HIF (4-4-2): Anders Lindegaard (Kalle Joelsson, 45+3) – Andreas Landgren, Ravy Tsouka, Charlie Weberg, Emil Hellman – Wilhelm Loeper, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Adam Kaied – Rasmus Karjalainen (Viktor Lundberg, 75), Anthony van den Hurk (Assad Al Hamlawi, 89).

Ej använda avbytare: Casper Widell (b), Vladislav Kreida (mf), Benjamin Acquah (mf), Dennis Olsson (mf/fw).

Skadade/avstängda: Viktor Göransson (mf, hjärnskakning), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, knäskadad), Bödvar Bödvarsson (b, avstängd).

Övriga spelare: Alexander Nilsson (mv), Victor Blixt (b), Noel Mbo (fw), Alhaji Gero (fw).

Landskrona BoIS (3-4-3): Amr Kaddoura – Johan Rapp, Andreas Murbeck, Viktor Wihlstrand – Hampus Ferhm, Måns Ekvall, Filip Ottosson, Alexander Tkacz – Kevin Jensen, Robin Hofsö, Filip Olsson.

Ej använda avbytare: Svante Hildeman (mv), Philip Andersson (b), Passi Prudence (fw).

Före matchen:
– Säsongens andra derby mot BoIS.
Tre veckor efter HIF:s fina 2-1-seger på Olympia var det dags för första seriemötet i Landskrona sedan 2018.

– Med Bödvar Bödvarsson avstängd fick Emil Hellman göra andra framträdandet i superettan på vänsterbacksposition.

– HIF kom från en vecka med dåliga resultat: Cupkraschen mot Eskilsminne (2-3) följdes av 0-0 hemma mot Vasalund.

– Di röe låg trots det tvåa i serien inför matchen, före BoIS på målskillnad. Matchen var alltså inte bara ett derby, utan ett toppmöte i kampen om platser i allsvenskan 2022.

Senaste matcher:
Vasalund fick med sig en poäng från Olympia i måndags, trots att HIF dominerade stort i den andra halvleken. Men man saknade skärpa i de avgörande lägena och spräckte aldrig målnollan trots 19 avslut, varav åtta på mål. Resultatet var dock HIF:s fjärde raka utan förlust och med tio poäng av tolv möjliga så har augusti 2021 åtminstone i seriesammanhang varit en framgångsrik månad för HIF.

Landskrona förlorade mot serieledande Värnamo borta senast. BoIS var i sämre form än HIF och hade faktiskt bara tagit tre poäng på de senaste fyra matcherna.

Laguttagning:
Emil Hellman kom alltså in i startelvan istället för den avstängde Bödvar Bödvarsson. Det var Jörgen Lennartssons enda förändring jämfört med matchen mot Vasalund. På bänken var Benjamin Acquah, avstängd senast, tillbaka.

Tabelläget:
2. HIF
 17M-9V-4O-4F 22-12 31p.
3. Landskrona BoIS: 17M-9V-4O-4F 27-19 31p.

Väder:
Det var cirka 16 grader och mulet i Landskrona vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
Landskrona inledde starkt och etablerade ett bra tryck mot ett lågt sittande HIF. I den tolfte minuten fick duktige vänsterbacken Alexander Tkacz en bra chans till vänster i straffområdet på ett inlägg från Filip Olsson. Charlie Weberg, tillsammans med just Tkacz halvlekens bäste spelare, täckte dock avslutet framför mål.

BoIS kom fram till hela åtta hörnor i halvleken och det var främst på dessa man skapade sina målchanser. Direkt efter Tkacz läge slog han själv hörnan och Johan Rapp nickade. Anders Lindegaard tvingades ta fram en mycket avancerad enhandsräddning för att freda sitt mål.

HIF anföll som vanligt främst på högerkanten, via Wilhelm Loepers inlägg. I den 26:e minuten slog han ett ganska mediokert sådant, men BoIS-målvakten Amr Kaddoura styrde det rakt ut i straffområdet, där Adam Kaied kom in och enkelt kunde slå in ledningsmålet från position nära straffpunkten. Likheterna med derbyt på Olympia för tre veckor sedan var tydliga: Även då gjorde Kaied första målet och även då stod Kaddoura för en bjudning (i samband med Brandur Hendrikssons 2-1).

