Lagbanner
Klasskillnad när UEFA-cupens två svenska representanter gjorde upp
René Makondele trivs allt bättre i HIF och stod för två målgivande assists i dagens träningsmatch mot Elfsborg.

Klasskillnad när UEFA-cupens två svenska representanter gjorde upp

I en kylslagen eftermiddagsmatch visade HIF sig vara den tyngsta av de två svenska representanterna i årets UEFA-cupgruppspel. En avslagen första halvlek följdes av ett värmande målfyrverkeri i den andra.

En frusen, men stor publik för att vara en träningsmatch klockan tre en onsdagseftermiddag, fick se en avslagen start på dagens träningsmatch. Tempot var långsamt och det kändes att det var en träningsmatch som avgjordes. Offensivt var kvartetten Andreas Dahl, René Makondele, Olivier Karekezi och framför allt Henrik larsson pigga. Ett par chanser radades upp och närmast var Olivier Karekezi med en nick som Johan Wiland i Elfsborgs mål plockade. Elfsborg var desto närmare att ta ledning i matchen när Samir Beloufa i den ovanliga vänsterbackrollen slog bort en enkel boll, Elfsborgsanfallet renderade i ett ribbskott. HIF fick istället det första målet när Henrik Larsson hittar fram till Olivier Karekezi som säkert och kyligt placerar in bollen vid Wilands vänstra stolpe. Halvtimmen har då gått av matchen och det skulle dröja ytterligare tio minuter innan Elfsborg fick kvitterat genom James Keene. Daniel Alexandersson fick in bollen i målområdet från sin vänsterkant och Keene hade i princip bara att lägga in bollen i Daniel Anderssons nätmaskor.

Makondele flyger fram

I andra halvlek görs flera byten och i HIF byts mer eller mindre hela mittfältet ut. Centralt byter Marcus Lantz och Andreas Landgren plats med Ólafur Skúlason och Andreas Dahl, medan Fredrik Svanbäck tar Christoffer Anderssons plats till vänster på mittfältet. Dessutom bytte bägge lagen målvakter och det skulle visa sig att HIF hade den bästa reservmålvakten av de två lagen. Tempot ökade gradvis i den andra halvleken när René Makondele tog sig offensiva friheter och inbytta Lantz agerade lite av en spelfördelare på mitten. Henrik Larsson slog in tvåan på en lång lyra från Lantz som damp ner perfekt till Larsson. Efter lite mer än halva andra halvlek kom nästa trippelbyte för HIF när Leandro Castan gick in för Oskar Rönningberg, Isaac Chansa och Imad Khalili gick in för den offensiva duon Henrik Larsson och Olivier Karekezi. Makondele skjuter in ett inlägg från vänsterkanten som Andreas Landgren sträcker på sig och nuddar vid med hjässan och det står 3-1 till HIF. Det skulle även komma ett fjärde mål för hemmalaget när Makondele än en gång snurrat fram på vänsterkanten och bollen till slut når fram till en omarkerad Imad Khalili. 

Noterat

- HIF:s 4-1 var troligtvis det sista Imad Khalili gjorde i klubben för den här gången. IFK Norrköping har enligt Parkens Vita Hjältar kallat till presskonferens i morgon. 

- Samir Beloufa har inte det lätt just nu. Felpass på felpass i dagens match, förvisso på fel position men likväl är det trendsättande.

- Henrik Larsson såg hur hungrig ut som helst, och detta i en iskall träningsmatch i mitten av november.

- Oskar Rönningberg är mer eller mindre fastgjuten i mittförsvaret nu och gör ytterst få, om ens något misstag i ännu en match.

- Andreas Jakobsson spelar långtifrån på gamla meriter. Och det var detta som som var anledningen till flytten till Svalöv nästa år, enligt honom själv.

- Stuart Baxter snackade innan matchen om att de båda lagen skulle anpassa sitt spel lite efter respektive motståndare i UEFA-cupen. Om så var fallet handlade det om de sista 20 minuterna då HIF körde med mindre offensivt material och pendlade någonstans mellan 4-3-3 och 4-5-1. Det var emellertid då de flesta målen trillade in.

Tränarsnack

- Vi gjorde lite mer än vad vi brukar göra fysiskt sett för att vara en träningsmatch. Men det är en del av förberdelserna för Austria Wien. Men vi skulle också ha kul, men jag har aldrig haft kul när jag har varit med om att förlora, sade Stuart Baxter om matchen efteråt.

Bäst på plan

René Makondele övertygade på sin kant och var hela tiden ett orosmoment för Elfsborgsförsvaret. Två målgivande assister plus ett par hyfsade målchanser.


Mikael Öhrn2007-11-21 19:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"