Ekonomisk rapport inför hösten
Medan andra allsvenska klubbar går på knäna råder ett kontrollerat lugn i Helsingborg. De ekonomiska ramarna följs.
Expressen skriver idag att Djurgårdens ekonomi är i kraftig obalans. 10 miljoner minus lär prognosen för 2009 lyda i dagsläget, vilket kräver kraftiga sparåtgärder om elitlicensen ska räddas. I beaktande får då tas att Djurgårdens egna kapital vid senaste bokslutet endast låg på + 1 miljon kronor. Negativ eget kapital tillåts inte om man ska beviljas elitlicens.
Flera andra allsvenska klubbar upplever liknande problematik. Finanskrisen har resulterat i mindre sponsorintäkter och mindre publik, för att nämna något. Också HIF har givetvis påverkats, men tack vare tidiga åtgärder som påbörjades redan för ett år sedan ser det relativt bra ut.
- Vi följer prognosen i stor utsträckning. Det finns en del små avvikelser i kostnadsutvecklingen, men de är både positiva och negativa och summan blir noll. Intäktsbiten är något bättre än budgeterat, säger Paul Myllenberg till HIF E-zine.
Nollresultat målet
Målsättningen är ett nollresultat före transfernetto, dvs. före köp och försäljningar av spelare. Bland de små avvikelser som Myllenberg antyder kan nämnas högre resekostnader, framför allt i samband med spelet i Europa League där HIF chartrade egna plan. Även till matchen mot Gefle under det mest intensiva matchande valde HIF att åka charter, allt för att ge laget bästa möjligt förutsättningar. På den positiva sidan märks bland annat personalkostnaderna, vilket dock inte enbart går att relatera till spelartruppen:
- Vi valde en extern partner när det gäller den mer avancerade skötseln på Olympia. De gör ett jättebra jobb och det blev dessutom ekonomiskt fördelaktigt för oss.
När det gäller publikintäkter har HIF hittills haft 10 500 besökare i snitt, att jämföra med budgeterade 10 000. Här gäller det dock att skilja på äpplen och päron. De budgeterade publikintäkterna kan nämligen skilja sig kraftigt beroende på vad de som besöker Olympia betalar. Det finns en mängd olika priskategorier, för att nämna något. Myllenberg säger dock att HIF rent ekonomiskt ligger över den budgeterade summan.
Två pusselbitar
Prognosen för året är alltså fortfarande noll, något som HIF anser sig kunna uppfylla förutsatt att vissa pusselbitar går i lås. Dels handlar det om målsättningen att uppnå en topplacering i Allsvenskan. Här rör det sig emellertid inte om några större skillnader i prispengar, bortsett från förstaplatsen.
- Skulle vi komma etta kommer det att märkas, i övrigt är det inga jättepengar i skillnad mellan platserna.
Den andra pusselbiten rör publiken. HIF avslutar Allsvenskan med hemmamatcher mot Brommapojkarna, AIK, Häcken, Kalmar och Djurgården och fortsatt bra uppslutning från helsingborgarna krävs för att nå upp till den budgeterade summan.
Möjligt att minska kapitaltillskotten?
Uppfylls ovan nämna kriterier lär ekonomin vara stabil för HIF även när årets bokslut ska summeras. Driftsnettot före avskrivningar kommer att vara positivt och därmed klara av de avskrivningar (där inomhushallen som fortfarande ägs av HIF har en betydande andel) som finns.
Eftersom HIF inte köpt några spelare under året (Porcellis värvades externt och Mahlangu kom gratis från akademin i Sydafrika) kan HIF därför förhoppningsvis uppvisa ett positivt resultat i slutändan. Detta eftersom Andreas Landgren, trots att han lämnar som Bosman, genererar runt 4 miljoner för HIF i utbildningsbidrag. Sen är det upp till styrelsen (i enlighet med beslut vid årsmötet i februari) att bestämma ifall någon del av överskottet ska användas till att betala tillbaka kommunens kapitaltillskott.
Samtidigt förs fortfarande diskussioner om en eventuell försäljning av inomhushallen. Eftersom betalningen för Razak Omotoyossi flöt in under våren försvann dock de akuta likviditetsproblemen och därmed finns det ingen panik med att sälja hallen.
- Vi har en okej likviditet och resultatet är vi inte så oroliga för, där följer vi planen, avslutar Myllenberg.