I huvudet på en klubbdirektör – Del III - HIF som varumärke
Snön föll tät under natten. Men plusgrader gör att den redan börjat smälta på Stenbocksgatan utanför Olympia. På fotbollsplanen, innanför läktarna, ligger den vita massan dock fortfarande kompakt. Det förefaller ganska charmigt och ett eko från förr. Men framtiden står för dörren. Och klubben vill inte stå kvar på perrongen. Men hur ser tågkupén ut? Vill HIF sitta i första klass eller nöjer man sig med en andraklassbiljett?
Del III - HIF som varumärke: Har mjölkkossan spelat ut sin roll?
Som liten såg de flesta på Tipsextra och alla fick snabbt ett engelskt favoritlag. Matcherna var inte sällan inställda då snön föll ner och planerna såg ut som leråkrar. Spelarna var nästan alltid brittiska. Idag, om man jämför med Premier League, spelas fotbollen på nya jättearenor, klubbarna är sålda till multinationella företag eller externa finansiärer och knappt en brittisk spelare får plats i lagen som betalar ut fantasilöner.
Hur ser du på denna utveckling och finns det en förklaring till den?
- Det är en mycket komplex fråga. Man måste förstå och acceptera att mycket handlar om pengar i fotbollen idag. Det är ju nästan uteslutande pengar från TV-bolagen som har gjort att utvecklingen har skenat iväg. Vi måste ha utgångspunkten att vi inte kan vara med i exakt samma race som i Premier League och i de större ligorna. Det finns det inte förutsättningar för här i Sverige. Vi måste anpassa kostymen men samtidigt titta framåt och utveckla.
Men vilka åtgärder måste till för att HIF ska följa med i utvecklingen på hemmaplan eller om man tittar på Norden?
- Exempelvis; jag vill absolut ha en höst-vår säsong. Varför skulle vi inte klara detta? Allting blir så mycket lättare att administrera. Planerna finns ju även längre norrut där man anlägger konstgräs och det gäller bara att arenorna klarar kraven. Sedan kommer vi ju att börja spela allt tidigare ändå. Nu spelar vi i mars och avslutar i november. Jag menar; var är skillnaden? Jag köper inte att folk i mindre utsträckning på sikt kommer att titta på fotboll vid en övergång. Det gäller bara att erbjuda publiken den komfort som är nödvändig. Vi har skissat på en del lösningar. Jag tror till exempelvis att Norra Stå hade varit en bra plats för en familjeläktare. Där ska man kunna njuta av matchen under helt andra förhållanden mot idag.
Kan man dra några lärdomar från andra arenor eller klubbar i Europa?
- Var du nere i Eindhoven? Du skulle ha sett arenan. Det var svinkallt ute och man oroade sig oerhört för kylan trots att man var väl påpälsad. Men inne på stadion märkte du inget alls. Den var så tät. En sådan arena hade varit kanon. Förutom atmosfären fanns ett helt system för den yngre delen av publiken. De yngre lärdes upp av de äldre och fick inte ställa sig på den läktaren förrän man fått en viss ålder. Det var verkligen ordning på ett annorlunda men bra sätt.
Kan du konkretisera hur HIF ska kunna överleva och utvecklas i framtiden?
- Jag tror att det krävs framförallt tre saker för att gå vidare i vår utveckling. För det första är det viktigt att vi kvalificerar oss för europaspel i stort sett varje år. Dels ger det sportslig erfarenhet men framförallt ger det oss även en ekonomisk grund att stå på. Vi tjänade bara 3,5 miljoner netto på UEFA-cupen förra året. Det var inte precis vad vi hade räknat med. Hade vi däremot kvalificerat oss för Champions League pratar vi helt andra summor. Se bara på Rosenborg i Norge. Sedan sköter de driften av Lerkendal på ett helt annat sätt.
- Den andra faktorn är att vi ska kunna sälja spelare och få bra betalt för dem. Därför kan man inte heller driva en framgångsrik verksamhet idag enbart på inhemska spelare. Nu har vi några talanger, exempelvis Landgren, Rasmus Jönsson och ”Mackan” (Markus Nilsson, red.anm.), som det finns riktigt fin potential i. Det är inte realistiskt att vi på sikt kan behålla alla riktigt duktiga unga spelare men då vill vi också som sagt kunna få bra betalt. Samtidigt vill vi givetvis satsa på våra egna talanger. Vi har numera ett bra samarbete med även klubbar från regionen. Det har väl varit lite si och så med det tidigare. Vi har börjat omvärdera och få fram den här filosofin de senare åren. Man kan också konstatera att unga utländska spelare från utanför EU ger inte riktigt lika bra betalt av de begränsningsregler som finns inom unionen.
Sista punkten; arenafrågan eller?
- Ja, och jag skulle för det första vilja ha en bra träningsanläggning. Jag tror det krävs för en organisation som är redo för Europa. Till exempel när Elfsborg skulle spela mot Valencia förra året träffade man inte hela Valencia utan Valencias utlandsavdelning. Det säger lite om deras organisation om man nu ska jämföra. Vad gäller just arenan har vi ju ett arenautskott som arbetar med frågan. Det finns skisser och vi har träffat kommunen så man måste säga att vi följer planen. Det är finansieringsbiten som återstår att lösa. Men vi kommer att presentera lite förslag på årsmötet om ett par veckor.
Finns någon hotbild som du ser idag?
- Jo jag nämnde förresten Norge innan men skulle även vilja nämna vårt grannland Danmark. Vi måste vara medvetna om är de hårdare skattereglerna i Sverige. Med artist-/eller professorsskatten kan en spelare tjäna minst dubbelt så mycket som i Sverige. Sen tillkommer ju valutaskillnaden. Vi kan idag omöjligen konkurrera på lika villkor lönemässigt och då måste vi tyvärr försöka konkurrera på andra plan.
Hur ser du på allsvenskans publikkris? Hur påverkar den HIF?
- Jag är inte oroad. Det gäller att utveckla infrastrukturen i klubbarna. Vi har även funderat just på vårt närområde. Man brukar påstå att vi har ungefär tio procent av Helsingborgs befolkning på våra matcher. Men det där stämmer inte riktigt. Det är mycket folk från kranskommunerna också, undantaget Landskrona kanske. Vi har räknat på cirka 300 000 personer i närområdet och fem procent av dessa borde kunna gå och kolla på HIF rimligt regelbundet. Så att jobba mot ett publiksnitt på 15 000 ser jag inte som en omöjlighet.
Du pratade om TV-pengar innan. Är det enbart positivt?
- Det är ju klart att samtidigt som pengar flyter in från TV så är jag tudelad. Jag är exempelvis inte glad på TV4 Sports sändningar. Utan att folk betalar så kan man sitta hemma och titta på matcher. Det är klart att vi tappar marginalpublik då.
___________
Imorgon - Del IV: En turbulent tid?