Lagbanner
Externa finansiärer – helt på HIF:s villkor
Rachid Bouaouzan - en spelare med framtidspotential.

Externa finansiärer – helt på HIF:s villkor

HIF E-zine tittar lite djupare på det nya samarbete som utvecklats vid spelarförvärv.

Dags att på nytt återkoppla till HIF-krisen i början av 2000-talet. För att HIF över huvud taget skulle kunna värva spelare vid denna tidpunkt skapades tillsammans med Bengt Adolfsson ett riskkapitalbolag, HIF Support AB, som finansierade mängder av HIF-förvärv de kommande åren. 

Finansieringen skulle bland annat betalas tillbaka genom att bolaget fick andelar (20 %) i de HIF-ungdomar som flyttades upp i A-laget och på så sätt kunde få avkastning genom framtida spelarförsäljningar. Det kunde också innebära att finansiären fick en viss procent av de vidareförsäljningar som skedde på de spelarförvärv som gjordes, t.ex. McDonald Mariga, där Bengt Adolfsson via sitt bolag haft rätt till 50 % av HIF:s vidareförsäljningsklausul.

Det bör poängteras att samarbetet med Adolfsson har varit en nödvändighet för HIF:s fortsatta existens som elitklubb. Och utan den hjälp man fick av honom hade man inte kunnat värva spelare - och förmodligen inte varit så pass högt upp i Allsvenskan, kanske ens i seriesystemet, som man är idag.

I 2010 års årsredovisning kommer en refinansiering på 3,7 miljoner kronor att synas. Denna avser HIF Support AB:s förvärv av Rafael Porcellis och Erik Wahlstedt, men är på inget sätt en skyldighet för HIF att betala tillbaka denna summa – det är endast ett bruttobelopp som redovisas. Dock har bolaget fortfarande andelar i en mängd HIF-spelare, däribland Marcus Nilsson, Joel Ekstrand (som inte var såld vid årsskiftet), Pär Hansson och Rasmus Jönsson.

Framtiden ser emellertid betydligt ljusare ut – och HIF-ledningen talar i termer om ”investeringsbidrag” snarare än lån när de nya finansiärerna kommer på tal.

- Numera har vi en överenskommelse som helt är kopplad till spelaren som förvärvas, ingenting annat. Det finns riktlinjer för vad som händer om spelaren säljs, eller exempelvis skadas och blir fotbollsinvalid, säger Claes Ohlsson, ordförande i HIF.
 
-   Vi har både ett golv och ett tak i avtalet och det hela är väldigt transperent. Skulle vi sälja en spelare för X kr, så finns det ett fast tak i kronor, inte i procent som tidigare. Det gör det hela betydligt förmånligare för HIF:s del. Samtidigt finns det ett golv i Y kronor, vilket innebär att investeraren inte kan förlora mer än så.

Gäller detta upplägg både för Gerndt och Rachid?

- Ja det gör det.

Den stora fördelen med de nya avtalen jämfört med tidigare modeller är alltså att finansieringen helt och hållet är knuten till den specifika spelare som förvärvas. För att ta Alexander Gerndt som exempel så kan finansiärerna alltså inte räkna med att få pengar tillbaka om låt säga Rasmus Jönsson istället säljs.

- Genom det här upplägget undviker vi att konsumera framtiden, menar Ohlsson.

Den andra stora fördelen är de upp- och nersidor som finns i avtalen. Lek med tanken att Alexander Gerndt skulle säljas för 40 miljoner kronor. Om en investerare har stått för hela förvärvet på uppskattningsvis 4 miljoner kronor och har rätt till 20 % av överskjutande belopp efter att återbetalning skett, skulle han eller hon kamma hem 7,2 miljoner kronor (20 % x 36 miljoner).

Säg nu istället att det finns ett fast tak i absoluta tal på t.ex. 2 miljoner kronor (fortfarande efter återbetald investering). Detta skulle motsvara 5,56 % (2/36) av den överskjutande delen. En enorm skillnad mot en fast procentsats – och styrelsen poängterar också tydligt att det rör sig om finansiärer med väldigt stor HIF-hjärta.

- De här personerna är ju på plats och ser alla våra matcher precis som vilken supporter som helst. Sen vill en del vara anonyma, andra inte, berättar Ohlsson.
 
- Samtidigt får vi inte glömma bort att t.ex. en miljon i avkastning på insatta 2-3 miljoner är en väldigt bra avkastning. Jämför med vad det skulle ge att ha pengarna i andra placeringar, inflikar styrelseledamot Anders Williamsson.
 
Således begränsas förvärv med externt kapital alltid till en spelare med framtidspotential.
 

Erik Edman-värvningen – lite mitt emellan

Bortser vi från de tidigare finansieringsavtalen med HIF Support AB och de senaste med anonyma finansiärer, då Rachid Bouaouzan och Alexander Gerndt värvades, finns det även ett avtal kopplat till värvningen av Erik Edman förra våren. Då gick Bengt Persson, ägare till Ekeby Möbelaffär (varsågod, den reklamen bjuder vi på!) in med kapital för att HIF skulle ha möjlighet att genomföra övergången.

Denna finansiering är inte kopplad till en eventuell vidareförsäljning av Erik Edman, men inte heller till några specifika andra spelare i HIF-truppen. Därför kan man säga att avtalet är lite mitt emellan det nya upplägget som beskrivs ovan, och det tidigare med HIF Support AB, lite av en övergångsfas. Exakt hur återbetalning sker har HIF E-zine inte klart för sig, men troligtvis handlar det om relativt fritt spelrum för HIF att återbetala efter förmåga.
Paul Myllenberg får frågan hur mycket av lånet till Bengt Persson som är återbetalt efter Joel Ekstrand-försäljningen:

-          Det rör sig om cirka 15-20 %.

Att mer än så ännu inte är återbetalt beror troligen, vilket ni kunnat läsa i artikeln om budgeten för 2011, på att HIF först och främst ser Ekstrand-pengarna som en buffert om årets driftbudget inte skulle hålla.


Just Joel Ekstrand och försäljningen till italienska Udinese kommer att beröras i artikelseriens sjunde del. Publiceringstid? Imorgon 06:00.

Christian Rurfors2011-02-25 06:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen