Lagbanner

Krönika: Den som kan svara på vad som är felet på HIF är inte mindre än ett geni

Såg matchen på TV och tur var väl det. HIF höll för dagen den klass som många sagt att Allsvenskan gör, dvs bland det sämsta som finns i fotbollseuropa. Riktigt så illa är det kanske inte, men det är frustrerande att HIF som en gång var ett lag som alltid höll till i toppen blivit till ett dåligt mittenlag. Vad som gjorde mig mest irriterad, ledsen, besviken och förbannad? Att jag blev förvånad.

Något är och har under några års tid varit sjukt i HIF. Var skon klämmer vet jag inte och att skylla allt på ledningen är alldeles för enkelt och naivt. HIF har bytt tränare ett antal gånger och klubbledningar likaså och spelare har kommit och gått. Så vad är felet? Tror att den som finner svaret som löser upp alla knutar i HIF blir en het kandidat till Nobelpriset. HIF och vårsäsonger är en katastrofal kombination, inte bara i år. Laget bör vara samspelt och att envisas med att locka hem en utfryst Christoffer Andersson med dollartecken till pupiller känns än märkligare. Speciellt när HIF:s bästa spelare för tillfället heter Adama Tamboura och som håller till på den kant som Andersson är tänkt till. Det kan även handla om vänstermittfältsplatsen vilket blir en konkurrens mellan Mini 1 och Mini 2, nästa identiska. För att han skulle peta Erik Wahlstedt har jag svårt att se och förhoppningsvis handlar det inte om Babis Stefanidis som HIF bör (jag säger det igen) förlänga med. En av få HIF:are som var bra igår.

HIF - en nitlott á la Sverige

Inför varje VM- och EM-slutspel säger alla samma sak: "Sverige kan vinna om alla har bra dagar. De har ju ett bra lag". Då ska man ha i åtanke att folk höjt Sverige till skyarna efter att man vunnit en grupp där länder som Island, Malta, San Marino, Lettland och lite svårare nationer som Kroatien stått för motståndet. Hur låter det inför allsvenskan? Jo: "HIF ska vara med och kriga i toppen och de vinner kanske även guldet. Med Henke är laget mycket bättre". Jag tippade faktiskt HIF som slutsegrare och än är det inte kört även om väldigt mycket ska till för att HIF ska vinna guld och att de andra lagen ska bli sämre. Jag varken förväntar eller kräver att HIF ska ta guld, ja, även topp-4 känns lite orealistiskt. Det enda är att HIF ska sluta vara ett bottenlag och börja prestera för att vinna matcherna som är "givna" och spela oavgjort när man spelar riktigt jävla uselt. Som igår. Eftersom de andra "topplagen" tappar poäng mot "sämre" motstånd kan HIF genom detta etablera sig i toppen. Men kanske ska vi sluta säga att HIF som TOPPLAG borde slå BP. Allvarligt talat kanske HIF inte är mogna för att hålla till i toppen riktigt än.

ÖSK på Olympia - årets lättaste tipsmatch

Vill du spela på tipset och tjäna en guldgruva? Då borde HIF - Örebro SK inte vara matchen att satsa på. Som det sett ut hittills så finns det egentligen bara ett resultat som känns säkert. Det är det resultat som står när domaren sätter pipan till munnen för första gången. 0 - 0 är ett inte helt ovanligt resultat i ÖSK-sammanhang och på Olympia är det än vanligare. Och för detta klandrar jag inte HIF när man möter ett lag som vars tränare inte lägger upp en taktik som kan bjuda till fint spel och målchanser. Snålt och tråkigt kan komma att bli ÖSK:s framgångsrecept i Helsingborg. Ser man till de senaste matcherna känns det dock som att vad som helst kan hända när våra vänner från Närke är i farten. Eller vad säger ni om Andres Vasquez mål mot ÖSK för några veckor sedan. Eller varför inte Richard Richardssons nickmål på övertid mot Malmö FF ? Förhoppningsvis kan något oväntat även ske på Olympia på måndag. Som att en förutsägbar 0-0-match slutar 5-3 till HIF?

Fortsätt med samma lag - Karekezi bredvid Henke

Även om det gick allt annat än bra så måste jag säga att HIF bör fortsätta på den inslagna vägen, och då snackar vi inte om resultat eller formkurvor. Det handlar om en startuppställning som man ska hålla fast vid då det inte gynnar någon att röra om i laget efter varje match. Olivier Karekezis insats var underkänd av många skäl. Att han nyss återkommit från skada gör honom inte bättre och att laget inte kan ge honom och Henke en ärlig chans att få igång ett samspel de emellan gör hans insats inte bättre heller. Men mot ÖSK kan det släppa för den annars hypervasse Rwandiern som på fredag blir 24 år. 
Det känns lite som att Karekezi får igång målskyttet på allvar så fort han fått sätta det så viktiga första målet. HIF kan mycket väl ta tre "måstepoäng" på måndag.

Låt oss säga att HIF får i gång ett lika intensivt tryck mot ÖSK som man fick mot MFF i den andra halvleken. Då spelar det nog ingen större roll om ÖSK:arna slänger in hela försvaret, tränarbänken, spelarbussen och alla "Kubanerna" i ÖSK-klacken framför målet. HIF lär ändå få hål på de. För låt oss inte hoppas att man hinner låna Jonas Sandqvist innan måndag...

Örjan Briand2007-05-23 16:57:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"