Lagbanner

Inför IFK Norrköping - HIF

Allsvenskans hopplösa jumbo IFK Norrköping väntar på söndagen i en match som HIF måste vinna för bibehålla den minimala chans som finns till den allsvenska titeln. Efter de tre förlusterna i augusti kommer det också lag bakifrån som vill vara med och slåss om medaljer och UEFA-cupplatser, så tre poäng vore naturligtvis mycket skönt att plocka med sig hem till Skåne.

Det har gått nästan två veckor sedan HIF laddade ur rejält hemma mot Hammarby – 5-1 slutade krossen som förhoppningsvis satte punkt för den helt enorma formsvacka man gick in i efter det fina spelet i juli. Efter det har det varit uppehåll för VM-kval, och många HIF:are har varit iväg och representerat sina respektive landslag.

Henrik Larsson spelade, som läsaren säkert känner till, för Sverige med bravur i matcherna mot Albanien och Ungern. En assist till Kim Källströms 1-0-mål i den senare matchen krönte en VM-kvalvecka där han var landslagets bästa spelare. I det afrikanska VM-kvalet var två HIF:are i farten: Forwarden Mike Sserumaga representerade Uganda i 1-3-förlusten mot Niger, och en bänkad vänsterback Adama Tamboura fick se på när hans Mali överraskande föll mot Kongo i Brazzaville.

I ungdomslandslagen visade Rasmus Jönsson klassen med mål i båda P18-landskamperna mot Finland. Andreas Landgren spelade från start i U21-landslagets matcher mot Polen och Finland.

Tamboura skadad - missar matchen
I eftermiddags finslipade A-laget taktiska detaljer på Olympia i samband med den sista träningen inför morgondagens batalj. Tyvärr tvingades Tamboura kliva av med en sträckning, och han missar matchen. Då han är den enda naturliga vänsterbacken i truppen föder detta en diskussion om vem som ersätter. Mot Halmstad, då Tamboura var avstängd gick högermittfältare Christoffer Andersson ner, men den gången fanns René Makondele med – i morgon är han avstängd. Andreas Landgren har ofta vikarierat som ytterback, fast på högerkanten. Och Fredrik Svanbäck figurerade ibland på positionen som ersättare till Peter Christiansen under Peter Swärdhs ledning, och som ersättare till Franco Miranda under Stuart Baxter – dock med ganska mediokert resultat.

Oroväckande är också att även Marcus Lantz klev av träningen, förhoppningsvis ska det inte påverka hans medverkan i morgon.

Vad gäller vänsterbreddaren Svanbäck så är finländaren tillbaka efter en kort skadeperiod, liksom mittfältaren Isaac Chansa. Den senare tar troligen en startplats till vänster på mittfältet, om nu inte Tambouras bortavaro ställer till stora omflyttningar i startuppställningen.

På topp startar naturligtvis Kapten Henrik Larsson, troligen i kompani med Rasmus Jönsson, som alltså visat målform. Även Roman Kienast verkar vara på väg mot toppformen – mot Hammarby hoppade han in och gjorde snyggt sitt första allsvenska mål.
- Vi har tre heta forwards, summerar assisterande tränare Peter Gerhardsson situationen framåt, och tillägger att Kienast visade klass i U21-laget i veckan med två mål mot Ängelholm.
- Målfabrikationen är igång. Man ska vara medveten om att det tar lite tid för nya forwards att komma in i det hela. Det var samma sak för Razak (Omotoyossi) och Luton (Shelton), säger Gerhardsson om Kienast, som ju inte haft en allt för lysande inledning på sin sejour i Sundets Pärla.

I mål fortsätter Daniel Andersson, som tillsammans med Henrik Larsson varit lagets mest värdefulla spelare efter EM-uppehållet, och framför honom lär Hannu Patronen och Joel Ekstrand få förnyat förtroende efter en bra insats mot Hammarby.

Motståndet
Idrottsparken i Norrköping är ett klassiskt stadion, VM-värd 1958, EM-värd 1992 och arenan till vilken det så kallade Guldköping plockade hem elva SM-guld under tjugo år mellan 1943 och 1962. För HIF har resor till Norrköping inneburit tårar av både glädje och sorg sedan den allsvenska comebacken 1993. Fyra vinster, tre oavgjorda och tre förluster är summan av de tio mötena, där 1994 års 0-7-debacle sticker ut mest.

Dagens IFK håller dock inte riktigt samma klass som 40- och 50-talens. Peking ligger hjälplöst sist i tabellen, och har på tio försök bara vunnit en enda match på sin hemmabana i sin allsvenska återkomst. Men senast man spelade här, mot IFK Göteborg, lyckades man kämpa sig tillbaka från 0-2-underläge och fixade en poäng. Senast, på Örjans Vall mot Halmstad, kammade man, som så många gånger förr under denna säsong, noll. Efter en tidig utvisning för Armando Ibakovic förlorade man med 0-2 i baken. Peter Gerhardsson såg dessa båda matcher och imponerades:
- De dominerade kraftigt mot Halmstad men fick en tidig utvisning, och mot Göteborg visade man att man är farligt för alla lag.
- IFK Norrköping kommer att vara mycket taggat och svårforcerat i morgon. Vi har stor respekt för dem, och det finns inga lag i den här serien som man bara vinner lätt mot.

Den senaste bortamatchen, mot Gefle (0-3), är glömd.
- För HIF handlar det om att komma upp i samma klass som mot Hammarby senast. Vi ser inte längre tillbaka än så.


Trolig startelva:
Daniel Andersson – Erik Wahlstedt, Joel Ekstrand, Hannu Patronen, Fredrik Svanbäck – Christoffer Andersson, Marcus Lantz, Andreas Landgren, Isaac Chansa – Henrik Larsson, Rasmus Jönsson.

Avbytare:
Oscar Berglund (mv), Marcus Nilsson, Johan Eisvold, Mattias Unkuri, Roman Kienast.

Väderprognos (SMHI):
Molnigt, 10 grader, svag vind.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2008-09-13 19:41:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"