Efter målet ändrade matchen karaktär. HIF klev fram högre och störde BoIS anfallsspel tidigare. Matchen blev jämnare via en bra passning från Rasmus Jönsson fick Loeper ett nytt inläggsläge i den 28:e minuten. Rasmus Karjalainen avslutade och tvingade Kaddoura till en stark räddning.

Tyvärr tvingades Anders Lindegaard, som även gjorde en bra räddning på Filip Olssons skott i 34:e minuten, bryta matchen på tilläggstid. Detta sedan han olyckligt krockat med glidtacklande lagkamraten Ravy Tsouka och fått dennes fot ovanför bröstet. Lindegaard såg ut att ta sig mot nyckelbenstrakten och ersattes av Kalle Joelsson.

Andra halvlek:
BoIS började halvleken optimistiskt och fick till ett par längre anfall under de första tio minuterna av halvleken, utan att få till några riktiga målchanser.

Precis som i första halvlek mullrade HIF igång efter hand och fick hålla bollen inom laget allt mer efter 15-20 minuter. Man stängde till defensivt på ett bra sätt och i straffområdet höll Weberg och Tsouka rent.

Det var närmare 0-2 än 1-1 i den andra halvleken. I samband med en frispark från Brandur Hendriksson fick HIF en dubbelchans genom van den Hurk och Weberg, men bägge deras lägen räddades på mållinjen av BoIS-spelare.

BoIS, allt mer desperat, flyttade upp laget allt mer under de sista tjugo minuterna, men det kändes aldrig riktigt som att HIF:s ledning var i fara. Den stora möjligheten att kvittera kom i den 83:e minuten då Jacob Blixt slog ett flackt vänsterinlägg. Inne framför mål fanns Viktor Ekblom, men bollen gick förbi både honom och bevakare Weberg. Istället fick Oscar Petersson ett skottläge, men bollen smet precis utanför stolpen.

Summering:
– HIF vann derbyt rättvist och går upp i serieledning för första gången i år.

– Di röe kändes mycket stabila i defensiven. Man glänste knappast i offensiven, men det räckte med att Adam Kaied var på rätt plats vid rätt tillfälle en gång för att HIF skulle vinna den här matchen.

Tabelläget:
1. HIF
18M-10V-4O-4F 23-12 34p.
3. Landskrona BoIS: 18M-9V-4O-5F 27-20 31p.

Nästa match:
Nu väntar uppehåll för VM-kval. HIF:s nästa match spelas på lördag om två veckor (11 september), borta mot AFC Eskilstuna.

Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD (UT 45+3), 7,5
Trots att han bara gjorde tre räddningar får han det här höga betyget. Enhandsräddningen på Rapps nick var nämligen en sådan där serietidningsräddning som bara ser några gånger per säsong. Gjorde en till fin räddning när Jensen sköt skarpt. Skadades tyvärr i olycklig krock med Tsouka.

ANDREAS LANDGREN, 7
Alert och smart.
Hittade ofta Loeper i anfallsspelet och stängde till defensivt.
RAVY TSOUKA, 7
Använde sin speed och fysik och skapade utrymme för Weberg att ibland spela lite mer ”offensivt” försvarsspel. Lite hafsigt intryck ibland, men överlag en bra match.
CHARLIE WEBERG, 8 (*)
Derbyhjälte med stabilt defensivt mittbacksspel och lugn, kontrollerad, överlägsen offensiv. Stark i luften.
Vann många meter med promenader med boll och precisa passningar.
EMIL HELLMAN, 7
Gjorde sin klart bästa match i A-laget i hittills.
Spelade enkelt och kontrollerat i defensiven. Var framme ett par gånger offensivt framåt och gjorde inte bort sig då heller. Positivt intryck!

