Lagbanner
Olympias ombyggnad: ”Förhoppningsvis får vi positivt besked under 2011”
Framtidens Olympia?

Olympias ombyggnad: ”Förhoppningsvis får vi positivt besked under 2011”

I den åttonde och sista delen av artikelserien står en ombyggnad av Olympia på tapeten.

En ombyggnad av Olympia har under en lång period varit föremål för diskussion, både på styrelsenivå och i supporterleden. 1997 färdigställdes den östra sittplatsläktaren och Olympia klassades vid denna tid som Sveriges finaste fotbollsarena. 14 år har gått sedan dess och även om Olympia fortfarande är en av landets bättre fotbollsarenor, står sig faciliteterna slätt jämfört med många modernare konkurrenter.

Samtidigt är det inte helt enkelt att bygga om eller smälla upp en ny arena, inte ens om man själv har gott om eget kapital. Exempelvis har Malmö FF kraftigt överinvesterat och sitter nu i en rävsax där större delen av sitt egna kapital är bundet i en arena som inte genererar något överskott, vilket gör att föreningen idag mer eller mindre saknar kraft att agera utan extern hjälp.

En ny- eller ombyggnation av Olympia kommer emellertid att ske utifrån helt andra kriterier. Claes Ohlsson börjar med att förklara förutsättningarna:

- I och med att kommunen valde att förlägga den nya inomhusarenan bredvid IH istället för uppe vid Sundspärlan så vill man samla all idrott i Helsingborg till en punkt och dra nytta av synergieffekterna. 
 
- Olympia är en klassisk arena och bara namnet Olympia är ett starkt varumärke i sig. Dessutom är det centralt placerat, mitt inne i staden, med god infrastruktur. Utöver detta blir en ombyggnad av nuvarande anläggning totalt sett billigare.
 
Innebär det resonemanget att en ombyggnation förutsätter att kommunen är inblandad?

- Ja, kommunen äger Olympia och är de som får ta beslut om en eventuell ombyggnad. Vi för en positiv dialog för närvarande och får förhoppningsvis ett positivt besked att gå vidare med projektering någon gång under 2011.

Så kommunen får finansiera ombyggnaden…

-  … och sen får vi komma överens om hur HIF ska kunna återbetala, ja.

Om kommunen står för finansieringen av en förbättrad arena kommer detta med all säkerhet leda till högre hyra för HIF och följdfrågan blir då om HIF har möjlighet att bära den ökade kostnadsmassa som detta innebär. Ohlsson fortsätter:

- En ombyggnad av Olympia kommer att rikta in sig på ståplatssektionerna och östra läktaren, eftersom där inte finns några faciliteter idag. Genom att göra Olympia till en naturlig samlingsplats före match får vi ett mervärde som kan finansiera stora delar av ombyggnaden.
 
 
Hur menar du?

-  Upplevelsen ska vara central, det gäller att få hit folk – och att få hit dem i god tid innan match. Vi behöver inomhusmiljö, bekväma platser och faciliteter. Vi får inte glömma att många kommer hit bara för upplevelsen och inte kan så mycket om fotboll. De är bjudna av ett företag eller följer med sin sambo, m.m. Vi tror att det fungerar lite som när familjen går på tivoli. Man har en viss summa pengar som man vill spendera och ju fler karusellrundor man får för pengarna ju bättre blir upplevelsen. Har vi då exempelvis ett lågt biljettpris kan vi få folk att lägga mer pengar på annat som då ger besökaren en bättre upplevelse. Vi skulle kunna öka försäljningen av mat och dryck oerhört mycket. Vid ett lågt biljettpris har fler råd att gå på Olympia och spenderar sen utifrån sina egna förutsättningar och preferenser.
 
-  Som det är nu händer det ingenting innan matcherna och är det kallt ute ligger vi på minus redan innan matchen har börjat. Skulle fotbollen som presteras då också vara mindre bra blir det ännu mer minus.

Att skapa upplevelser ligger i tiden. Dagens allsvenska supportrar blir mer och mer bekväma av sig. TV har ett aldrig sinande utbud av matcher och dessutom menar HIF att en naturlig mötesplats på Olympia skulle kunna undvika konfrontationer före matcherna:

- Det ska inte behöva komma ett tåg på hundra- eller tusentals HIF:are nere från centrum en kort stund innan matchstart, de ska kunna samlas på Olympia direkt istället, menar Williamsson.
 
Samtidigt finns det en del supportrar som motsäger sig den kommersialisering som sporten i Sverige är på väg emot. Starka varumärken och merförsäljning i all ära, men det är HIF och fotbollen som man ska komma till Olympia för – därmed basta.

I en intressant intervju med Bayern Münchens president Ulli Hoeness i senaste numret av Offside berörs en liknande fråga:

”Vi har haft många diskussioner med de fans som sitter bakom målen, eftersom de har klagat på åskådarna på de dyrare sektionerna – att de inte sjunger, inte ropar, att de kommer 10 minuter för sent till matchen. Vi har sagt till fansen: >Det är de människorna som finansierar era billiga biljetter!< Det är samma sak som att passagerarna i business class gör det möjligt för andra att flyga billigt i ekonomiklass”.

Hoeness har en viktig poäng. Pengarna behövs – och huvudsaken kanske inte är vem det är som genererar dem, utan att det över huvud taget genereras. Säljs det fler dyra biljetter i bästa läge på långsidan kan också priserna på exempelvis ståplats hållas nere.

Genom att göra Olympia till alla HIF:ares samlingsplats kan man på sikt även skapa en större gemenskap, utan grupperingar som träffas på olika ställen runt om i staden före match. Detta behöver inte vara en utopi.

Och även om det är på kringarrangemanget, mat- och dryckesförsäljning och liknande, som det finns stora pengar att hämta, kommer fotbollen, supporterskapet och stämningen på arenan alltid att vara en del av helhetsupplevelsen - även för de personer som inte är extremt inbitna fotbollsälskare. Med rätt förutsättningar för en trevlig upplevelse ökar också chanserna att få dessa personer engagerade i matchen. 

Med dessa avslutande ord vill HIF E-zine tacka för visat intresse. Glöm inte bort HIF:s årsmöte den 3 mars klockan 19:00. Glöm ej heller bort att betala in medlemskapsavgiften för 2011 eller införskaffa ett årskort.

2011 blir HIF:s år!

Christian Rurfors2011-02-27 06:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen