Lagbanner
Inför HIF-IFK: 18-åring från start?
Returmöte - den här gången på gräs.

Inför HIF-IFK: 18-åring från start?

Serien vänder och det är dags för returmöte mellan HIF och IFK Göteborg. Tisdagens drabbning slutade 0-0 på Ullevis knappt spelbara matta och det måste man beteckna som ett rättvist resultat. Morgondagens match kommer att bjuda på ett helt annat underlag och därmed också ett helt annat spel. Segraren imorgon tar rygg på topplagen.

Två oskiljaktiga lag möts i allsvenskans 14: e omgång. Fem segrar, tre oavgjorda och fem förluster har både HIF och IFK Göteborg mäktat med under allsvenskans första hälft. Inte ens när man går in på målskillnad kan man skilja de båda lagen åt. Göteborgs poängskörd känns ganska väntad såhär i ”halvtid” men förväntningarna på HIF var högre tack vare lagets starka höst. Sålda spelare och sent inkomna ersättare är en del av förklaringen till HIF: s tveksamma vårsäsong men faktum är att HIF nu har börjat röra på sig i tabellen. Senaste förlusten kom i början av juni och dalarna har de senaste matcherna inte varit lika djupa som tidigare. Förhoppningsvis kan HIF fortsätta att utvecklas och sedan även konkurrera om topplaceringarna i årets serie.

Fyra topplag har utkristalliserats i den allsvenska tabellen och HIF, liksom Göteborg, finns bland de jagande lagen strax bakom toppkvartetten. Morgondagens match känns därför som ett vägskäl inför fortsättningen. Segrande lag kommer att få häng på topplagen samtidigt som förlorarna blir fast förankrade i ett mindre intressant mitten- och bottenskikt.

IFK Göteborgs förutsättningar inför matchen är liknande dem de hade inför förra mötet. Mathias Ranégie, Bastian Andersson, Erik Dahlin och Niclas Alexandersson saknas på grund av skador och dessutom är Andres Vasquez petad av okänd anledning. Truppen är därmed identisk med den som tog sig an HIF i tisdags. Mycket tyder dock på att Thomas Olsson går in i startelvan på Pontus Wernblooms bekostnad.

HIF har stora bekymmer inför morgondagens match. Två avstängningar (Beloufa och Dahl) och en tung skada på McDonald Mariga gör att hela centrallinjen är kraftigt försvagad. Faktum är att från segermatchen mot Hammarby för tio dagar sedan finns ingen av mittbackarna eller de centrala mittfältarna kvar. Mariga finns förvisso med i 17-mannatruppen men det verkar endast vara ett spel för galleriet.
- Spel mot IFK Göteborg i morgon är helt uteslutet, därefter får vi se, säger HIF:s sjukgymnast Martin Berg till Helsingborgs Dagblad gällande Marigas medverkan mot IFK.

Jakobsson och Rönningberg lär bilda mittlås imorgon och förhoppningsvis gör de det på ett lika framgångsrikt sätt som i tisdags. Ytterbackarna Andersson och Wahlstedt är antagligen lika givna som mittbackarna. Stoffes intåg i backlinjen har givit en stabilitet som tidigare inte fanns och numera är det inte lika givet hur motståndarna ska attackera mot HIF. Tidigare var det som bekant bara att lägga trycket på HIF: s vänsterback. Även yttermittfältarna och anfallarna lär bli samma som senast och det enda frågetecknet här är väl om victoriastipendiaten Henrik Larsson har kommit hem tryggt och säkert efter festligheterna på Öland.

Det stora spörsmålet i morgon är förstås det centrala mittfältet. Mycket tyder på att islänningen Olafur Skulason gör sin första match från start och det ska såklart bli intressant att se vilka färdigheter han besitter. De korta inhopp han gjort har inte visat så mycket även om det senaste var okey. Hursomhelst är han en slugger som aldrig tvekar i en närkamp. Islänningens parhäst i mittens rike kan bli 18-åriga Andreas Landgren. Andreas är en mycket talangfull spelare med en mycket god spelförståelse. Han är lagkapten i 89-ornas landslag och är trots sin ålder inte helt oprövad i de här sammanhangen.

Morgondagens match är en nyckel inför fortsättningen. HIF är starka på Olympia men har haft svårt med IFK Göteborg de senaste åren. Förra årets möte minns man dock med välbehag då HIF pulvriserade IFK under den första halvleken. Skadan på Mariga kan nog ställa till det men jag tror ändå att HIF går segrande imorgon. I alla fall hoppas jag det… 3-1!

Troliga startelvor

Helsingborgs IF
D.Andersson
Wahlstedt-Jakobsson-Rönningberg-C.Andersson
Stefanidis-Skulason-Landgren-Svanbäck
Larsson-Omotoyossi

Avb: Berglund-Tamboura-Karekezi-Khalili-F.Olsson

IFK Göteborg
B.Andersson
A.Johansson-Bjärsmyr-Sigurdsson-Jonsson
Karisik-T.Olsson-Svensson-Selakovic
Berg-Wallerstedt

Avb: J.Olsson-M.Johansson-Wernbloom-J.Johansson-Mourad

Mattias Lindberg 2007-07-14 21:18:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"