Lagbanner
Krönika: Myten om att HIF förstör Svensk Fotboll
En HIF:are som fått chansen trots överflöd av afrikaner.

Krönika: Myten om att HIF förstör Svensk Fotboll

På upptaktsträffen inför årets allsvenska fick HIF sig en rejäl känga från Lagrell. Detta på grund av att HIF ville få Contonou-avtalet att gälla fotboll precis som med övriga arbeten inom EU. Då HIF har värvat ett stort antal afrikaner så innebär det att alla inte kan användas samtidigt, men skulle Svenska Fotbollsförbundet godkänna Contonou-avtalet så hade afrikanerna konkurrerat på lika villkor.

Det blev ett stort ramaskri hos experter och media, då skapades myten om att HIF förstör svensk fotboll. De menade att HIF missgynnar svensk fotboll och vägrar släppa fram sina egna talanger. Ett av argumenten var att oavsett hur bra en talang var så skulle en inköpt afrikan få spela före honom. Löjligt med tanke på vem det är som tränar HIF. Men det är klart Lagrell och fotbollsförbundet har alltid rätt, även om de ett tag gick i tron om att det handlade om Brassar.

Verkligheten är dock en annan. HIF har en av Sveriges mest utvecklade ungdomsverksamheter och har flertalet spelare i de olika ungdomslandslagen. I år flyttade man dessutom upp 18-årige Andreas Landgren och gav honom A-kontrakt. Ytterliggare 6 spelare fick erbjudande om lärlingskontrakt och möjligheter att både spela och träna med seniortruppen. Det slutade dock med att några valde att flytta och ett par spelare blev utlånade.

När Helsingborgs IF spelade sin senaste match mot Kalmar FF så var det verkligen inte ett gäng utlänningar som ”bidrar till Svensk Fotbolls undergång”. HIF presenterade en uppställning med skåningarna: Henrik Larsson, Andreas Dahl, Andreas Jakobsson och Daniel Andersson. Dessutom fick 5 spelare som är fostrade i HIF:s egna ungdomsakademi chansen. Andreas Landgren, Mattias Unkuri, Oscar Rönningberg, Patrik Åström och Christoffer Andersson har alla vid en eller annan tidpunkt tillhört HIF:s ungdomsakademi. HIF vann med 5-0 och den mest tongivande spelaren var svensk, ja till och med Helsingborgare.

De enda utlänningarna som spelade var: Razak Omotoyossi, Adama Tamboura, Olafur Skulasson, Fredrik Svanbäck och Olivier Karekezi. Frågan är om Lagrell eller någon annan hade satt någon av de spelarna till sidan och pumpat in tre talanger till? Så myten om att HIF förstör svensk fotboll är absurd och så långt ifrån verkligheten så möjligt. Vi kanske ska fråga oss istället varför Lagerbäck väljer att ställa supertalangen Marcus Berg utanför sin landslagstrupp. Är det inte upp till förbundskaptenen att värna om våra svenska talanger också? Eller det är bara HIF:s uppgift?

Ted Egger2007-08-22 12:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"