Lagbanner

Krönika: Dubbel seger för HIF?

I dag möter man svåra bortalaget Djurgården i Stockholm. Det kan bli två segrar för HIF.

Djurgården borta brukar innebära noll poäng och försämrad målskillnad. I dag får man en ny chans att vända trenden. Vid seger är HIF mer än bara tre poäng rikare.

HIF verkar inte trivas i den kungliga huvudstaden. Hammarby och Djurgården borta har på senare år blivit mardrömsmatcher för Skånelaget. Inte nog med att man förlorar där varje år, 2005 var det mest smärtsamma jag upplevt. 5-2 till Djurgården på Råsunda sedan HIF tagit ledningen med 2-0 och 6-2 mot Hammarby och totalt 4-11 på två matcher. I dag kan HIF ta två segrar, dock bara tre poäng. Tre poäng borta mot Djurgården är starkt. Att besegra traditionens makt är ännu starkare. Man säger att det är en ny match och att tidigare resultat inte spelar någon roll. Skitsnack. Spelarna vet hur det gått förr och det sätter sig omedvetet i huvudet. Men spelare som Henke, Karekezi, Omotoyossi, Mariga och Stefanidis är spelare som kan göra skillnaden mellan vinst och förlust. Henke framförallt som inte tänker så mycket, utan bara stänker dit den.

Svårtippad match

HIF och Djurgården har inkasserat samma antal poäng på två matcher, tre till antalet. Djurgården gick i premiären på en mina som fler lag lär trampa på, nämligen 0-1 mot den totalsågade nykomlingen Brommapojkarna. I andra matchen revanscherade man sig och vann säkert med 2-0 mot Halmstad som i premiären besegrat HIF med 2-1. Även HIF tog ut sin revansch, detta mot Gefle, och vann med 3-1 efter många om och men. Det är en svårtippad match som spelas mellan Djurgården och HIF, då lagens form är oviss. Men som HIF:are känns det tungt att behöva säga fördel Djurgården. När det står och väger mellan de båda, blir kanske traditionen starkare än vad alla tror. Djurgården vet även de hur det gått de senaste åren och man vågar trycka på med mycket folk på hemmaplan. Bara att hoppas på att Baxter plockat fram "The Baxter´s glue" och limmat ihop försvarsspillrorna som lät Gefle skapa onödiga chanser senast.

Matchen kan avgöras på mitten

Matchen i matchen kan komma att stå mellan Djurgårdens Johan Arneng och HIF:s McDonald Mariga. Den kan även bli matchavgörande. Skulle så bli fallet blir det bara ännu en fördel för Djurgården då Mariga slutade spela efter 45 minuter i matcherna mot Elfsborg (supercupen) och i premiären mot Halmstad. Mot Gefle var det inte mycket som hände kring Mariga och i dag behövs hans kvaliteter då motståndet är ett annat. Skulle Mariga vinna duellen, ger det HIF en chans att etablera ett offensivt spel som ger Henke och Omotoyossi fler chanser att näta. Det kan ses som orättvist att lägga ett så tungt ansvar på en så pass ung spelare som Mariga faktiskt är, men hans ambitioner är att komma ut i Europa och då måste man kunna klara den pressen.

Ex-HIF:aren i bra form

Det lär buas och hånas både från Djurgårdsfans och HIF-fans. Babis Stefanidis spelade en gång i tiden i Djurgården och har inte varit populär sedan han lämnade klubben. Mattias Jonson var med och tog guld med HIF 1999 och är i dagsläget i kanonform. Mattias Jonson är lite av en drömspelare för sin tränare då han är en bra passningsspelare och målskytt. HIF måste få bort honom ur spelet för att Djurgården inte ska få i gång samarbetet mellan Jonson och Jones Kusi-Asare. Får de i gång det är HIF illa ute. Även HIF har ett vasst anfallspar i världsstjärnan Henke Larsson och överraskningen Razak Omotoyossi (höjdes kritiska röster då HIF envisats med att gräva talanger i Moldavien).

Jag har tyvärr inte möjlighet att följa matchen på plats, så det blir tv:n. Jag hoppas dock att ni som har möjlighet har åkt till Stockholm för att se när HIF ska loska traditionens makt i ansiktet. Eller åtminstone göra ett försök...

Örjan Briand2007-04-21 12:14:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"