Lagbanner
Årets ekonomiska utmaningar
Ett fullsatt Olympia vore önskvärt

Årets ekonomiska utmaningar

I den fjärde artikelserien tittar vi närmare på årets största ekonomiska risker.

Risker

Som nämnts i de två senaste artiklarna finns det en hel del som pekar på att HIF står väl förberett inför 2011, men självklart finns det även risker.

Den stora och övergripande risken för HIF hör samman med det faktum att man balanserar väldigt nära gränsen till negativt eget kapital, vilket innebär att minsta lilla misstag i beräkningarna och bedömningarna skulle kunna bli förödande.

Nedan syns en graf som visar sambandet mellan årets resultat, det egna kapitalet och de villkorade kapitaltillskotten sedan 2001.

Värt att notera är från denna graf är att HIF under 100-årsfirandet 2007 amorterade av mer på kapitaltillskotten till kommunen än vad man egentligen mäktade med. HIF bekostade omläggningen av den nya gräsmattan själva, vilket minskade kapitaltillskotten med åtta miljoner utöver övriga återbetalningar som skedde detta år. 2008 kan ni sedan se att kapitaltillskotten ökat med motsvarande belopp. Det beror på att HIF via sitt bolag HIF Service AB fick ersättning från kommunen för gräsmattan på samma belopp.

Anledningen till detta berodde officiellt på att kommunen ville äga samtliga byggnader, mark och markanläggningar på Olympiaområdet och att det inte fanns någon poäng för HIF att äga gräsmattan när man ändå hyrde övriga delar av Olympia (exkl. inomhushallen som fortfarande är i HIF:s ägo).

Detta resonemang är förvisso helt rimligt, men det innebar också att HIF:s likviditet fick ett välbehövligt tillskott under 2008, samtidigt som man kunde undvika de framtida fasta kostnader (avskrivningar - jämför artikeln med spelarlicenser) som ägandet av gräsmattan de facto skulle innebära.


 

Vad kan gå snett?

Delar man riskerna för 2011 i mindre delar kan man sammanfatta dem till tre stycken utifrån ett budgetperspektiv:

Första risken är ett sportsligt fiasko. Detta är kopplat till en mängd olika faktorer, vilket inkluderar den i en tidigare artikel nämnda strategin att låta egna talanger i allt högre grad få chansen att slå sig in i laget. Skulle HIF hamna i bottenskiktet av tabellen kanske publiken sviker, vilket leder till lägre publikintäkter, samtidigt som intäkter som är direkt beroende av tabellplaceringen minskar, såsom placeringsbonus, TV-intäkter och vissa reklamintäkter. Som vi ska se när budgeten för 2011 presenteras i en senare artikel så räknar HIF med intäkter som, om man räknar bakvägen, skulle motsvara en viss tabellplacering.

Andra risken är ett publikmässigt fiasko – för även om HIF ifjol stundtals spelade bländande fotboll så svek publiken vid flertalet tillfällen. Ett publikmässigt fiasko är också sammankopplat till spelschemat, vilka dagar HIF spelar, när säsongen börjar och hur långt sommaruppehåll som finns. Flera av dessa faktorer bedöms emellertid från HIF:s sida vara av positiv karaktär 2011. Dessutom visar årskortsförsäljningen, vilket ni också kommer att se i en senare artikel, på positiva tendenser.

En tredje risk är kopplad till marknadssidan. HIF är i hög grad beroende av marknadsintäkter, vilka i relativt hög grad är konjunkturkänsliga. För tillfället är dock marknaden på stark återhämtning och HIF har goda förhoppningar om en bättre försäljning 2011 än ifjol.
 

I femte delen av artikelserien ställs styrelse och klubbdirektör mot väggen när det gäller budgeten för 2011. Den artikeln kan du läsa med start 06:00 imorgon.

Christian Rurfors2011-02-23 06:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen