Lagbanner

Krönika: Enkla val, Baxter

Ser man till matchen mot MFF bör det enklaste "problemet" vara valet av vilken afrikan som ska stå utanför truppen mot BP.

Visst. Vi vet vad Henke kan. Han kan göra mål på sådana chanser  som han fick i derbyt. Han inte bara kan, han borde göra det. Man har väl inte varit forward i Feyenoord, Celtic, Barcelona och Manchester United utan orsak?

Det är alltid lätt att hitta en syndabock och man vill gärna ha någon att skylla på. Några klandrade de assisterande domarna, i synnerhet den som envisades med flaggan på Malmös segermål. Andra hävdar att Henke får ta på sig skulden då han missade lägen som till och med Stevie Wonder skulle gjort mål på. Alla har ju rätt till en åsikt och det finns egentligen inget rätt eller fel här. Det kan vara en kombination av många detaljer. Det fanns dock en del positiva detaljer att ta med från derbyt. Att HIF äntligen hade hedern i behåll efter en förlust, till skillnad mot matchen mot Djurgården där man var sämre än sämst. Jag intervjuade Adama Tamboura två dagar innan match och han berättade hur motiverad han var. Snacka om att han visade det. Glöm allt vad en pengafixerad Christoffer Andersson heter. Adama var definitivt bäst på plan och bör få Christoffer Andersson att välja en annan klubb (förhoppningsvis). Är ganska säker på att Franco Miranda satt med tåren i halsen och redan var på väg hem till Argentina när han såg hur många klasser bättre Adama var än honom. Inget ont om Miranda som verkar vara en sympatisk kille.

Razak Omotoyossi var mot Malmö ett orosmoment - för HIF. Det blir allt tydligare hur hans plats i startelvan handlar om att HIF vill försvara sina inköp. Om alla afrikaner är friska och speldugliga mot Brommapojkarna finns det egentligen bara en spelare som ska stanna hemma i Skåne - Razak Omotoyossi. Adama Tamboura var som jag redan sagt fantastisk, Mariga hade väl inte en av sina bästa dagar men ska aldrig hållas utanför en trupp då han kan blixtra till när man minst anar det och Karekezi är en pålitlig målskytt som funkar bra bredvid Henke. Fyra förluster på sex matcher ger HIF inget utrymme att försöka hitta olika alternativ. Det är dags att falla tillbaka på säkerhet, spelare man vet fungerar tillsammans. Henke och Karekezi är sådana spelare som kan varandra rätt bra. Razak Omotoyossi har gjort två mål, visst. Men att göra två mål och under resterande tid vara mer en börda än en injektion bör, och det vet Baxter också, inte vara okej.

Små drag av Álvaro under hans första tid i HIF

Jag kom att tänka på det under derbyt. Alvaro hade samma problem i början när han var i HIF. Han verkade helt okapabel att släppa bollen. Han ville för mycket för ofta. Han ville göra det där spektakulära vilket ofta slutade med ingenting. Alvaro lärde sig dock att fotboll är en lagsport och även när han ibland "divade" slutade det ganska ofta i något positivt då han har en fantastisk bollkontroll vilket verkar vara raka motsatsen i Razaks fall. Bollen verkar inte trivas hos honom och när han har chans att slå in den till en medspelare så vill han gärna dra en spelare till och en spelare till och en spelare till... Visst ska han få en chans att acklimatisera sig till det svenska spelsättet och till HIF:s tänk. Men, som jag sagt så tröttsamt många gånger förr, det är det som försäsongen är till för. Jag vill inte på något sätt skicka tillbaka Razak till Moldavien och han har sagt att han inte heller vill dit (rasismen i öststaterna är påtaglig). Men var går gränsen? Har HIF råd att förlora fler poäng på ett tag nu? Vi kan, som så många andra gjort säga, att det är i början av säsongen. Men det är knappast en tröst, än mindre en acceptabel ursäkt.

Fredrik Olsson, Imad Khalili?

Låt oss säga att Karekezis skada inte gett sig tills det att det är matchdags på tisdag. Då innebär det att Razak spelar igen. Nej! Det finns nämligen ytterligare ett spelarköp till att "försvara". Fredrik Olsson från Mjällby kanske inte är ett jättehett namn som anfallskompis till Henke, men ska man nu mixa och köra på osäkra kort som Razak så why not? En annan spelare som tagit sig i kragen och lagt latmasken åt sidan är Imad Khalili som ser lovande ut. Att starta med en "Högaborgsduo" i anfallet mot BP är väl inte en idiotisk idé även om jag har svårt att se de två tillsammans. En sak är i alla fall säker. Adama Tamboura SKA spela från start mot BP. Allt annat är tjänstefel. I övrigt finns det inte skäl till förändringar även om HIF blev rappare och bättre när Mariga utgick och Fredrik "Mini" Svanbäck intog gräsmattan. På tal om Mariga är det en bit han måste ta itu med innan han kan börja packa väskan för det fina fotbollslivet. Det går inte att prestera varannan match. Möjligen går det i Sverige men inte i Frankrike, Holland, England, Tyskland, Spanien, Italien eller någon annan av de bättre ligorna.

Förläng med Babis

I går tog HIF en komfortabel seger mot Utsiktens BK i Svenska Cupen. Slutsiffrorna skrevs till 4-0 och ett äkta hat-trick av Babis Stefanidis, samma Stefanidis som sagts vara på väg bort. Ja, ja, det är ett division 3 lag som stod för motståndet, men ett äkta hat-trick är alltid ett äkta hat-trick. Sen är det ju inte så att Babis varit dålig i Allsvenskan heller. För mig är Babis bättre än Lindström. Alltid. Undrar lite varför Lindström vill hem. Kan det vara av de skäl som Jejo snackade om i SSV? Ni som har sett det vet. När HIF:s spel hackar är Babis en av få positiva detaljer. Jag vet att jag ältat att han ska stanna, men det är en viktig fråga som är värd att repeteras.

På tisdag möter HIF BP på Stockholms Stadion. Enligt Olof Guterstam har BP goda chanser att slå HIF. Vi får väl se, för skulle HIF få på samma tryck som man fick i andra halvlek mot MFF och att den annars duktige avslutaren Henrik Larsson har mer kyla i kroppen kan det vara tur att Herr Guterstam läser till läkare. Kanske kan han rädda livet på ett BP som mosats av en HIF-ångvält?

Örjan Briand2007-05-18 12:44:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"