Lagbanner
Inför: Halmstads BK - Helsingborgs IF *uppdaterade matchtrupper*
Allsvenskan 2007 är här!

Inför: Halmstads BK - Helsingborgs IF *uppdaterade matchtrupper*

Väntan är över och det är äntligen dags för allsvenskan 2007! Mycket har hänt sedan allsvenskan avslutades förra året. HIF har blivit cupmästare, nyckelspelare har lämnat, semifinal i Royal League har spelats och HIF har lånat ut spelare till småklubbar som Wigan Athletic, Ängelholms FF och Manchester United. Dessutom har ett antal nyförvärv inskaffats. Allt från en DVD-afrikan till före detta Arsenal- och Milanspelare. Allt som har hänt är nu historia. Det är dags att forma framtiden, en framtid som inleds på Örjans Vall imorgon klockan 15.00.

Motståndare i premiären är som bekant Halmstads BK. En klubb som bildades 1914 och som sedan dess hunnit med 45 allsvenska säsonger och fyra SM-guld. Förra året slutade man på en svag elfte plats tack vare svårigheter med målskyttet och en mängd skador. Truppen är på pappret hyfsat stark med försvararna Zvirgzdauskas-Jönsson, den ständiga talangen Djuric på mitten och ett giftigt anfallspar längst fram. HBK har även tre spelare med HIF-anknytning i truppen; Mikael Rosén, Martin Fribrock och Magnus Arvidsson. Alla tre lär spela från start.

HIF går in i den allsvenska premiären med en väldigt turbulent försäsong i ryggen. Luton Shelton och Andreas Granqvist finns inte med längre och spelarna som har ersatt är oprövade kort. Dessutom har Henrik Larsson varit utlånad under försäsongen. Faktum är att supercupfinalen förra helgen var den första matchen i år med någorlunda ordinarie elva.

Tyvärr kommer troligen inte heller morgondagens elva att vara den ordinarie. Oskar Rönningberg och Gustaf Andersson är långtidsskadade men hade antagligen inte varit aktuella för startelvan ändå. Däremot hade vänsterbacken Franco Miranda spelat om han inte stukat fotleden under gårdagens träning. Mycket tyder på att Miranda missar premiären och det ställer till det lite för Baxter. Den naturliga ersättaren Adama Tamboura ingår nämligen i kvoten för icke-EU så om han spelar kommer någon av Mariga, Karekezi eller Omotoyossi att lämnas utanför matchtruppen. En annan lösning är att spela med Landgren som ytterback. Vem i trion Karekezi, Stefanidis och Svanbäck som får spela på de två yttermittfältsplatserna är också ett frågetecken. Svanbäck deltog inte på dagens träning på grund av feber och är därmed tveksam till spel. Finnen finns dock med i 17-mannatruppen.

HIF:s form är mycket osäker och det är tveksamt om man hinner hitta ett vägvinnande spel redan nu. Supercupfinalen mot Elfsborg var dock ett fall framåt och det finns förhoppningar om tre fina poäng i premiären. Nyckeln sitter i det centrala mittfältet där Jakobsson och Mariga har en viktig roll. Andra förutsättning för framgång är att HIF lyckas täppa till vänsterkanten och att målvakt Andersson inte dribblar i eget straffområde. 

HIF: s allsvenska premiärer sedan återkomsten 1993:

1993 Halmstads BK – HIF 3-0
1994 Örebro SK – HIF 3-0
1995 Halmstads BK – HIF 2-1
1996 HIF – Östers IF 2-0
1997 AIK – HIF 2-1
1998 HIF – BK Häcken 0-0
1999 HIF – IFK Göteborg 3-1
2000 Örgryte IS – HIF 2-0
2001 IFK Göteborg – HIF 2-1
2002 Landskrona BoIS – HIF 6-2
2003 Örgryte IS – HIF 1-4
2004 Landskrona BoIS – HIF 1-1
2005 HIF – Halmstads BK 2-0
2006 Hammarby – HIF 4-2
2007 Halmstads BK – HIF ???

Fyra segrar, två oavgjorda och åtta förluster är inget imponerande facit. Samtidigt bör det påpekas att mellan 1993 och 2007 har HIF tvingats spela hela elva av femton premiärer på bortaplan. Givetvis en klar nackdel. HBK är en återkommande motståndare när det gäller premiärer och HIF. Måndagens match blir den fjärde premiärmatchen lagen emellan bara sedan återkomsten i allsvenskan.

Tittar man på premiärstatistiken lutar alltså det mesta åt en hemmaseger på annandagen. Denna åsikt förstärks kraftfullt om man tittar närmare på HIF: s tidigare allsvenska bortamatcher mot HBK. Sedan 1993 har HBK och HIF mött varandra 14 gånger på Örjans Vall. En seger, tre oavgjorda och tio förluster är HIF: s icke smickrande facit.

Lyckligtvis (i det här fallet) vinns inga matcher på statistik och förhoppningsvis är HIF det mest taggade laget på måndag. 15.00 startar matchen och för de som inte har möjlighet att vara på Örjans Vall finns PPV eller Säsongskortet.

Äntligen är det dags! 


Spikade matchtrupper, troliga startelvor:


Halmstads BK
Bahne
Rosén- Zvirgzdauskas-Larsson-Jönsson
Djuric-Mattisson-Johansson-Fribrock
Arvidsson-Kujovic 
Avb: Sahlman-Joza-Anklev-Sparv-Tahirovic

Helsingborgs IF
Andersson
Wahlstedt -Beloufa-Björck-Landgren
Karekezi-Jakobsson-Mariga-Stefanidis
Omotoyossi-Larsson
Avb: Berglund-Miranda-Khalili-Svanbäck-Dahl-Olsson (en ska bort under matchdagen)

Mattias Lindberg2007-04-08 15:08:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"