Lagbanner
&#34Med facit i hand har det bytts alldeles för många tränare...&#34
Sten Inge Fredin har lite att fundera på när det gäller tränarbiten.

"Med facit i hand har det bytts alldeles för många tränare..."

Sammarbetet mellan tränare och styrelse i HIF har inte varit det bästa denna säsongen. Baxters avhopp lämnar mycket att önska och styrelsen behöver hitta en långsiktig lösning för att undvika mer turbulens och att det sportsliga återigen kan komma i fokus.

Det har inte varit någon hemlighet att Stuart Baxter varit frusterad med styrelsens arbete och det har till slut lätt till hans något överraskande avgång. 

- Jag tror vi alla visste om den frustration som Stuart kände många gånger när det gällde att få arbeta professionellt med spelarna i HIF. Styrelsen har efter bästa förmåga försökt leva upp till dessa krav, men jag tror att arbetssättet och metoderna att nå till det önskade målet blev större och större under resans gång. Tillfället var nog en överraskning för oss alla, men att det skulle ske någon gång i framtiden hade nog de flesta på känn, säger Hans Eklund till HIF E-Zine

Problematiken för Svenska klubbar är framförallt att organisationerna ständigt förändras och det måste man acceptera i dagens fotbollsklimat. 

- I en resultatdriven business är alltid någon under press. Miljön i en elitklubb är under ständig prövning av olika element idag. Utvecklingen går så fort framåt att det är svårt att hänga med. Helt klart är att man får se över sin organisation och värdera om var resursförbättringar skall sättas in, säger Hans Eklund om utvecklingen. 

Kommunikation är viktigt och där har HIF fortfarande mycket att arbeta på. 

- Ett område som måste förbättras är intern och extern kommunikation. Det är otroligt viktig när olika mediakällor ständigt vill ha information. Om inte varumärket skall försämras på kort och lång sikt måste det till en stark organisation som kan stå emot all den press. Det är dock lätt att i UEFA-cupens segrar, glömma att vi var på ruinens brant för några år sedan och att vi som förening, fortfarande utvecklas, fortsätter Eklund.

Nu gäller att blicka fram och HIF behöver hitta en ny tränare som kan ge stabilitet på sikt. Detta blir en utmaning och marknaden är inte precis full av bra tränare som är arbetslösa. 

- Jag tror att det är viktigt att tränaren utfyller de kriterier som styrelsen har på en tränare i HIF. Om tränaren inte passar in i kulturen och kan ge föreningen lite framtidstro, får man snart vara beredd att byta tränare igen. Och med facit i hand har de bytts alldeles för många tränare de sista åren. Problemet för styrelsen nu är att marknaden för lediga tränare är begränsad och urvalet inte är så stort som man hade önskat. Risken är då att den nya tränaren inte har den riktiga HIF-profilen som styrelsen önskat sig. Att lösa ut någon tränare från kontrakt kan bli en dyr, men nödvändig lösning. Givetvis måste tränaren vara "rätt" men arbete måste också gå fort för man får inga nya spelare innan man vet vem som tränar laget under 2008. Så styrelsen har ett tufft arbete framför sig innan man hittar en bra julklapp att lägga under julgranen ! Avslutar Eklund.

Ted Egger2007-12-09 16:40:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"