Lagbanner
Inför HIF:s återtåg ut i Europa *Uppdaterad med HIF:s startelva*
HIF har erfarenhet från spel i Europa. Här jublar Michael Hansson efter sitt mål mot FC Inter hemma på Olympia i kvalet till Champions League 2000.

Inför HIF:s återtåg ut i Europa *Uppdaterad med HIF:s startelva*

I morgon kväll spelar HIF sin första riktiga cupmatch i Europa på sex år. Kvalet tog di Röe sig genom utan märkbara problem. I den första omgången av säsongens UEFA-cupen väntar nu holländska Heerenveen.

Efter kvalmatcherna mot Trans Narva från Estland (totalt 9-0) och Drogheda från Irland (totalt 4-1) väntar nu en av de bättre klubbarna från Holland i den första omgången av årets UEFA-cup. SC Heerenveen, den stora klubben från den lilla staden som är hela provinsen Frieslands lag, har öppnat årets säsong knapert och ligger på elfte plats med en seger, två oavgjorda och en förlust efter fyra omgångar. För några år sedan tillhörde man den holländska toppen, men man har tappat lite till topplagen de senaste säsongerna. Senast klubben spelade i Champions League var samma säsong som HIF kvalade sig in till turneringen. Fjolårssäsongen slutade klubben femma i ligan och i UEFA-cupens gruppspel hamnade man sist i sin grupp, efter bland annat Odense från Danmark. Heerenveen är direktkvalificerade till årets UEFA-cupen.

Klubben är annars mest känd hos svenskarna för deras många svenska och allsvenska värvningar. Tidigare HIF:aren Erik Edman spelade i Heerenveen 2001-2004 innan han flyttade till Tottenham och sedermera Rennes i Frankrike. Sedan en säsong tillbaka huserar den gamla MFF:aren och ÖIS:aren Afonso Alves i klubben. I fjol stänkte han dit imponerande 34 mål på 31 matcher. I år har han däremot mest varit bråkig efter att han inte blev såld från klubben som han önskade att bli. Till matchen mot HIF är han åter ute på vift och han är åtminstone inte med i startelvan, och han kommer antagligen inte heller att finnas med på bänken. Den enda svenska spelaren som återfinns i truppen numera är Jönköpingssonen Tom Siwe. Heerenveen är annars känt för att satsa ungt, i truppen är samtliga utom tre spelare födda på åttiotalet. En av de tre som inte är födda på åttiotalet är född 1990.

HIF körde sin sista träning inne på Abe Lenstrastadion klockan 19. Träningen var dock stängd eftersom HIF ville mörka startelvan. Helsingborgs Dagblads utsända var dock på plats och fick startelvan. HIF kommer att köra offensivt och satsa på att få med sig en seger hem.


HIF:s startelva (4-3-3)
D. Andersson - C. Andersson, Jakobsson, Beloufa (Alg), Tamboura (Mal) - Dahl, Skúlason (Isl), Lantz - Omotoyossi (Ben), Larsson, Kolár (Tje).

På bänken (?): Berglund (mv), Castan, Wahlstedt, Chansa, Landgren, Svanbäck, Karekezi.

Skadade: G. Andersson, Makondele, Rönningberg.

Heerenveens startelva (4-4-2):
Vandenbussche (Bel) - Zuiverloon, Dingsdag, Bak-Nielsen (Dan), Breuer - Beerens, Bradley (USA), Roorda, Pranjic (Kro) - Sibon, Sulejmani (Ser). 


HIF:s tidigare facit i UEFA-cupen (inklusive kvalspel):

(2001) 
MYPA (Fin) (b) 3-1, (h) 2-1
Odd Grenland (Nor) (b) 2-2, (h) 1-1
Ipswich (Eng) (b) 0-0, (h) 1-3

(1999) 
Riga (Let) (b) 0-0, (h) 5-0
Karpaty Lviv (Ukr) (h) 1-1, (b) 1-1
Parma (Ita) (b) 0-1, (h) 1-3

(1997) 
Ferencvaros (Ung) (h) 0-1, (b) 1-0

(1996) 
Dinamo 93 Minsk (Vit) (h) 1-1, (b) 3-0
Aston Villa (Eng) (b) 1-1, (h) 0-0
Neuchatel Xamax (Sch) (h) 2-0, (b) 1-1
Anderlecht (Bel) (h) 0-0, (b) 0-1


Matchen direktsänds i Canal Plus Sport 1, med start 20:40. Avsparken är 20:45.


Mikael Öhrn2007-09-19 20:40:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"