Lagbanner
Inför derbyt: ”Rivaler på plan – inte på stan”
Paul Myllenberg och Pelle Svensson.

Inför derbyt: ”Rivaler på plan – inte på stan”

HIF och MFF gör gemensam sak för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en fotbollsfest.

Under parollen ”Reclaim the game” kallade MFF och HIF idag till gemensam presskonferens på Swedbank stadion i Malmö. Syftet var att framföra en gemensam syn på hur man ska tackla de växande problemen med huliganbråk i samband med matcherna. Representerade från MFF:s sida gjorde VD Pelle Svensson, tränare Roland Nilsson samt lagkapten Daniel Andersson. Från HIF närvarade klubbdirektör Paul Myllenberg, tränare Bo Nilsson och vikarierande lagkapten Christoffer Andersson.

- Vi har sett mellan 2002-2007 att detta derby har gått från en folkfest till en allt mer belägrad stad, inledde dagens konferencier, tillika MFF:s kommunikationsansvarige Per Welinder presskonferensen.

Det är det ökade våldet som nu HIF och MFF gemensamt vill göra krafttag kring för att få bort. MFF:s VD Pelle Svensson fortsätter:

- Vi måste få ett stopp för det som vi kallar huliganism – och där skiljer vi på en god supporterkultur och ren skadegörelse. Vi vill att det ska vara en fest att gå på fotboll, att man ska kunna gå med sina barn och att man ska känna sig trygg.


Bortalagets supportrar i fokus

Tre huvudpunkter lyfts fram i en ambition att flytta fokus från de problem som på senare år kantat matcherna och istället åter göra derbyt till en fotbollsfest. Först och främst handlar det om ett utökat samarbete klubbarna emellan inför matcherna. På biljettsidan kommer gästande lag att ansvara för sina supportrars biljetter fullt ut. God service och tillgänglighet ska vara prioritet nummer ett, för att tillgängligheten till matchen ska bli så behaglig som möjlig. Bra platser och hyfsad prissättning var andra faktorer som lyftes fram som en målsättning.

- Det ska inte vara som det varit lite tidigare och som vi delvis ser i fotbollsvärlden, att man lite ska jävlas med varandra. Det ska vara de sämsta platserna och det ska gärna vara svårt att komma åt dem. Låt oss vända på steken och göra det lättillgängligt och ge bra platser – och fokusera på det, fortsätter Pelle Svensson.

- Skånederbyna är det derbyn som fortfarande fyller läktarna fullt ut – där slår vi Stockholm och Göteborg - och det tänker vi fortsätta göra, inflikar Paul Myllenberg.

På grund av tidigare problem med publikrusningar (vilket för HIF:s del skedde senast i matchen mot GAIS då gästande supporter vandaliserade staket och tog sig in på Olympia utan att betala) kommer endast förköp att vara möjlighet på bortasektionerna framöver. Stulna insläppskassor är ett annat frekvent problem som undviks genom ett sådant förfarande. De HIF-supportrar som tänker se derbyt på måndag på plats ombeds därför omgående införskaffa sina biljetter via HIF. Mer information om detta finner du här.


Marknadsföring och supporterinflytande

Den andra punkten som klubbarna förenas kring gäller marknadsföringen av matcherna.

- Om jag raljerar lite grann så har det tidigare varit att man kanske gjort mer narr av varandra och använt ord som kanske förstärker det som vi inte vill ha, ”hatmatch” och rubriker i den stilen som kanske ni i media också hjälper till med. Vi har sagt att vi inte inte gör narr av varandra och vi använder istället ord som förstärker att det ska vara trevligt snarare än att kasta skit på varandra och använda ord som hat och liknande. Och så gör vi en gemensam marknad av det, säger Pelle Svensson.

- En annan viktig punkt (den tredje) är givetvis samarbetet på många andra fronter, framför allt våra supporterorganisationer, fortsätter Paul Myllenberg. Vi har ett supporterråd i Helsingborg som vi diskuterar de här frågorna med och de har varit med i de förberedande säkerhetsmötena – vi är uppe i en 4-5 stycken nu inför derbyt. Vi lägger mycket vikt, kraft och energi på att få det rätt.

