Lagbanner
Silly season sommaren 07 - Karekezi till BK Häcken?
Karekezi till Peking?

Silly season sommaren 07 - Karekezi till BK Häcken?

Mellan den 1 juli och 31 augusti är sommarens transferfönster öppet. De stora fotbollsligorna i Europa har då uppehåll, men det lär hända en hel del även i de allsvenska trupperna. HIF:s silly season följer du såklart bäst här på E-zine.

Senaste uppdateringen i rött.

Klara nyförvärv

Isaac Chansa, Orlando Pirates
Zambiern tränade med HIF under vinterns sydafrikaläger och imponerade. Chansa är enligt rapporter en snabb, målfarlig mittfältare som kan spela både centralt och på kanten. Blir HIF:s spelare den 1 juli då hans kontrakt med Orlando Pirates går ut. 

Marcus Danielsson, IFK Eskilstuna 
Den 17-åriga landslagsspelaren har skrivit på ett lärlingskontrakt som sträcker sig över 2,5 år. Danielsson ansluter till sommaren.

Christoffer Andersson, Hannover 96
Spekulationerna är över och Stoffe har nu skrivit på för HIF. 29-åringen blir spelklar till matchen mot Hammarby den 4 juli. 

Leandro Castan, Atletico Mineiro
Brasiliansk mittback som har tränat med HIF under veckan. Dessa träningar räckte tydligen som beslutsunderlag och 21-åringen har enligt HD skrivit på ett treårskontrakt med HIF. Brassen blir italiensk medborgare i dagarna och kommer därmed inte att konkurrera om de tre platserna för icke-EU.

Mike Sserumaga, Police FC 
Äntligen är Sserumaga 18 år och äntligen är han klar för HIF! Den ugandiska landslagsmannen har i två omgångar varit i Helsingborg och imponerat. I juli ville Porto ha över Sserumaga men lyckades inte få ordning på alla papper. HIF:s officiella hemsida rapporterar ikväll att Sserumaga skrivit på för HIF och att ugandiern antagligen kommer att lånas ut till en superettanklubb direkt. Länkar för er som inte minns den magiska vårdagen när Sserumaga visade upp sig för första gången: 

http://www.svenskafans.com/fotboll/hif/artikel.asp?id=121889
http://www.svenskafans.com/fotboll/hif/artikel.asp?id=121897

Rene Makondele, Gefle
Tidigt i våras var en övergång till HIF nära men då kom HIF och Gefle inte överens om priset. Nu har dock allt löst sig och Makondele debuterar antagligen mot Djurgården den 3 september. Övergångssumman ryktas ligga på knappt 6 miljoner och kontraktet är skrivet på 3 år.

Martin Kolar, Anderlecht
Den tjeckiska yttermittfältaren tränar för tillfället med HIF och ska så göra i några dagar till. 24-åringen slog igenom redan som 19-åring då han var ordinarie i Anderlechts Champions League-lag. En svår knäskada satte sedan stopp för utvecklingen. Karriären fortsatte i olika europeiska klubbar på lån och med ett år kvar på kontraktet med Anderlecht sattes Kolar i sommar upp på transferlistan.
 Skrev på för HIF.

Klara förluster

Alexander Kacanliklic, Liverpool FC
15-årige Alexander Kacaniklic har skrivit på ett treårskontrakt med den engelska storklubben Liverpool. Enligt Expressen fick Liverpool betala ca 1 miljon kronor för den talangfulla fd HIF:aren.

Andreas Granqvist, Wigan Athletic
Andreas har sedan årsskiftet varit utlånad till Wigan Athletic, där han mestadels tillhört reservlaget. Den engelska klubben hade en option på att köpa loss ”Granen” och Wigan valde att utnyttja den. Enligt uppgift får britterna betala drygt 10 miljoner för Granen.


Franco Miranda, CAI
Vänsterbacken kom förra sommaren och har spelat i HIF med lånekontrakt. Detta kontrakt går ut den siste juni och HIF har valt att inte förlänga med argentinaren.


Fredrik Björck, Elfsborg
Under försäsongen var han HIF:s lagkapten. Idag 7/7 meddelar HIF att Björck lämnar för Elfsborg, med omedelbar verkan. Mittbackens kontrakt gick ut till hösten och han hade då kunnat gå som bosman. I och med den omedelbara övergången får HIF någon form av övergångssumma. Troligtvis ses Björck som Toulouse-flyktade Jon Jönssons ersättare.

Babis Stefanidis, mittfältare
Babis har skrivit på ett kontrakt med Malmö FF och övergången sker omedelbart. Dryga miljonen och vidareförsäljningsklausul blev resultatet av förhandlingarna med MFF.


Ze Rony, anfallare 
Var utlånad till Örgryte men platsade inte och han skickades hem av göteborgsklubben i början av juli. Får enligt Bosse Nilsson inte plats i HIF och är fri att diskutera med andra klubbar.


