Viktig poäng borta mot IFK Göteborg

Tisdagens kvällens match på bortaplan mot IFK Göteborg slutade 0-0. HIF stod för en bra kämpa insats men får vara nöjda med en poäng mot ett IFK Göteborg som skapade flest giftiga målchanser.

HIF startar matchen en aningen virrigt och IFK Göteborg kan omgående ta tag i spelet och skapa två hörnor som dock inte resultera i några farligare chanser.  Efter 5-6 minuter styr Andreas Jakobsson upp backlinjen på ett bättre sett och på grund av Ullevis dåliga gräsmatta tvingas backlinjen skicka bollar uppe i luften till övriga spelare.

Efter en något tveksam inledning kommer HIF in mer och mer i spelet och har under första halvleks tionde till tjugofemte minut sin bästa period under matchen. När HIF skapar något är det framförallt på högerkanten genom Babis Stefandis. I den 16:e minuten har han ett bra läge och kommer för en kort stund fri med Bengt Andersson men kommer ur läge och tvingas avsluta från dålig vinkel rätt på Andersson.

HIF skapar ytterligare någon chans genom Mariga som vackert chippar bollen över Göteborgs backlinje och friställer Razak Omotoyossi som blåses av för en knapp offside. HIF känns lite giftigare sista tredje delen och skapar en del halvchanser utan att komma till riktigt bra målchanser. Göteborg har även de en del chanser framförallt genom Markus Berg som skjuter över då backlinjen pressar lite för dåligt och ger Göteborg tid med bollen.  I den trettionde minuten drar Razak på sig HIF:s första varning i matchen efter att ha blivit förbannad efter en offside avblåsning och protesterat genom att kasta bollen i marken.

En stund senare har Christoffer Andersson en bra chans efter en hörna men skjuter utanför.
Med åtta minuter kvar av första halvlek skapar Göteborg först en halvchans genom Markus Berg som efter en miss av Andreas Jakobsson ger Göteborgspelaren chansen att frispela Berg som avslutar över från dålig vinkel. Minuten senare kan Stefan Selakovic i Göteborg tämligen enkelt komma förbi Erik Whalstedt på högerbacken och slå ett inlägg som tvingar Daniel Andersson till en mycket bra räddning genom att tippa Pontus Wernbloms nick över från nära håll.
En kort stund senare har Erik Whalstedt återigen problem då Markus Berg kan gå förbi på utsidan och kan avsluta genom ett skruvat skott mot Daniel Anderssons vänstra stolpe, ett skott som han får sträcka ut på men klarar utan större problem.

Sista fem minutrarna innan paus tar HIF tag i spelet på nytt och skapar sin bästa chans under matchen genom Christoffer Andersson som via Fredrik Svanbäck skjuter bollen i målställningen och som rensas bort av Göteborgare till hörna. Hörnan slåss av Andreas Dahl och bollen hamnar efter en dålig rensning hos Babis strax utanför målområdet, skottet blir dåligt och rätt på Bengt Andersson. Det är det sista som händer i första halvlek.

En första halvek där jag tycker HIF är det bättre laget och som känns farligare i avslutningarna. Spelet är jämt mellan lagen men HIF har den farligaste chansen även om Göteborg också skapar en del chanser som tvingar Danne till bra räddningar. Babis har varit första halvlek bästa spelare och när han får bollen skapar HIF något. Den ny komponerade backlinjen har inte sats på några större prov och sköts sig bra.

Den som har haft störst problem är Whalstedt där Göteborg kommit runt några gånger på hans kant. Mittfältet  har mest fått slå långbollar då planen inte tillåter annat. Babis har varit mycket bra medan de andra tre kan bättre. I anfallet har Henke och Razak mest fått jobba på långbollarna och därmed inte kommit med så mycket i spelet som vi är vana att se.

Planen försämrades ytterligare efter en regnskur i pausen och gjorde det ännu svårare för lagen att spela på marken.

Göteborg startar återigen bäst då Markus Berg kan rinna igen på HIF:s vänsterkant och avsluta med ett lågt skott som tvingar Danne till en räddning.

