Lagbanner
Månadens spelare i augusti - från opolerad till polerad
Adama Tamboura - numera en polerad månadens lirare.

Månadens spelare i augusti - från opolerad till polerad

Månadens spelare i augusti, med säsongens hittills högsta månadssnitt på 3,67, blev vänsterbacken Adama Tamboura. HIF verkar äntligen ha hittat rätt till vänster och detta med en helt nypolerad malier.

Adama Tamboura kom till HIF på rekommendation av Feyenoord i slutet av fjolårssäsongen. Han kom att bli den fjärde icke EU-spelaren och speltiden blev därför knapp eftersom de offensiva icke EU-spelarna Luton Shelton, McDonald Mariga och Olivier Karekezi gick före in i truppen. Stuart Baxter uttryckte att han inte tyckte problemet var precis angenämt, att ställa spelare utanför truppen på grund av att icke EU-kvoten redan var uppfylld. Även om lovorden hade haglat över maliern kändes det som att HIF inte skulle utnyttja sin option. Detta gjorde man emellertid, samtidigt som man plockade in än fler afrikaner i truppen. Adama Tamboura fick således inte heller ett ljusare 2007. 

- Det är en knepig situation då jag har en plats i landslaget att försvara. Det är ju ett minus för mig när de andra landslagsspelarna spelar varje vecka. Men det kommer att bli bättre så småningom då ett par av spelarna till sommaren får EU-pass, sade Adama Tamboura om den dåvarande situationen till HIF E-zine i maj.

Men skador öppnade för den unge landslagsbacken och det stora klivet tog han den gångna månaden. HIF hade länge saknat ett vettigt alternativ till vänster i försvaret. Tamboura var lösningen på Stuart Baxters problem till vänster, vilket kom att leda till att den korta och kvicka vänsterbacken kom att prioriteras före Olivier Karekezi och McDonald Mariga i icke EU-bataljen.

Tid att polera

När Adama Tamboura anlände till klubben hade han svårt att komma in i HIF:s spel. Han var dessutom en av de mest opolerade lirarna som någonsin spelat i rödblå dress. Det syntes inte finnas någon plan bakom hans agerande. Lätt vilsekommen vräkte han omkull motståndare på motståndare och samlade kort på hög. Själv verkade han inte förstå mycket av anledningarna till alla frisparkarna och korten. 

- Adama är en bitsk och fysisk stark spelare som kan användas både som back och mittfältare på vänsterkanten. Han gör ont att möta och det är en svår spelare att passera, sade sportchefen Bosse Nilsson om maliern till HIF E-zine i augusti förra året.

Med tiden har han dock kommit in i svenskt och helsingborgskt spel och under augusti månad var han en dominant i HIF. Med en bländande teknik och en gudabenådad vänsterfot hjälper han till lika mycket i offensiven, som hans snabbhet och positionsspel gör i defensiven. Nu senast mot Djurgården var han avstängd för första gången i år, men räkna med att månadens lirare i augusti är med i truppen härnäst mot Brommapojkarna.

- Jag vill bli så bra som det bara går. För att nå det målet krävs speltid för att kunna utvecklas och ta nästa steg. Men det är HIF som gäller i första hand och det är HIF jag vill hjälpa. Jag vill göra mitt bästa för laget, sade Adama Tamboura om vad han hade för personligt mål till HIF E-zine i maj.


Detta glömmer vi helst med Adama Tamboura i huvudrollen:
När den berusade maliern tog ton på balkongen på Knutpunkten nyss hemkomna efter cupguldet 2006. Det var imponerande att han hade lärt sig sjunga en låt på svenska, men nej, blir det fler guldfiranden i framtiden ska ingen ge micken till Adama Tamboura.


Augustis tre främsta:
Adama Tamboura - sex matcher och snittbetyg 3,67
Andreas Dahl - sju matcher och snittbetyg 3,57
Razak Omotoyossi - sex matcher och snittbetyg 3,50 

Tidigare månadens lirare på HIF E-zine:
April - Andreas Jakobsson (3,0)
Maj - Henrik Larsson (3,3)
Juni - Henrik Larsson (3,0)
Juli - Henrik Larsson (3,2)


Månadens lirare baseras på de betyg (1-5) redaktionen ger spelarna efter varje match.

Mikael Öhrn2007-09-10 14:10:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"