Lagbanner
Krönika: Var kylig, Adama

Krönika: Var kylig, Adama

Intresset för Adama från Nantes och Troyes sägs inte vara konkret än. Det enda Adama bör tänka på är att vara kylig.

Visst måste det kännas tungt. Du presterar, du levererar, du briljerar. Vad händer? Laget signerar en utav Sveriges bästa vänsterbackar i form av Christoffer Andersson. Som grädden på moset saknar du EU-pass och spelar bara om det är en match där laget gör en defensiv satsning. Ge upp? Aldrig.

HIF är fullt av flippar och floppar. Vilka flopparna är får ni själva avgöra, jag har min åsikt men tänker inte vädra den här och nu. Flipparna, de positiva överraskningarna är inte särskilt många. Men en av de heter Adama Tamboura, 22-årig vänsterfotad stjärna från Mali. Franco Miranda har både varit utskälld och hånad, jag själv hävdar att han gjort bättre i från sig än på länge. När han väl darrat har Adama varit det enda riktiga alternativet. Problemet med Adama? Tja, inga sportsliga. Det är väl det återkommande Cotonouavtalet som inte gått igenom inom svensk klubbfotboll. Tyvärr fyller McDonald Mariga, Razak Omotoyossi och Olivier Karekezi den tillåtna kvoten av spelare utan EU-medborgarskap. Till sommaren anländer Christoffer Andersson som närmast kommer från en mindre lyckad proffssejour i tyska Hannover. Detta gör inte situationen lättare för Adama Tamboura som ryktas ha Nantes och Troyes ögon på sig. De gånger jag varit på fotboll i Frankrike i samband med släktbesök har klassen varit, inte jättebra, men bra mycket bättre än Allsvenskan. Problemet med Nantes och Troyes är att de båda åkte ur den högsta divisionen i Frankrike. 

Nantes - klubben med den största pressen på sig

I fallet Nantes har jag bättre koll än när det gäller Troyes. Med släktingar i Nantes har jag haft bättre koll på det gul-gröna skeppet som efter varje match tagit ett steg närmare botten. Den gamla storklubben där spelare som Marcel Desailly, Claude Makélélé och Viorel Moldovan spelat är ett sorgligt kapitel. Man vann den franska ligan 2001 och fick därför delta i Champions League där man bl a mötte Manchester United. Nantes sorti ur det franska finrummet är en sorg, även om min hemstad är Rennes och laget i hjärtat detsamma. Det är en förlust för den franska ligan och framförallt för Bretagne där Rennes och Nantes har samma förhållande som HIF och Malmö FF. Det är en match som spelarna, ledarna, media och inte minst fansen behöver. Det är något att se fram emot. Nantes har kravet på sig att gå upp direkt. Givetvis är Troyes förhoppningar och krav också att ta steget upp, men fiaskot är större i Nantes. Stade de la Beaujoire tar in 39 000 åskådare och om laget ska ha råd att behålla denna vackra arena krävs ett jättejobb. Man lär inte fylla arenan i andradivisionen. Nantes har samma press på sig som AIK när de åkte ur Allsvenskan 2004 och det säger inte lite. Adama är ung, lovande och redan nu ganska erfaren. Det som Adama liksom alla människor behöver är kontinuitet, arbetsro och tro. Känner jag Nantes rätt  och det jag fått höra från Frankrike så lär man inte stå fast vid sitt lag om de första fem matcherna inte innehåller åtminstone tre segrar. Pressens storlek lämnar inget rum för tålamodet. Helst av allt ser jag honom i HIF där han mycket väl kan ta en plats då Christoffer Andersson är kompetent i andra positioner.

Adama kommer göra det rätta

När jag gjorde min intervju med Adama (som finns att läsa på HIF:s sida) på franska, var det just språket som fick mig att tänka efter. Efter intervjun tänkte jag på hur livet skulle sett ut om jag bara kunnat franska och inte engelska och svenska som jag tur nog hanterar. Med enbart franskan skulle jag haft min familj att kommunicera med, inte fler. Det var då det slog mig hur Adama måste känna sig. I truppen har han Razak Omotoyossi och Olivier Karekezi som han kan snacka med utan svårigheter. Det är väl i så fall den sociala biten som skulle kunna vara bättre i Frankrike. För honom själv innebär det förmodligen en enklare vardag både i laget och på fritiden. Skulle det bli Frankrike och antingen Nantes eller Troyes, är Troyes det bästa alternativet. Det är ett lag som kan arbeta i harmoni vilket gynnar spelarna då pressen utifrån inte är mördande. Det som är bättre med Nantes är deras förmåga att utveckla talanger till stjärnor. För mig är inte Adama en talang som väntar på att blomma ut. Dessutom behövs just tålamod och arbetsro för att utvecklas vilket som sagt inte finns i Nantes.

Adama Tamboura förtjänar faktiskt bättre än den franska andraligan och även om Allsvenskan inte är superbra är den ett bättre alternativ än att försvinna ut i en division som knappt uppmärksammas. Sen får vi hoppas för HIF:s skull att vi får behålla vår nummer 3. För tro mig, vi lär behöva honom förr eller senare.

Örjan Briand2007-06-05 19:56:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"