I den 51:e minuten drar Andreas Dahl på sig säsongens tredje varning då han tar en "taktiskt varning" och förhindra en kontring. Han missar därmed söndagens match på Olympia. Göteborg är nu inne i en bra period och skapar en hel del chanser genom ny inbytte Mourad och Berg.

De har en del skottlägen men skjuter över i flera situationer. HIF lyfter upp spelet med en halv timme kvar och får med sig en del frisparkar i närheten av Göteborgs mål. Med 25 minuter kvar får Mariga med sig en frispark i duell med Sigurdsson, frisparken tas av Henke som chippar in till Mariga som hittar Christoffer Andersson som skjuter utanför.

Förra HIF:are Eldin testar Danne med ett långskott från halvplan vid en omställning där försvaret tvekar om de ska stöta eller falla och ger Eldin en bra chans att överraska Danne. Kort därefter får Razak med sig en frispark som slås av Jakobsson, frisparken går via en back ut till hörna. Hörnan tas av Andreas Dahl och efter en viss kalabalik kan Razak nicka någon meter utanför Bengt Anderssons högra stolpe.

Med femton minuter gör Whalstedt en mycket viktig brytning då han i sista stund hindrar Markus Berg att göra 1-0 genom att från sin högerbacks position komma in i planen och agera mittback.

Markus Berg fortsätter att skapa chanser och i den 80:e minuten skjuter han via en HIF:are till hörna. En hörna som ger en Göteborgare skottläge men skottet är för dåligt och går till inspark.

HIF får några minuters andrum och skapar en del hörnor utan någon riktig farlighet. Henke går förbi Adam Johansson i en situation genom att dra Johansson i tröjan när Johansson drar tillbaka faller Henke lite väl enkelt och vill ha straff, domaren fria helt rätt.

HIF genomför tre snabba byten bara några minuter från slutet. Dahl går ut och ersätts av Skulason. Landgren, Karakezi ersätter Babis och Svanbäck på kanterna.

Med en minut kvar av ordinarie tid skapar Markus Berg en chans men skottet går en bit utanför HIF:s mål.

Jakobsson åker på en smäll i en närkamp med Wallerstedt och blir liggandes. Wallerstedt blir varnad och Jakobsson reser sig upp utan större problem.

Det sista som händer är en hörna som resultera i en jätte chans för Göteborg där matchens stora lirare Daniel Andersson kan göra en kanon räddning nere vid vänstra stolpen efter skott från en Göteborgare.

Sammanfattningsvis tycker jag resultatet 0-0 var rättvist då planen gjorde att båda lagen tvingades spela långbollar och där spelet blev chansartat. HIF var minst lika bra som IFK Göteborg sett till spelet men IFK skapade fler heta chanser. Med lite tur kunde man mycket väl ha vunnit matchen men med lite otur förlorat matchen med ett par mål.

Spelarna gjorde överlag en bra kämpa insats även om det finns en del detaljer som man behöver jobba med. Daniel Andersson gjorde de räddningar som var tvunget för att vi inte skulle förlora matchen och var mycket bra. Backlinjen skötte sig överlag bra men det syntes i vissa lägen att den var ny komponerad och att snabbheten saknades i mittförsvaret. Mittfältet hade ingen enkel uppgift då lagen tvingades slå långt.

Dahl missar matchen på söndag och frågan är om Jakobsson får gå upp på mittfältet när Beloufa är tillbaka eller om Skulason får chansen från start. Mariga gjorde ingen bra match och jag kräver mer av honom. Henke var inte med i spelet lika mycket som vanligt idag. Han måste med mer då han är vår klart bästa spelare. Lagets bästa spelare är idag Daniel Andersson som gör flera bra räddningar.

Babis gör en strålande första halvlek men försvinner helt i andra. Där måste Bosse Nilsson fixa nytt kontrakt för den tekniska mittfältaren.

Matchen på söndag kommer troligtvis se helt annorlunda då planen på Olympia verkligen bjuder upp lagen till möjligheten att spela bra fotboll. Jag tror HIF har stora chanser att ta en tre poängare där.