Lagbanner
Daire Mac Kenna – Droghedasupporter med koll på läget!
Irländska fans på turné. Får vi se liknande scener när HIF gästar Dublin?

Daire Mac Kenna – Droghedasupporter med koll på läget!

1-1 med mersmak på Malmö stadion och på söndag väntar GAIS på Nya Ullevi. Allsvenskt möte mot Roland Nilsson i all ära, med UEFA-cupmötet mot Drogheda United smäller högre och HIF E-zine bestämde sig därför för att ta reda på lite mer om våra motståndare. Vilka är Drogheda United, finns det några spelare att hålla ett extra öga på, och hur mycket vet de egentligen om oss?

Daire Mac Kenna är bosatt i Drogheda i nordöstra Irland och följer sitt ”Drogs” intensivt. Intresset för Drogheda United startade för många år sedan efter att hans bror som var lagets maskot(!) lurat med honom på en match...

Grattis till avancemanget i UEFA-cupen! Motståndarna i förra omgången kom från San Marino, vilket för mig inte låter särskilt skrämmande. Var det verkligen en svår omgång att ta sig igenom och vad har du att säga om ditt lags spel mot Libertas?

- Utan att vara oförskämd mot Libertas måste jag nog säga att de var ett av de enklaste lagen vi kunde lottats mot. De är ett amatörlag och vi är heltidsproffs.

Första matchen spelades i San Marino i stekande hetta, vilket vi inte är vana vi på Irland. Vi borde ha gjort ett par mål till, men lyckades bara göra ett, samtidigt som motståndarna gjorde mål på deras enda anfall i matchen, ett riktigt skitmål. På Dalymount Park visade vi vår klass och vann ganska komfortabelt med 3-0.


Nu ställs ni mot svenska cupmästarna Helsingborgs IF. Vad vet du om laget och svensk fotboll i allmänhet?

- Ärligt talat vet jag inte särskilt mycket om Helsingborg, bortsett från att Henrik Larsson spelar där. Vad jag kunnat utläsa så har de vissa problem i ligan, vilket är positivt för oss! Annars har ju Sverige producerat en mängd duktiga spelare, förutom Larsson även Christian Wilhelmsson, Freddie Ljungberg, Zlatan, ja listan kan göras lång…


Vad tror du om era chanser att gå vidare från kvalomgången och träda in i huvudturneringen?

- Jag skulle tro att Helsingborg är knappa favoriter i den här omgången, men det betyder inte alltför mycket. Vi har två duktiga mittbackar som borde kunna bjuda bra motstånd mot ert anfall, och vårt mittfält är tufft. Vår manager Paul Doolin är en fantastisk taktiker och vet hur man ska spela i sådana här europeiska matcher. En sak är säkert, det kommer inte att bli enkelt för Helsingborg och jag skulle inte bli alltför chockad om ”the Drogs” går vidare.


Men det faktum att ni tvingas spela i Dublin måste vara en nackdel för er?

- Självklart hade vi önskat att få spela på vår egen hemmaplan, men Dalymount Park är större än United Park och ”the Jodi Stand”, läktaren där Drohedafansen står, är utmärkt för att skapa en atomsfär som kommer att skrämma för de svenska spelarna.


Enligt en hel del irländska fans kommer det att dyka upp stora grupper Celticsupportrar till matchen i Dublin, eftersom Henrik Larsson kommer på besök. Jag vet att Celtic har många fans på Irland, men finns det någon chans att detta kan göra Helsingborg till det lag som får störst stöd på läktarna i matchen?

- På Irland “stöttar” majoriteten av folket lag i engelska Premier League och så även Celtic. Celtic på grund av den katolska länk som finns, vilket gör att Celtic ses som en ”irländsk” klubb. Henrik kommer att dra mycket folk, men jag tror inte att de kommer att stödja Helsingborg för det. Jag kan tänka mig att de gärna ser Drogheda avancera, men detta är antagligen den enda möjligheten för dem att återse sin hjälte.