HIF:s supporterföreningar har varit nere på Swedbank stadion och sett över sin del av arenan (vilken rymmer cirka 2000 åskådare och är belägen på nedre delen av ena kortsidan). Läktarsektionen har granskats och gemensamt har man kommit fram till var det går att ha banderollplatser och annat.

- Allt för att de ska känna sig välkomna. Ett initiativ för att ta bort oro och frustration och för att man ska kunna fokusera på det man ska göra, säger Per Welinder.

Utöver supporterorganisationerna samarbetar föreningarna även med t.ex. Skånetrafiken. En dialog gällande måndagen är igång, även om problemet inte är fullständigt löst ännu. Myllenberg förklarar:

- Ska 1000 supportrar ner samtidigt med samma avgång strax efter fem från Helsingborg, då är det klart att det blir trångt på tåget och perrongen och det kan bli en väldigt otrevlig stämning. Där måste man ha ett samarbete för att kunna resa ner hit. Nu är det dessutom massa ombyggnationer och arbete nere på Malmö central. Det gäller att ha en fungerande plan från det att supportrarna lämnar Helsingborg tills det att de kommer till arenan och sen ska tillbaka igen och där kan Skånetrafiken bidra med sina bussar och vagnar på ett bra sätt och se till att det här verkligen blir en fest.


Större moraliskt ansvarstagande och fler aktiviteter

Ledare och klubblednings agerande i olika sammanhang diskuterades också under pressträffen.

- Där kan vi bättra oss på alla håll och kanter. Vi själva rannsakar oss efter söndagens match i Helsingborg, säger Paul Myllenberg. Det är lätt att känslorna tar överhand, men det duger inte i en professionell fotbollsvärld. Vi vill gärna slåss om poängen och fajtas på plan, men därutöver får det vara ett helt annat tänk.

För att undvika bråk nämns också HIF-supportrarnas beslut att komma senare till Malmö, vilket lagen tror påverkar positivt eftersom det blir mindre spring på stan. Samtidigt påpekar Pelle Svensson att det inte är något fel i att sitta och dricka öl, men att det är viktigt att allas intresse tas tillvara.

- Det handlar om att förstärka festen. Vi måste ha en sysselsättning innan matchen. I Malmö är det vanligt att folk samlas på Möllan och dricker öl, vilket är jättetrevligt. Men vi måste också ha en sysselsättning för de som är yngre än 18 år och inte får lov att sitta och dricka öl. Vad ska de göra? Därför har vi nu på Stadion lite aktiviteter innan match utanför ståplatsläktaren, med fotboll och uppträdande och annat. Vi måste ta hand om dessa människor som inte sitter ner och dricker öl, så att de inte är ute och slåss på stan istället.


Viktigt att sända rätt signaler

En nolltolerans för våld på arenorna finns redan och bägge föreningarna har med hjälp av den nya huliganlag som togs i bruk i år flertalet ärenden liggande hos åklagarmyndigheterna i Helsingborg och Malmö. HIF har sex fall och MFF har fem, vilka de solklart anser skulle rendera tillträdesförbud. Handläggningstiden är dock på tok för lång och ingen av föreningarna har i år ännu fått sina fall behandlade fullt ut.

- Vi behöver den hjälpen av åklagarna. Det är viktigt med ett snabbt beslut och det måste gå mycket snabbare än det gör idag. Får man ingen konsekvens direkt så får man inte heller någon effekt, säger Myllenberg.

Presskonferensen ska ses som ett startskott för ett upprop som vi vill ska sprida sig mellan klubbarna, med fokus på det sportsliga prestationerna, ”rivaler på plan – inte på stan”.

- Vad som är allra viktigast är kanske ändå vilka signaler vi skickar ut och det är väl därför som vi sitter här idag. Vi vill att det ska vara trevligt att se på fotboll. Både HIF och MFF vill detta – och det är det vi pratar om sinsemellan, säger Svensson.


Fotnot: HIF och MFF presenterade även en gemensam syn på att överge systemet med en vår/höst-säsong och övergå till samma system som de flesta andra länder inom UEFA, nämligen höst/vår. ”Det är dags att inse att vi faktiskt är en del av Europa, avslutar Pelle Svensson”.

Christian Rurfors2009-08-25 18:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen