Ekonomisk rapport - Del III: Tränarfrågan – och 37:an
Artikelserie i tre delar där HIF E-zine på nytt granskar ekonomin i HIF.
Hur påverkar egentligen ekonomin valet av den nye tränaren? Vill HIF ha en kostnadsmedveten tränare? Är det viktigt med en tränare som redan kan organisationen väl? Och hur långt framåt i tiden planerar egentligen HIF när framtiden ska formas?
- Jag kan väl säga så mycket att det inte är attraktivt att gå in i ny tränarlösning utan att den är minst tre år, det är nummer ett prioriteringsmässigt. Nummer två tror jag är en tydlighet i vad vi söker efter. Vi vill ha en tydlighet och ett ledarskap där spelarna vet exakt vilket ansvar de har och vad de förväntas göra på plan. Sen tycker jag att vi saknat en förmåga att ta hand om och förändra matchbilder mot olika typer av motstånd. Det kräver förvisso material, men man kan göra på olika sätt. Förutom att ha en tydlig spelidé och lita på sitt eget spel så måste man klara av att leda med 1-0 och döda en match, spela med 10 man, hantera olika underlag och förutsättningar.
Hasse Eklund är en tränare som borde kunna HIF utan och innan – vad talar för att han tränar HIF nästa säsong?
- Vi nämner inte vilka vi diskuterar med, men Hasse känner vi till väl. Det är en trevlig och bra kille och jag har förstått att han gjorde ett bra jobb i Viborg, där han fick lämna under lite underliga former. Han är såklart välbekant, men alla tränare som skulle kunna vara aktuella får man göra samma bedömning med. Det är alltid någon spelare eller ledare som haft honom, så researchen är viktigt.
- Det kan gå snabbt och vara klart inom några veckor. Det kan också ta längre tid om vi inte kommer överrens. Efter research så finns det ofta en agent, sen ska man formulera ekonomiska krav – och tränaren själv ska också ta och bestämma sig. Vi släpper inte någon mer information förrän vi är helt klara, men det är viktigt att vi följer våra urvalskriterier. Det är dumt att sätta en deadline, eftersom förutsättningarna hela tiden förändras. Andra klubbar kan komma in och vara intresserade t.ex. – så det är inte helt enkelt. Det är precis som med spelare.
37:an ska locka folk till Olympia
Tränarfrågan passerar obesvarad förbi och diskussionen med Myllenberg övergår till publiktappet som skett på Olympia under hösten. Precis som alla inbitna HIF:are är han orolig över utvecklingen, men ger också förslag på hur man ska kunna locka folk till Olympia igen.
- Det jag tror att vi kan vinna på är att jobba lite mer med 37:an och göra det till fansens verkliga hemmasektion. Jag har bollat mail med både supportrar och supporterföreningar och har en klar idé om att gå vidare om fansen är nöjda. Vi har haft ett fantastiskt stöd under hösten med tanke på hur uselt vi presterat och vill gärna utveckla det stödet. Vi får en fantastisk stämning genom 37:an och vet att övriga publiken uppskattar det – något som också är publikdragande.
Myllenberg vill inte gå in på för många detaljer på de förändringar som planeras för 37:an. ”Det är lätt att bli missuppfattad innan vi är helt färdiga med vårt förslag”. Han ger dock ett par indikationer på vad som kan tänkas ske. Dels handlar det om att göra om gångarna så att de är i yttersidorna av sektionen, samtidigt som man sätter upp ståplatsbärarräcken. På så sätt blir säkerheten bättre, då sektionen idag är väldigt brant. Stolarna kommer dock att finnas kvar.
- Vi tittar lite på hur de har gjort i Göteborg på sin fansektion där. Den är byggd för ståplats, men monterat med stolar för att fylla UEFA-kraven. Men ingenting är spikat och vi vet framför allt inte hur prislappen ser ut i dagsläget. Jag kommer att jobba för att det ska bli bättre för fansen i alla fall.
Myllenberg meddelar även anledningen till att årskortsförsäljningen till 37:an inte är igång, trots att det går att köpa årskort till övriga sektioner på Olympia. Det beror helt enkelt på att HIF ser över priserna och bland annat diskuterar möjligheten att införa ungdomssektionspriser.
- Det är inte jättemånga som har årskort på sektionen i dagsläget, även om väldigt många köper biljett dit, så jag är inte orolig för att vi släpper årskorten lite senare.