Hur mycket skulle ett avancemang i UEFA-cupen betyda för laget och fansen?

- Det skulle betyda oerhört mycket för “Drogs” överallt, men även för den irländska ligan. Som jag nämnde tidigare så ses den irländska ligan som ett andrahandsalternativ, så en framgång skulle kanske få fler människor att gå och se deras lokala lag.

I laget har vi ett par riktigt bra spelare vars talang förtjänar att synas även i Europa. De skulle njuta av att spela mot tuffare motstånd.

För fansens del är UEFA-cupen härlig! Förra året åkte vi till Helsingfors i Finland och Kristiansand i Norge och båda resorna var fantastiska. Som du säkert vet är det något speciellt med att spela i Europa! Och för en klubb som höll på att gå omkull för några år sedan vore det en härlig belöning för fansen om vi gick vidare.

Om vi går tillbaka till den inhemska ligan. Ni ligger för närvarande etta i ligan, är det en överraskning eller något ni förväntat er?

- Det är inte en överraskning, men det har varit lättare än vi väntat oss. Vi har antagligen den bästa truppen i ligan, men samtidigt har våra rivaler inte presterat särskilt väl denna säsongen. Derry City har varit riktigt dåliga, efter att ha slutat tvåa ifjol, och ligger för närvarande på sjunde plats. Bohemians och Cork City spelar också under sin egentligen potential. Våra närmsta rivaler är St. Patrick’s Athletic, vilka ligger 3 poäng bakom, men då har vi en match mindre spelad just nu.

Tror du ni lyckas hålla er kvar i topp och vinna ligan?

- För tillfället, Ja! Vår form är fin och resultaten i de andra matcherna går vår väg. Bara en större katastrof skulle kunna få oss i obalans, jag kan inte se någon annan slå oss i titelracet just nu.

För Helsingborgssupportrar är Drogheda ett ganska okänt lag. Kan du beskriva lagets styrkor och svagheter?

- Våra styrkor är vårt försvar och mittfält. I Graham Gartland och Jason Gavin har vi förmodligen de två bästa mittbackarna i ligan och vår högerback Brian Shelly har varit enastående den här säsongen. Även vårt mittfält är starkt, framför allt Stuart Byrne och Shane Robinson.

För tillfället saknar vi vår kapten och bästa anfallare Declan ”Fabio” O’Brian, vilket är ett stort minus. Samtidigt har vi en hel del olika anfallare att välja mellan.

Jag skulle säga att vår största svaghet är mot “sämre” lag som ställer upp tio man bakom bollen under hela matchen. Vid sådana matcher slutar det alltid med att vi slår chansartade långbollar.

Vilka spelare borde Helsingborg hålla ett extra öga på. Någon spelare med ”stjärnkvalitet”?

- Sami Ristila, före detta finsk landslagsspelare, som är en bra tvåvägsspelare för oss. Han har ett fantastiskt spelsinne och många fans rankar honom högt. Shane Robinson och Stuey Byrne är två tuffa mittfältare som kommer att försöka ta kontroll över mittfältet. Sen som jag sa tidigare, måste Helsingborg hålla koll på Brian Shellys och hans ruscher från försvaret. Aiden O’Keefe, Tony Grant och Eamonn Zayed är alla anfallare som skulle kunna skapa oro hos vilket försvar som helst.

Sista frågan, inte fotbollsrelaterad, men ack så viktig för en del av fansen som kommer att besöka Dublin: Hur mycket kostar en öl och finns det något lokal märke att rekommendera?

- Jag skulle tippa att en öl kostar allt mellan €4 och €6 och en Guiness sitter aldrig fel. De som åker hit kan ta ett besök i Guinessfabriken som ligger i Dublin. Väl värt ett besök och man får en gratis pint!
 

Christian Rurfors2007-08-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"