HIF-CEL 0-2: HIF spelade ut Celtic - men föll tungt ändå
Tappert HIF föll tungt.

HIF gjorde en stark insats hemma på Olympia i Champions League-play-offets första match mot Celtic. Man tog dock inte vara på sina många målchanser och förlorade med tunga 2-0 sedan Celtic chocköppnat med mål av Kris Commons redan i matchinledningen och sedan spätt på sin ledning med en Giorgos Samaras-nick med kvarten kvar.

Champions League, play-off, match 1:2

Olympia, tisdag 21 augusti 2012 kl 2045:
HIF-CELTIC 0-2 (0-1)
0-1 Kris Commons (2, assist Giorgos Samaras), 0-2 Samaras (75, ass. Commons)
Publik: 12200

HIF (4-4-2): Pär Hansson – Erik Wahlstedt (David Accam, 63), Walid Atta, Loret Sadiku, Jere Uronen – Alejandro Bedoya, Ardian Gashi, May Mahlangu, Christoffer Andersson – Nikola Djurdjic Thomas Sørum (Álvaro Santos, 65).

Oanvända avbytare: Daniel Andersson (mv), Joseph Baffo, Emil Krafth, Daniel Nordmark, Rachid Bouaouzan.

Celtic (3-5-2): Fraser Forster - Charlie Mulgrew, Thomas Rogne, Scott Brown – Emilio Izaguirre, Joe Ledley (Kevin Wilson, 66), Beram Kayal (James Foster, 45), Kris Commons, Adam Matthews – Giorgos Samaras, Gary Hooper.

Oanvända avbytare: Lukasz Zaluska (mv), Paddy McCourt, Mikael Lustig, Joseph Chalmers.

Celtic chocköppnade på Olympia när Kris Commons tryckte in ledningsmålet i den andra matchminuten på ett fint vänsterinlägg från Giorgos Samaras. En mycket tung start för HIF, vars tränare Åge Hareide inför matchen sagt att det viktigaste att ta med sig till Celtic Park var en hållen nolla.

HIF gav dock inte tappt utan klev inte bara in i matchen – man dominerade resten av halvleken stort.

Man skapade inte mindre än fyra-fem klara målchanser utan att lyckas trycka in bollen innan pausvilan.

Nikola Djurdjic, som gick direkt in i startelvan dagen efter att han värvades från Haugesund, avslutade efter fint Sørum-förarbete efter tolv minuter. Bortamålvakten Fraser Forster var dock med på noterna.

Strax därefter spelade Djurdjic fram Alejandro Bedoya, som fick ett bra läge till höger i straffområdet. Forster benparaderade dock avslutet.

Och så fortsatte det. Thomas Sørum spelades helt fri av Djurdjic efter 21 minuter – men Forster räddade även det läget.

May Mahlangu kom fri med halva plan efter en hörna, men saktade in och fick aldrig iväg något avslut innan Adam Matthews hann ikapp.

Djurdjic avslutade sedan ur fint högerläge, precis över, efter en halvtimmess spel. Men Celtic höll alltså 1-0-ledningen till paus – trots att det mer eller mindre bara fanns ett lag på banan.

- Normalt sett skulle vi gjort ett par mål i den första halvleken. Och vi skulle inte gett bort det första målet, men våra första minuter var hemska, säger HIF-tränaren Åge Hareide.

I början av den andra halvleken fortsatte HIF att trycka på. Christoffer Andersson var ytterst nära ett kvitteringsmål efter 51 minuter då han avlossade ett bra skott ur vänster innerposition.

HIF bytte in David Accam och Álvaro Santos istället för Erik Wahlstedt och fick ytterligare ett par halvchanser i mitten av halvleken innan den ordentliga kallduschen slogs på.

En högerhörna från målskytten Commons nådde Samaras vid bortre stolpen. Greken lurade sig bort från Alejandro Bedoyas markering och nickade bollen in i mål bakom Pär Hansson.

HIF hade sedan inte riktigt orken att resa sig på nytt, även om man trollade fram ett par resultatlösa hörnor på slutet.

- På den här nivån blir man straffad om man inte sätter sina chanser, säger Åge Hareide.

Celtic vann matchen med 2-0 och sitter självklart i ett mycket tydligt förarsäte inför returen på Parkhead om åtta dagar. Men HIF gjorde en imponerande insats spelmässigt och kan inte räknas ut helt och hållet.

- Gör vi ett mål borta så är det match igen. Vi kan inte åka till Glasgow och tro att vi inte har någon möjlighet, säger Åge Hareide.

- Vi kommer att ha mer bollinnehav på hemmaplan, säger Celtics manager Neil Lennon.

- Men våra spelare vet att det är en match kvar.