Rykten nyförvärv 


Rykten förluster 

Razak Omotoyossi, anfallare
Spanska klubbar med Recreativo i spetsen jagar Omotoyossi, som väldigt gärna vill ta ett nytt steg i sin karriär. 

Mcdonald Mariga, mittfältare
HIF:s kraftfulla mittfältare är ett hett villebråd bland utländska klubbar. Bland annat har klubbar som Rennes, Portsmouth och nu senast Ajax bevakat den unge kenyanen. Vad som händer när fönstret öppnas vågar man knappt tänka på. Parma har visat seriöst intresse men en övergång i sommar känns osannolik.

Adama Tamboura, försvarare
Enligt Expressen (5/6) vill de båda franska klubbarna, Nantes och Troyes, köpa den unga försvararen från Mali. Tamboura är en av nyckelspelarna i Malis namnkunniga landslag och de franska klubbarna lär vara beredda att betala 4-5 miljoner för en underskrift.

Olivier Karekezi, anfallare
Även här är ska det vara Parma som är intresserade. Då Karekezi nyligen skrivit på ett nytt flerårskontrakt med HIF kommer han dock att kosta italienarna en del. Hetast dagarna före transferfönstrets stängning verkar vara IFK Norrköping som enligt HD gärna vill låna rwandiern med köpoption. Norrköpings klubbdirektör och HIF:s sportchef bekräftar intresset och Baxter verkar ha godkänt en eventuell övergång. Återstår att se om klubbarna hinner bli överens. I natt stänger transferfönstret och uppgifter till E-zine säger att det just nu är BK Häcken som är hetast över att få Karekezi på lån under hösten.

Fredrik Olsson, anfallare
Den forne listerlandsliraren har fått väldigt lite speltid under säsongen och en utlåning har
tidigare diskuterats . Med tanke på HIF:s rådande anfallsbesättning och regeln om max tre icke EU-spelare i truppen har en utlåning inte känts alltför aktuellt. Idag kommer dock nya rykten som säger att Olssons forna klubb, Mjällby, hört sig för om att låna HIF-spelare. Olsson lär vara en het kandidat om så är fallet, annars kanske det blir Mjällby som lägger vantarna på Sserumaga?


Utlånade

Tarmo Neemelo, anfallare
Ja, vad ska man säga…? Sitter nu på bänken i GIF Sundsvall.

Tobias Holmqvist, anfallare
Utlånad till GAIS under 2007. Göteborgsklubben har sedan rätt att köpa loss Tobias för en fastställd summa. Trots sparsamt med speltid är det tveksamt om den långe anfallaren återvänder till HIF.

Pär Hansson, målvakt
Målvaktstalang som får speltid i Ängelholms FF. En mycket bra lösning och kanske blir det Pär som tar över när Daniel Andersson lägger handskarna på hyllan. 

Imad Khalili, mittfältare
Talangen är utlånad till Bunkeflo i Superettan med samma vilkor som Pär Hansson, dvs han tränar en del träningar med HIF och spelar matcher med Bunkeflo.


Avfärdade rykten 

Shana Haji, Iran
19-årig iranier med brittiskt pass. Yttermittfältare som representerat Iran både på U17- och U20-nivå. Enligt Baxter en snabb spelare och duktig dribbler. Rekommenderad av Baxters gode vän Kenny Dalglish. Ska enligt HD deltaga i kvällens U21-match mot Mjällby. Iraniern hade ingen lyckad afton och kommer inte dyka upp på Olympia fler gånger.

Marcus Lantz, Bröndby
Ännu en gammal HIF:are som är påväg hem? HIF har kontakt med Lantz agent och huvudpersonen kan mycket väl tänka sig allsvenskan när kontraktet går ut nästa sommar. Säger till Svenskafans.com 070802 att han stannar i Bröndby säsongen ut. Åter aktuell då Bröndby, enligt Fotbollskanalen (070808) är beredda att släppa innermittfältaren när det krisdrabbade lagets trupp ska bantas. Enligt HD (070814) är inte tränarstaben intresserad av Lantz tjänster till det pris som Bröndby kräver. Dessutom är besättningen redan god på HIF:s centrala mittfält. 

Bobby Friberg da Cruz, GAIS
Kanske blir det Bobby som ersätter Stefanidis på högerkanten. Enligt HD (10/8) har HIF kontaktat GAIS och en övergång kan snabbt bli klar. 26-åringen har kontrakt med GAIS även över säsongen 2008 och lär därmed kosta en hel del för HIF. Enligt HD (070814) vill Baxter helst ha en mer offensiv yttermittfältare och HIF kommer därför inte att lägga bud på GAIS:aren.

