HIF körde över GAIS på Ullevi
Larsson dominerade matchen med precisa passningar och hårt arbete.

HIF var för dagen mycket bättre än ett GAIS som verkade ha lämnat all vilja och taktik i omklädningsrummet före matchen.

Bara några minuter in i matchen hade HIF skapat ett flertal vassa målchanser. GAIS, som visat bra försvarstakter på sistone, verkade mer än lovligt virriga och bjöd HIF på massor av yta i offensivt läge gång efter annan. Christoffer Andersson hade ett farligt skott och Andreas Landgren, för dagen mycket bra i en central mittfältsposition tillsammans med Andreas Dahl, hade ett friläge på Dahls passning. Strax därefter kom utdelningen. Henrik Larsson, planens dominant, spelade fram Landgren i fritt läge till höger och Landgren placerade in bollen kallt mellan GAIS-målvakten Dime Jankulovskis ben.

- Vi var inte på tå från början. HIF fick göra precis som de ville, sa en besviken GAIS:are Fredrik Lundgren efter matchen.

HIF fortsatte i samma frenetiska takt hela första halvlek. GAIS kom upp sporadiskt med halvchanser, men HIF kontrollerade dock matchen fullständigt. I 19:e matchminuten fick dock Erik Wahlstedt en varning vilket resulterar i att han är avstängd nästa match. I matchminut 33 gjorde Razak Omotoyossi sitt nionde mål i år med ett snyggt skott utifrån straffområdet med ett exemplariskt samarbete med Christoffer Andersson och Henrik Larsson. Larsson kunde ha gjort ett mål i 40:e minuten men hans skott efter passning från Razak motades relativt enkelt av Jankulovski.

- Vi måste komma upp lite i banan och få upp mittfältet lite mer. Annars tycker jag det är riktigt skoj att spela idag. Det är bara att fortsätta löpa, sa Landgren till PPV i paus.

Andra halvlek började som den första, med bra spel från HIF, och i den 55:e minuten spelades Razak helt ren av Larsson. Helt fri med målvakten bjöd han på en svag avslutning rakt på Jankulovski. Kanske fick han för mycket tid att tänka på sitt tionde mål för säsongen. Några minuter därefter bjöd en kaotisk situation i GAIS straffområde Andreas Jakobsson på ett gyllene läge att punktera tillställningen. Hans skott från nära håll reflexräddades dock av en för dagen mycket bra Jankulovski. Domarens insats kan tyvärr diskuteras. Han blåste flera tveksamma frisparkar för GAIS och Adama Tambouras friläge i mitten av halvleken borde nog ha renderat ett rött kort för den GAIS-spelare som tog tag i armen på den framrusande Tambora precis utanför straffområdet.

GAIS flyttade efterhand upp mer folk, började ta över lite och HIF backade hem, ofrivilligt eller ej men det kändes onödigt. 2 – 1 i detta läge och matchen kunde ha fått nerv vilket också Baxter konstaterade efteråt. I den 67:e minuten räddade Daniel Andersson från nära håll ett friläge från GAIS till vänster i straffområdet. På kontringarna var dock HIF giftiga. I den 68:e minuten spelade Larsson, efter en soloraid på mittfältet, Razak i ett bra läge. Efter en skottfint fick han bra läge att göra 3 – 0. Skottet hamnade dock långt utanför.

Strax därefter fick GAIS en bra möjlighet men Oskar Rönningberg blockerade förtjänstfullt skottet. I slutminuterna bytte HIF ut både tröttkörda Razak Omotoyossi för Olivier Karekezi och Fredrik Svanbäck för Mattias Unkuri. I ett kontringsläge i 91:a minuten blev Karekezi helt ren till höger från mittplan efter ett bra utkast av Daniel Andersson. Karekezi kunde ha valt att spela en fristående Larsson men tog istället ett iskallt avslut lågt till vänster och 3 – 0 var ett faktum. Därefter gjordes ett symboliskt byte då Fredrik Svanbäck bytte med Patrik Åström.

- Helt rätt vald strategi idag. Vi hade bra inställning men vi missade också många chanser. Henrik var verkligen ”magnificent”. Han hittar finurliga passningar. Landgren gör också en bättre insats än vi vågat hoppas på. Det blir tufft att upprepa förra hösten men jag är glad om vi fortsatt vinner. Det räcker för mig, sa Stuart Baxter till PPV efter matchen.

Sammanfattningsvis var det en helgjuten insats av ett för dagen mycket taggat HIF som dessutom saknade både MacDonald Mariga, Samir Beloufa och Olafur Skulason. HIF vann skottstatistiken överlägset med exempelvis hela 14 – 4 i skott på mål! Kan man hoppas på en liknande insats i nästa match hemma mot ett Kalmar som för dagen verkar ha tappat sitt försvarsspel fullständigt.