HIF:s ekonomi i klartext. Del II - Kapitaltillskott
HIF E-zine har för andra året i följd granskat ekonomin i föreningen för att se hur det egentligen står till. Krångliga ekonomiska termer gör det svårt att förstå hur siffrorna egentligen hänger samman, och vi försöker i den här artikelserien på fyra delar ge en rakare bild av hur situation i HIF är.
Del II - Kapitaltillskott
Helsingborgs stads villkorade kapitaltillskott till HIF har under 2008 ökat med 8 Mkr, till 15,6 Mkr, vilket kräver en förklaring. Men först, vad är ett kapitaltillskott?
Låt säga att HIF är ett företag, eller ägda av Helsingborgs stad. Den senare varianten brukar ju användas av diverse antagonister för att försöka hetsa HIF-supportrar, så varför inte välja den. Det egna kapital som ägarna (Hbg Stad) eller annan part tillskjutit är att avse som kapitaltillskott. Ett kapitaltillskott kan vara både villkorat och ovillkorat. Det senare ställer inga krav på löpande ränta, medan det första, precis som det låter, har någon form av villkor som parterna kommit överrens om då avtal om kapitaltillskott skrevs.
HIF har ett villkorat kapitaltillskott och betalar bland annat avkastningsränta på de pengar man ”lånat”. Samtidigt kan HIF och Helsingborg stad ha kommit överrens om andra villkor, t.ex. att HIF, när man ett verksamhetsår går med vinst, ska göra vissa återbetalningar. Ett sådant scenario är väldigt troligt och är de facto vad som skett i HIF, eftersom årsmötet de senaste åren har gett styrelsen mandat att betala återbetala kapitaltillskott om det funnits ekonomiska möjligheter till detta.
Samtidigt bör nämnas att det egna kapitalet, vilket inte får vara negativt om man ska klara elitlicensen, består av två poster. Dels föreningens egna kapital, de vinster och förluster man gjort över tiden, dels det kapitaltillskott man fått av Helsingborgs stad. Ett enkelt exempel:
Låt säga att HIF hade -20 Mkr i negativt eget kapital när föreningen riskerade konkurs 2003. Om HIF samtidigt fick 30 Mkr* i kapitaltillskott av Helsingborgs stad, innebär detta att det totala egna kapitalet blev 10 Mkr. De båda posterna läggs helt enkelt samman. Det är viktigt att poängtera att kapitaltillskottet inte går in som en skuld i balansräkningen. Det är inte samma sak som ett banklån.
(* I själva verket var kapitaltillskottet 27,9 Mkr. Det totala egna kapitalet uppgick därefter till cirka 2 Mkr.)
Först minskning, sen ökning - vad har egentligen skett?
Den 1 januari 2008 uppgick de sammanlagda villkorade kapitaltillskotten från Helsingborgs stad till 10,5 Mkr. Den siste december samma år har kapitaltillskotten ökat till 18,5 Mkr. Detta beror på följande: När HIF anlade en ny gräsmatta på Olympia 2007, tog man själva kostnaden, och fick möjlighet att kvitta denna investering mot Helsingborgs stads tidigare lämnade kapitaltillskott. Kapitaltillskottet från kommunen minskade således med 8 Mkr och föreningen gick in i 2008 med villkorade kapitaltillskott på 10,5 Mkr.
Nu är scenariot följande: 2008 har Helsingborgs stad ersatt HIF med de 8 Mkr för gräsmattan trots allt. Detta då HIF och Helsingborgs Stad väljer att hålla sig till den ursprungliga överenskommelsen, att HIF bara stod för betalningen i förskott, eftersom man ville få till stånd en omläggning av planen tidigare än kommunens budget tillät. Klubbdirektör Paul Myllenberg kommenterar:
- Den yttersta anledningen till att vi gör så här är att kommunen vill äga planen. De ville inte att vi skulle äga en del av Olympia, och egentligen finns det ju ingen anledning till det. Varför ska vi äga en gräsmatta om allt annat tillhör kommunen?
En ytterligare anledning till att kommunen vill ha helt ägande av Olympia är den omdaning som Helsingborgs stad vill göra av Olympiaområdet. I den diskussionen omfattas även, enligt Myllenberg, inlösen av inomhushallen och tennis- och badmintonhallarna, samt inomhusarenaprojektet.
Men åter till kapitaltillskottet, och det här är inte lätt att förklara. Vi sa tidigare att det egna kapitalet bestod av HIF:s egna negativa kapital, plus kapitaltillskottet. Vad som skett under 2008 är dock enbart att kapitaltillskottet på nytt ökat, genom att gräsmattan bytt ägare från förening till stad. I balansräkningen har följande skett:
1. HIF betalar för gräsmattan, 8 Mkr. På balansräkningens tillgångssida tas pengar från kassan och går in som markanläggningar. Samtidigt minskar kapitaltillskottet från Helsingborgs stad med 8 Mkr, men eftersom denna post är utanför balansräkningen, under ”ansvarsförbindelser”, påverkas inte föreningens egna kapital.
2. Helsingborgs stad betalar HIF för gräsmattan, 8 Mkr. HIF får in pengar i kassan och markanläggningarna minskas med motsvarande belopp. Samtidigt ökar kapitaltillskottet, som fortfarande finns utanför balansräkningen, med 8 Mkr. Transaktionerna tar helt enkelt ut varandra, eftersom kapitaltillskottet finns utanför balansräkningen.
Således: HIF har inte ett sämre eget kapital än ifjol. Däremot finns det ett ökat kapitaltillskott till Helsingborgs stad. Detta uppgår 2008-12-31 till 15,6 Mkr.
Vidare kan nämnas att det faktum att gräsmattan försvinner från balansräkningen även har påverkan för driftsresultatet. Eftersom markanläggningar skrivs av, vanligtvis med 5 % per år, innebär det att HIF minskar driftskostnaderna (genom minskade avskrivningar) med cirka 400 000 kr per år, gentemot om man haft kvar gräsmattan i balansräkningen som tidigare. En klar fördel i målet att uppnå ett positivt driftsresultat.
Klicka här för att läsa Del III - Konsten att värva rätt