Lagbanner
Spelarlicenser och kundfordringar

Spelarlicenser och kundfordringar

Fokus på specifika balansposter

Låt oss gå vidare från gårdagens artikel. De spelarförvärv man gör binder alltså upp fasta kostnader i framtiden. Hur påverkar då årets förvärv driftsresultatet? Sedan 2003 har HIF haft ett väldigt lågt bokfört värde på aktiverade spelarlicenser (mycket tack vare det finansieringsavtal som förelåg med HIF Support KB) och därmed varit förskonade från stora avskrivningar.

I och med årets förvärv har restvärdet på de aktiverade spelarlicenserna ökat till drygt 11 MSEK. Fasta framtida kostnader som slår direkt på resultatet. När HIF på sin hemsida skriver…

”HIF har en, jämförelsevis med andra storklubbar i Sverige, väldigt lågt värderad A-trupp. En fingervisning för det är att varje spelare är värderade till ca 0,5 Mkr i snitt.”

… så är det en sanning med viss modifikation. Man hade kunnat skriva det på ett annat sätt också, att HIF under året – för egna medel – förvärvat spelare för totalt 12,3 MSEK (och då pratar vi endast övergångssummor). Rent redovisningsmässigt kan du inte värdera upp en spelare, så restvärdet för de aktiverade spelarlicenserna är alltså snarare en spegling av i vilken utsträckning man bundit upp framtida kostnader. En liten brasklapp är dock på sin plats: det är inte endast kostnader relaterade till Sörum och Santos som aktiverats – utan även kostnader hänförliga till Ardian Gashi:

- Det fanns en tilläggsköpeskilling med Gashis tidigare klubb ifall vi vann guld, denna har fallit ut och vi har betalt, medger Myllenberg.
 
HIF E-zine har tidigare redogjort för värvningen av Santos som kostade knappt miljonen. Och då Myllenberg antyder att Fredrikstad tjänat ungefär 2MSEK på att HIF vann Allsvenskan, då kan vi också räkna ut att Sörum kostat runt 9 MSEK (inklusive moms) i övergångssumma i ett utgångsläge.

Anser ni att ni betalade ett bra pris för Sörum?

- Reine, Jesper och Conny var överens om att Sörum var en spelare som vi behövde och därför valde vi att genomföra affären. Det är alltid dyrt att handla sista veckan i augusti, men vi tror väldigt mycket på att Sörum kommer bli en viktig pjäs i laget. Att folk är kritiska så här tidigt på säsongen har jag inte särskilt mycket förståelse för. Två av våra andra anfallare har varit skadade och i Portugal hade han en Martinez, som inte var inne i vårt spelsätt, bredvid sig.

Men hur långt kontrakt skrevs det? Det låter som en relativt dyr övergångssumma, framför allt om kontraktet bara sträcker sig till och med 2013?

- Kontraktet med Sörum sträcker sig till och med 2014. 
 
För att återgå till huvudfrågan så har årets kostnader i form av avskrivningarna troligen blivit högre än budgeterat. Med det utgående restvärde som spelarlicenserna hade 2010 var de budgeterade avskrivningarna uppskattningsvis cirka 2 MSEK, att jämföra med utfall på drygt 4 MSEK. En förklaring till det negativa driftsresultatet ligger alltså i att HIF förvärvat, aktiverat och gjort avskrivningar på spelarlicenser som man inte budgeterat med.  Agerandet i sig var dock mer eller mindre nödvändigt, eftersom man efter flera försäljningar var tvungna att fylla ut truppen med nya spelare. Vi kommer att gå in på avskrivningarnas betydelse på nytt när vi tittar på 2012 års budget.



Aktiverade spelarlicenser (blått) i diagrammet ovan avser utgående restvärde 2011.


Reserveringar av kundfordringar

En naturlig fråga som tyvärr ofta varit aktuell i HIF-sammanhang rör eventuella reserveringar av kundfordringar

I Balansräkningen syns 16,5 MSEK i kundfordringar relaterade till spelarövergångar. Dessa fordringar är på Udinese (Landgren och Ekstrand), Parma (Mariga), Genoa (Granqvist) och Liverpool (Kacaniklic). Ungefär 40 % av dessa är betalda idag, Udinese-fordran avseende Ekstrand. Ordförande Claes Ohlsson har för HD avslöjat att HIF utnyttjade en bankgaranti för att få betalt. Just det ämnet har hittills inte väckt några stora rubriker, men kanske är bankgarantier framtiden om det ska göras några affärer med italienska klubbar framöver.

Helsingborgs Dagblad berör även Mariga-affären och citerar Ohlsson:

- ”Vi minskade vårt resultat med två miljoner för att inte ha luft i balansräkningen. Som det ser ut nu kommer det vändas till plus när vi väl får pengarna”.

HIF hade en bokförd fordran på Parma om 5 MSEK som man vid bokslutet 2010 reserverade 1,5 MSEK för. Eftersom man enligt domen från FIFA har rätt till 5 MSEK blir det en positiv resultateffekt 2012 på det belopp man reserverade ifjol, förutsatt att pengarna verkligen kommer. Dessutom menar HIF att man har rätt till ytterligare 2 MSEK. Skulle man få även detta belopp kan totaleffekten bli cirka 3,5 MSEK.

När det gäller fordran avseende Landgren, har det gjorts några reserveringar där?

- Nej, vi har fått ett positivt första utslag, men Udinese har överklagat, säger Myllenberg.
 
Ni skriver i förvaltningsberättelsen att det finns en tvist med Porcellis tidigare brasilianska klubb, vad avser denna och hur stort är beloppet?

- Precis som i de flesta andra tvisterna handlar det om utbildningsbidrag, det rör sig om någon miljon i det här fallet, säger Myllenberg.
 
Men ni har inte reserverat några kostnader?

- Vi hade jurister inblandade vid övergången och det finns en ägargrupp i Brasilien som vi anlitade just för att säkerställa att det inte skulle utfalla något utbildningsbidrag. Motsvarande fordran som den brasilianska klubben har på oss har vi på det här företaget.

Inga reserveringar som påverkat årets resultat, men det finns kanske andra faktorer som gör det. I nästa artikel förklaras en del av historien bakom värvningen av Rafael Porcellis. I supporterleden har det spekulerats friskt i att brassen enskilt skulle vara en anledning till det negativa driftsresultatet 2011. 

Christian Rurfors2012-03-05 04:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen