Lagbanner
Inför Helsingborgs IF - Gefle IF *uppdaterade matchtrupper*
Får man beställa liknande scener strax före klockan 21 imorgon?

Inför Helsingborgs IF - Gefle IF *uppdaterade matchtrupper*

En briljant första halvlek räckte inte i premiären. HIF fick återvända till Skåne tomhänta och Örjans Vall fortsätter att vara en mardrömsarena. Nästa stopp blir hemmapremiären som trots allt kommer att spelas på Olympias nylagda gräsmatta. Gefle IF kommer på besök och förhoppningen är att HIF kan spela bra i 90 minuter den här gången.

Motståndare i morgondagens hemmapremiär är alltså Gefle IF. Gefle gör nu sin tredje raka säsong i allsvenskan och det är rekord för klubben. 2005 slutade man elva och förra året lyckades Gefle till slut placera sig på en klart godkänd niondeplats. Dessutom fick man i höstas äran att förlora mot HIF i cupfinalen. Kanske den största framgången i Gefle IF: s historia…

Laget är på pappret svagt och man lever mycket på en sammansvetsad defensiv kryddat med sina två duktiga offensiva kongoleser, Bapupa och Makondele. Den senare var under våren mycket nära en övergång till HIF men en för hög prislapp satte käppar i hjulet. Trots detta blev Silly Season ingen jubelföreställning för gävleborna. Backklipporna Magnus Wikström och Patrik Karlsson försvann till allsvenska kollegor och nyförvärven är unga oprövade kort från lägre divisioner.

Gefles premiärmatch spelades hemma på Strömvallens plast och nykomlingen Örebro stod för motståndet. Resultatet 0-0 är inget som skrämmer HIF men det vittnar i alla fall om att Gefle fått ordning på backlinjen trots att två ordinarie försvarare lämnat. Makondele rapporteras ha gjort en slätstruken insats men personligen tror jag ändå att det är där det stora hotet finns. En varning utfärdas även för nye anfallaren Johan Oremo som har imponerat under försäsongen.

Gefles vecka har varit problematisk med en del skador och sjukdomar. Breddspelarna Westlin och Lantto har legat nerbäddade med halsont och kommer troligtvis inte att följa med till Helsingborg. Däremot lär nyckelspelarna Bapupa och Woxlin finnas med trots skador i veckan.

HIF gjorde som bekant en strålande första halvlek i premiären och det är den känslan man måste ha med sig imorgon. Aggressivitet, kreativitet och rörelse är tre viktiga beståndsdelar och jag blir mycket överraskad om inte Gefle använder sig av köttmursalternativet i morgondagens match. HIF kommer att ha bollen och Gefle kommer att satsa på livsfarliga kontringar signerade Oremo och Kongo.

Liksom Gefle har HIF problem inför matchen. Gustaf Anderssons skada var som tidigare befarat riktigt illa och honom lär vi aldrig mer se i den vackraste av tröjor. I veckan blev dessutom Fredrik Olsson skadad. En bristning i ljumsken gör honom indisponibel några veckor framöver och forwardsbesättningen är därmed tunnare än tunnast med tanke på att HIF dessutom har tre anfallare utlånade (Neemelo, Holmqvist och Ze Rony). Även Björck och Miranda har varit småskadade i veckan men de finns ändå med imorgon kväll.

Slutligen bör det påpekas att HIF och Gefle redan har mötts en gång under 2007. Den gången var det inte på fotbollsplanen utan i förbundets tävlingsutskott. Tyvärr var domaren bedrövlig i den matchen…

Som alla vet gällde ärendet spelplats och tidpunkt för morgondagens match och HIF: s förslag stod mot Gefles. HIF hade hoppats få flytta matchen en dryg vecka framåt eller helt enkelt byta hemmamatch med Gefle. Det senare alternativet tvingades HIF gå med på 2003 när Halmstad inte kunde spela på Örjans Vall. Det resulterade i fyra bortamatcher på de fem sista omgångarna för HIF och ett stort ekonomiskt bortfall som följd. Gefle totalvägrade att gå med på något av HIF: s förslag. Kanske såg de möjligheten att slippa komma till Olympia i år? Tävlingsutskottet gick på Gefles linje och HIF skulle tvingas hitta en spelbar plan trots att även reservarenan var upptagen. Lyckligtvis räddade vädret HIF den här gången men jag hoppas att Gefle straffas ordentligt för sin ”vänlighet” imorgon. Kan sex-sju pytsar vara ett lagom straff?

Motsvarande match förra säsongen slutade med en kassaskåpssäker hemmaseger. 2-0 blev resultatet men 14-2 i skott, 6-0 i skott på mål och 63-37 i bollinnehav speglar matchen på ett bättre sätt. 


Helsingborgs IF (bekräftad startelva/trupp):
Andersson
Wahlstedt - Beloufa – Björck – Miranda
Stefanidis – Jakobsson – Mariga – Karekezi
Larsson – Omotoyossi

Avbytare: 
Berglund – Landgren – Dahl – Svanbäck - Skulason


Gefle IF (bekräftad trupp, preliminär startelva):
Hugosson
Bernhardsson - Hedlund - Wikström - Hellström
Bapupa - Claesson - Woxlin - Makondele
Oremo - Stolpa

Avbytare: 
Bergqvist(mv) – Dahlén - Revahl – Ericsson - Lantto 


SMHI flaggar för 16 grader och strålande solsken imorgon kväll. Knappt 10 000 biljetter är sålda men köerna lär ringla långt imorgon. Kom i tid och försäkra dig om en plats i solgasset. 19.00 börjar matchen.

Nu kör vi!


Mattias Lindberg 2007-04-15 20:08:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"