Juan José ”Juanjo” Expósito, Racing Santander
HIF och den spanska klubben Racing Santander diskuterar ett samarbete och som ett led i detta är Baxter intresserad av att låna den lovande mittfältaren/anfallaren. (HD 30/5) Expósito är född 1985 och deltog i 21 av Santanders matcher den gångna säsongen. Verkar inte längre vara aktuell för HIF. 

Mattias Lindström, Ålborg
Lindströms kontrakt med Ålborg går ut vid årsskiftet och HIF har tät kontakt med den förre HIF:aren. Kanske väljer man att lösa Lindström redan under sommaren. HIF verkar göra en ny offensiv och hoppas, enligt HD, locka över den förre HIF:aren redan nu. Johanssons övergång till Ålborg kanske hjälper till? (070801) Lindström sa till Svenskafans.com att en övergång till HIF redan i sommar inte var sannolik. Ska förhandla med Aalborg innan han tar beslut om sin framtid.

Rurik Gislason, Charlton Athletic
19-åringen provspelade för HIF under tre dagar och deltog även i en U21-match mot Trelleborg. Hans kontrakt går ut i sommar och han vill lämna för att få spela a-lags fotboll. Rurik är en anfallare som även kan spela på mittfältet. Efter provspelet har det varit tyst och det är tveksamt om Gislason är ett namn för HIF. Turnerade vidare till Djurgården. Har skrivit på för danska Viborg enligt Dansk fotboll här på svenskafans.

Andreas Johansson, Wigan Athletic
Den förre djurgårdaren kommer att lämna Wigan i sommar och många skandinaviska klubbar jagar den offensiva mittfältarens namnteckning. Brittisk media rapporterar idag (16/7) att svensken eventuellt blir klar för HIF under veckan. Samtidigt rapporterar danska Ekstrabladet att Johansson nästan är klar för Ålborg i danska ligan. Dubbla budskap med andra ord. Johansson och Baxter känner varandra sedan tiden i AIK och dessutom fanns "Adde" och Bosse Nilsson i Degerfors samtidigt. Om HIF skulle vinna dragkampen är det en riktig prestigevärvning. När E-zine frågar om "Adde" efter U-21 matchen ikväll väljer Nilsson att inte kommentera uppgifterna att flera engelska sajter placerat "Adde" i HIF. Han springer sedan iväg och ser inte speciellt intresserad ut av att snacka om Johansson. På tisdagen presenterades Johansson på Ålborgs officiella hemsida och han kan därmed räknas bort som tilltänkt nyförvärv.

Christian Gyan, Feyenoord
28-åring från Ghana med ett långt förflutet i Feyenoord. Beskrivs som en kraftfull, men kortväxt, försvarare som kan användas både centralt och till höger. Provtränar med HIF och får eventuellt spela B-lagsmatchen mot Bunkeflo i nästa vecka. Gyan är inte aktuell för en övergång. Baxter och Nilsson är överrens om att han är alldeles för liten för en mittbacksroll. 

Dennis Souza de Guedes,
Charleroi
Den 26-årig brassen provtränar med HIF. Dennis har de senaste sju åren hunnit med att representera hela åtta klubbar, vilket gör en aningen skeptisk. 1,90 cm lång, 85 pannor tung och 2 ligamål på 17 matcher för Charleroi den gångna säsongen. Fick inget kontrakt med HIF.

Josef Dvorník, Ruzomberok
Ytterligare mittback på provspel och kanske den mest meriterade av de tre. Tillhör slovakiska ligafyran Ruzomberok, ett lag som slog ut Djurgården ur Champions League-kvalet ifjol. Kommer garanterat få speltid i ovan nämnda B-lagsmatch. Josef är 190 cm lång är lik Fredrik Björck både till spelsätt och utseende. Inte aktuell längre.

Stuart Baxter, tränare
Norska uppgifter gör gällande att Osloklubben Vålerenga IF rycker i Baxter. Enligt vg.no har diskussioner mellan Baxter och klubben förts under sommaren även om huvudpersonen själv förnekar det. Skotten har kontrakt med HIF över säsongen 2008 och skulle därmed kosta en rejäl slant att lösa. Baxter kom hem för att vara nära familjen och lär stanna i HIF åtminstone hela säsongen. 

Mikael Dahlgren, Landskrona
Helsingborgs Dagblad uppger idag 8/7 att BoIS talangfulle mittback skulle vara aktuell för en flytt norrut. Dahlgren har varit en av lagets bästa spelare den gångna säsongen och imponerade kanske extra mycket då BoIS slog ut HIF ur cupen härom veckan. Dahlgren själv vill inte kommentera ryktet, vilket i sig tyder på att det finns viss substans bakom det. HIF har nu värvat en ny mittback och Dahlgren lär därför inte vara aktuell. 

Redaktionen2007-08-31 11:00:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"