Lagbanner
Krönika: Tragedin på Olympia

Krönika: Tragedin på Olympia

Olyckstillbuden på Olympia vid hemmapremiären mot Gefle upprör gästkrönikören Olof Mattisson.

 Under matchen HIF-Gefle ådrog sig minst två HIF-supportrar allvarliga skador till följd av målfiranden. Trycket blev för stor och en 17 årig tjej slog huvudet i betongen, svimmade av och klarade sig tack och lov från ännu värre skador tack vare att en mänsklig mur snabbt bildades runt henne. Man kan bara föreställa sig vad som hänt om supportrarna runt omkring inte lyckats stå emot trycket bakifrån (t.ex vid ett derby!) och personer tvingats trampa på flickan. Hon bars ut av säkerhetspersonal, och fördes sedan på en bår till ambulans, där någonstans vaknade hon enligt uppgift upp.

Den andra olyckan som blivit bekräftad både av HIF och media gäller en man som föll över det nybyggda staketet (enligt HIF till för att öka säkerheten på Olympia) med nacken före ner i asfalten.

Det nybyggda staketet har fått mycket hård kritik av Kärnan, och dom har varnat för att den här typen av skador lär bli realitet vid större matcher. Det här var Gefle. Det ryktas även om att säkerhetspersonalen på Olympia dömt ut staketet som direkt farligt, men både dom och Kärnan har HIF lagt dövörat till. Istället frågade man brandkåren om staketet utgjorde en säkerhetsrisk, givetvis utgick dom ifrån utrymningsmöjligheterna när dom gjorde sin bedömning att nej, det var det inte. Man utgick även ifrån Elfsborg (som har ett liknande staket) där inga skador kommit (vilket dock inte är sant enligt Guliganernas ordförande Erik Sjölin).

Man ignorerade alltså totalt den enda tillgängliga expertis för hur det brukar se ut på Södra Ståplats och utgick istället ifrån en läktare som ser annorlunda ut, supportrar som beter sig annorlunda och brandpersonal som troligtvis inte har en aning om hur ett målfirande på Södra Ståplats ser ut.

Den första matchen, HIF mot Gefle, lockade 11 423 åskådare. En bra siffra med tanke på motståndet, men långt ifrån fullsatt. För första gången någonsin inträffar en olycka av den här karaktären, och inte bara en. Faktum är att minst två supportrar skadar sig allvarligt. Enligt HIF har dom inget med staketet att göra, utan beror på publiken som står på arenan som alltså enligt Paul Myllenberg i HIF medvetet ska ha knuffat medsupportrar för att protestera mot stängslet.

Naturligtvis dalar denna mannens trovärdighet ner till obefintlighet i vilken sansad människas som helst anseende, men likväl är hela styrelsen till synes enig om att så var fallet. Staketet hade ingenting att göra med att det helt plötsligt, mot Gefle, uppstår 2 eller fler allvarliga skador som aldrig tidigare förekommit på Olympia, ens vid derbyn.

Detta var en match mot Gefle, och långt ifrån fullsatt. Det ska bli väldigt intressant att se vad som händer mot Malmö FF – eller inte…

Hillsborough 1989
Olympia 2007?

Om ni inte accepterar en styrelse som sätter pengar före supportrarnas säkerhet, köp ert medlemskap nu! Vid nästa medlemsmöte ska dom bort.

//Olof Mattisson (LP)

Redaktionen2007-04-19 14:42:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"