Bäst i HIF:
Nikola Djurdjic. Svårt val – väldigt många gjorde det väldigt bra idag. Men Djurdjic gjorde en imponerande insats i HIF-debuten. Låg bakom mycket framåt, spelade smart och med kvalitet. Bra samarbete med Sørum.

Minut för minut:
2 min: Celtic tar ledningen genom Kris Commons. Ett vänsterinlägg från Samaras når Commons, utan markering i boxen vid bortre stolpen. Denne avslutar på halvvolley – i mål.
12 min: Fint förarbete av Sörum som lägger en djupledsboll till Djurdjic efter att ha vänt bort Izaguirre. Djurdjic avslutar från högerläge i boxen mot främre stolpen. Forster klarar.
16 min: Djurdjic slår djupledsboll på löpande Bedoya, som kommer fri till höger i boxen. Forster benparaderar avslutet.
19 min: Kayal avslutar med skott efter Celtic-frispark som nickats bort i boxen. Skottet, avlossat ur höger innerposition 20 meter från mål, går över.
21 min: Djurdjic frispelar Sørum i mitten. Dennes avslut pareras dock av Forster. Mycket bra målchans.
25 min: Mahlangu stjäl bollen av Matthews på en kontring och kommer helt fri med Forster från halva plan. Stannar dock upp och Matthews hinner ikapp och får tag på bollen innan han hinner avsluta.
28 min: Gult kort, CEL: Djurdjic rivs ner av Charlie Mulgrew i höger ytterposition utanför straffområdets hörn.
30 min: Vänsterinlägg från Andersson nickas mot mål i boxen från höger, av Bedoya. Utanför bortre stolpen.
33 min: Djurdjic fiskar upp ett bortnickat Wahlstedt-inlägg i höger innerposition utanför straffområdet. Kliver fram ett par steg in i boxen av avslutar, strax över. Ny bra chans.
34 min: Gult kort, CEL. Fraser Forster varnas för maskning på en inspark.
40 min: Gashi skjuter från distans. Högt över.

Paus: Bollinnehav: 54/46. Avslut: 7-3. På mål: 4-1. Hörnor: 1-1. Offside: 0-0.

Paus: Byte, CEL: James Forrest IN, Beram Keyal UT.

50 min: Mahlangu avlossar lågt och välplacerat skott från vänster innerposition, 20 meter från mål. Forster räddar.
51 min: Andersson skjuter ur vänster ytterposition vid straffområdeslinjen. Precis utanför främre krysset.
54 min: Gult kort, HIF: Ardian Gashi varnas efter att ha gjort en småful tackling mitt på defensiv planhalva. Får varningen för protesten?
56 min: Mahlangu avslutar i ett kontringsläge. En bit utanför.
57 min: Celtic slår en kort hörna från höger. Bollen slås in mot mitten där Rogne nickar ribba över.
61 min: Sørum avslutar ur högerinnerposition, från 18 meter framspelad av Andersson. En meter utanför.
62 min: Gult kort, CEL: Thomas Rogne stoppar Sørums framspelning till Djurdjic med handen i 2-mot-1-läge. ”Orange” kort.
63 min: Byte, HIF: David Accam IN, Erik Wahlstedt UT. Andersson går ner som högerback, Accam tar position som vänstermittfältare.
65 min: Byte, HIF: Álvaro Santos IN, Thomas Sørum UT.
66 min: Byte, CEL: Kevin Wilson IN, Joe Ledley UT.
68 min: Bedoya spelar in bollen mot mitten av straffområdet från höger i detsamma. Vid straffpunkten avslutar May, högt, högt över.
71 min: Commons avslutar från distans ur höger innerposition. Hansson räddar.
73 min: Vänsterinlägg från Uronen nickas vid bortre stolpen av Bedoya, in mot mål. Santos hinner nästan före Forster.
75 min: Celtic gör 2-0 genom Giorgos Samaras på en högerhörna från Commons. Samaras dyker upp vid bortre stolpen och nickar i mål.
79 min: Hooper vinner boll långt nere på defensiv planhalva och passar Samaras som rinner ifrån Gashi och blir fri med Hansson. Avslutar precis utanför.
81 min: Commons försöker lyfta in bollen från distans när Hansson är en bit ut. Över, men ofarligt då Hansson hinner tillbaka.
86 min: Foster kommer fri med Hansson i högerläge på en kontring. Hansson räddar avslut som går rakt på.
87 min: Mulgrew skjuter i ribbans överkant från 16 meter, ur höger innerposition.
89 min: Gult kort, HIF: Álvaro Santos går in hårt i duell med Foster och får varning när spelet avbrutits en minut senare.
89 min: Byte, Celtic: Anthony Watt IN, Kris Commons UT.

Slut: Bollinnehav: 57/43. Avslut: 17-11. På mål: 9-4. Hörnor: 6-3. Offside: 0-2.