Bragdmatch av HIF i Istanbul
Larsson jublar efter 1-0.

Det talades före matchen om att matchen skulle präglas av Galatasarays hemmafans och att dess lag skulle mala ner ett defensivt spelande HIF. Men HIF ville annorlunda och har nu återigen, sju år efter miraklet i Milano, lyckats skakat Fotbollseuropa.

Redan från början flyttade HIF förvånansvärt upp sina positioner och höll i spelet. På de enda farligheterna som Galatasaray kunde skapa krävdes misstag av Wahlstedt och Jakobsson.

I den 13:e minuten var det nära 1-0 till HIF. Efter en hörna tråcklades bollen hit och dit innan en Galatasarayförsvarare kunde rensa Songs förmodade självmål från nära håll. I mitten av halvleken skapade Galatasaray ett visst tryck mot HIF men Daniel Andersson, en av de största hjältarna för kvällen, gjorde en av många jätteräddningar i den 27:e minuten.

I den 30:e minuten kom så det något oväntade, men inte oförtjänta, 1-0 till HIF. Efter ett snyggt inspel av Andreas Dahl tog Henrik Larsson mycket vackert ner bollen i steget, vände om, och placerade bollen utom räckhåll för Aykut Ercetin. HIF fortsatte spela ett starkt förvarsspel och Rönningberg och Jakobsson spelade mycket stabilt överlag på de höjdbollar Galatasaray skickade in mot försvarslinjen. I den 38:e minuten kom så 2-0. Efter en kontring och en tilltrasslad situation kunde Razak Omotoyossi raklång från nära håll vräka in bollen framför en överspelad målvakt.

Målet innebar ett stort självförtroende för hela laget men då duktiga Ardan Turan kom in i slutet av halvleken lyckades Galatasaray att oturligt göra 2-1 strax innan paus på nick av Nonda. På för övrigt ett fint inlägg av just Turan men Erik Wahlstedt missade lite i markeringen då han gömde sig bakom just Nonda i inläggsfasen. HIF vann t.o.m. bollinnehavet i första halvlek med 55-45. Ett tecken på att man lyckats låsa Galatasaray i sina centrala mittfältspositioner. Både Dahl och Skulason var briljanta matchen igenom.

I andra halvlek startade Galatasaray i ett furiöst tempo. Man satte stor press på HIF med ett våldsamt övertag i bollinnehav. HIF kunde sticka upp i vissa kontringar men i varje fall René Makondele kändes blek och initiativlös då han fick bollen. Följaktligen blev han också utbytt mot alltid grovjobbande Fredrik Svanbäck i den 66:e minuten. Många farliga nicklägen skapades och en hel del hörnor och frisparkar tilldelades Galatasaray. Ett tecken på att HIF var hårt tillbakapressat. Oron var överhängande för 2-2.

2-2 kom också, trodde vi, då Ardan Turan fick på ett jätteskott från nära håll. Daniel Andersson kommer nog aldrig att kunna förklara den räddningen. I den 75:e minuten kom så ett avbrott i spelet på HIF:s planhalva. Christoffer Andersson kämpade till sig bollen två gånger om långt ute på planen. I fart tråcklade han sig igenom och fri med Aykut Ercetin och kunde förlösande lobbskjuta in bollen halvliggande förbi en förvånad målvakt till 3-1.

Galatasaray var nu ett chockat lag och publiken blev allt tystare. Man skapade ett tryck mot HIF men dock inte lika furiöst som tidigare. Många farliga frisparkar skapades dock utanför straffområdet. HIF fick aldrig riktigt tag på bollen och man spelade upp ganska panikartat samt utan tanke. I de sista skälvande minuterna lyckades dock Galatasaray med ett nytt fint inlägg. Framför passiva försvare kunde Nonda i den 91:a minuten nicka in sitt andra mål för kvällen. Trots lite kaosartat i försvarslinjen under de sista minuterna kunde HIF rida ut stormen och matchen slutade 3-2.

Segern är givetvis en stor fjäder i hatten för dels HIF, men även för svensk fotboll. Segern måste räknas till en av de mest imponerande av svenska klubblag internationellt någonsin, med tanke på hur fotbollseuropa idag ser ut. Stuart Baxters taktik var fulländad och många spelare höjde sig avsevärt.

Man måste även nämna ständigt kämpande och bollhållande Henrik Larsson som med sin rutin i dessa sammanhang är ovärderlig. Med segern har HIF nu fyra poäng och med eventuell seger i nästa hemmamatch mot Austria Wien cementeras avancemanget till sextondelsfinal i UEFA-cupen.