, vore det väldigt olustigt att sparkas ut för att man beter sig som en oförskämd tonåring. Lagrell sa i tv att han inte kommenterade HIF:s utspel om att spela med fyra spelare som saknar ett EU-medlemsskap. Hans ansikte visade tydlig irritation och på ett sätt så förstår jag honom. Men även HIF.
HIF har rätt angående regeln som ger Svenska lag rätten att ha obegränsat antalet icke-EU spelare. Svenska fotbollsförbundet har rätt i att HIF ska följa reglerna tills en förändring av lagen ägt rum.

Det vore väldigt surt att sparkas ut för en principkonflikt så här inför 100-årskalaset. Ja, det vore surt oavsett när. HIF måste visa kyla och får lägga ämnet åt sidan så länge för att sedan lämna in en ny ansökan i god tid innan säsonger 2008. Det finns många lagar som inte är "rätt" men som man får acceptera tills den dag lagen ändras. Och har nu Förbundet hotat HIF med en tvångsnedflyttning till andradivisionen, bör HIF ta det väldigt varsamt.

HIF kan mycket väl ställa upp med fyra afrikaner och i ärlighetens namn talar mycket för att det blir så. Och det känns som att förbundets eventuella degradering av HIF kommer accepteras då man faktiskt varnat HIF och gett de en ny chans att tänka över hur man ska göra. Måste säga att HIF bör göra som förbundet vill hur mycket det än svider. Självklart kan man se deras varning som ett falskt alarm och köra sitt race. Alternativ två är att ta förbundets varning på största allvar och visa kyla och ta hänsyn till alla HIF:are genom att inte "gambla" med klubbens framtid. HIF bör inte säga "All in".

Hoppas verkligen att HIF kan hålla inne med sina principer, det viktigaste är ju att veta att man själv har rätt och arbeta på att lägga en ny förfrågan till hösten. Jag tycker också att regeln bör ändras och det lär bli oundvikligt att inte ändra den, hur mycket Lars-Åke Lagrell än vill ha kvar den.

I övrigt är det bara åtta dagar tills det att allsvenskan åter kickar i gång. Det börjar kännas och klimatet har räddat HIF:s match mot Gefle på Olympia. Jag ser fram emot allsvenskan och visst hade det varit trevligt om man fått stanna kvar hela säsongen. För åtminstone jag gillar matcherna mot Djurgården, Malmö, IFK Göteborg, AIK, Hammarby och Kalmar FF. Högaborg, Frölunda, Ängelholm och Kristianstad känns måttligt intressant. Kontraster var det, ja.

Örjan Briand2007-03-29 15:07:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"