Lagbanner
Är korttidspermitteringen orsak till katastrofen igår?

Är korttidspermitteringen orsak till katastrofen igår?

Alla klubbar gjorde det. Så även HIF. När möjligheten gavs valde alla klubbar slutligen att korttidspermittera sin personal. Kanslipersonal, spelare och ledare. I HIF undantogs några nyckelpositioner. Igår när HIF spelade verkade laget vara betydligt mindre samspelt än Varberg och kanske går det att finna i träningsmängden.

Notera att jag inte har en aning om hur Varberg gjort. Men det framkom idag att vissa idrottsföreningar ska granskas för fusk med korttidspermitteringarna. Och i idrottsföreningarnas fall kan det helt enkelt handla om missförstånd och okunskap. Många höjde på ögonbrynen när ekonomiskt hårt pressade HIF dröjde med sin åtgärd. Spelarna erbjöd sig att sänka sina löner i ett tidigt skede utöver en korttidspermittering men trots detta hände inget. Varför, kan man undra?

– Det var helt enkelt så att vi ville veta exakt vad som gällde, kommenterar Krister Azelius. Vi vet att vi är påpassade medialt, på gott och ont och ville verkligen inte göra något fel.

Huvudpunkten i det hela är hur man ska bedöma en fotbollsspelares heltidsanställning. Det är enkelt att tro att man beräknar på 40 timmar och gör man det blir det i princip ingen arbetstidssänkning då man ju tränar och spelar betydligt färre timmar än 40 i veckan.

– Det man gör är att man har tre referensmånader och går på snittet av dessa vilket får utfallet att man kan träna fyra gånger i veckan om två timmar, fortsätter Azelius.

– Vi kollade upp detta väldigt noga och är säkra på att vi gjort rätt. Hur andra klubbar gjort har jag inte en aning om.

Ren spekulation

Det blir en ren spekulation men som det såg ut i går verkade Varberg betydligt mer samkörda än HIF. Fysiskt höll vi oss väl men spelmässigt var det en enorm skillnad, ungefär som att de tränat dubbelt så mycket tillsammans. Hur det ligger till med det återstår att se. Att några klubbar är i sökljuset för att ha gjort fel står dock klart. Hoppas att det inte handlar om några fotbollsföreningar.

Leif Karlsson2020-06-16 19:33:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"