WILHELM LOEPER, 6,5
Som vanligt aktiv med många låga inlägg och det han slog till Karjalainen var riktigt bra. Som tidigare ganska oskarp när han själv får avslutslägen. Starkt jobb i defensiven mot Tkacz.
BRANDUR HENDRIKSSON, 6
Värderade de flesta situationer bra när han hade boll på offensiv planhalva. Vann väl inte mittfältskampen, men stod för det mesta rätt defensivt. Riskerade dock utvisning med vårdslös tackling och riskerade efter gult kort i den situationen ytterligare gult kort vid två tillfällen.
RASMUS JÖNSSON, 6
Det blev en offensivt ganska anonym insats där Jönsson mest fick bevaka ytor i defensiven. Slog fin passning till Loeper som ledde fram till Karjalainen-chansen i första halvlek. Som vanligt värderade han lägena bra och gör aldrig några fatala missar i passningsspelet.
ADAM KAIED, 7
Derbyhjälte för andra gången på tre veckor. Adam Kaied har blivit BoIS mardröm. Kom ofta in till bra lägen i straffområdet med smarta löpningar. Jobbade hårt mot sin wingback i defensiven. Fortsätter att övertyga.

RASMUS KARJALAINEN (UT 75), 6
Fick en stor chans men gjorde inte mål på den. Inget dåligt avslut, dock. Som tidigare inte särskilt involverad i spelet. Låg rätt i positioner. Godkänd.
ANTHONY VAN DEN HURK (K) (UT 89), 6
Fick gå en primärt defensiv match och rörde knappast bollen i straffområdet särskilt många gånger. En gång han gjorde det var det dock nära mål, efter Hendrikssons frispark i andra halvlek. Hade ett sämre avslut innan Kaieds andra chans. Brottades och gjorde stor nytta defensivt. Bra passning till en potentiell möjlighet för Loeper i början av andra.

KALLE JOELSSON (IN 45+3), 6,5
Sattes inte på stora prov, men agerade lugnt och stabilt mellan stolparna.

Viktor Lundberg (In 75, in som forward, slog en mycket fin, kanske matchens bästa, passning till Loeper), Assad Al Hamlawi (In 89, sent inhopp) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 7
Gedigen, klassisk, 4-4-2-insats.
Ett välorganiserat HIF vann derbyt utan att glänsa. Släppte till mycket lite bakåt i öppet spel trots att BoIS hade mer boll, även under de perioder då hemmalaget fick lite tryck på offensiv planhalva.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:

12 min – MÅLCHANS, BOIS: Bra anfall på högerkanten där Olsson spelar in bollen från högerläge i straffområdet till Tkacz. Han avslutar från tolv meter ur vänster innerposition. Weberg täcker framför mål.
12 min – MÅLCHANS, BOIS: Vänsterhörna, slagen av Tkacz. Nick från Rapp. Lindegaard gör stark enhandsräddning.
15 min – AVSLUT, HIF: Högerinlägg från Loeper. Kaied nickar i främre ytan. Strax utanför.
16 min – AVSLUT, BOIS: Ferhm skjuter över från höger ytterposition.
17 min – GULT KORT, HIF: Wilhelm Loeper varnas för att ha spelat bort bollen efter att ha fått frispark emot sig.
24 min – AVSLUT, BOIS: Tkacz skjuter ur vänster ytterposition från 23 meter efter att Tsouka gått bort sig. Utanför.
25 min – GULT KORT, BOIS: Robin Hofsö tacklar Charlie Weberg på HIF:s planhalva.
26 min – MÅL, HIF: Kontring med långboll från Weberg till Loeper i höger ytterposition. Han slår markinlägg från som Kaddoura trycker rakt ut i straffområdet. Där finns Adam Kaied som enkelt kan slå in 0-1 från 13 meter ur central position.
28 min – MÅLCHANS, HIF: Jönsson sticker fram boll till Loeper till höger. Markinspel snett inåt bakåt. Karjalainen avslutar i främre ytan. Kaddoura räddar starkt.
33 min – AVSLUT, HIF: Karjalainen passar Loeper som skjuter högt över från 30 meter ur höger innerposition.
34 min – MÅLCHANS, BOIS: Jensen tar sig fram till skottläge i central position. Skjuter hårt från 22 meter. Lindegaard gör bra räddning till hörna.
36 min – AVSLUT, HIF: Vänsterhörna från Tkacz. Nick långt utanför från Wihlstrand.
38 min – AVSLUT, HIF: Kaied skjuter ur vänster innerposition från 21 meter. Inga problem för Kaddoura.
45+2 min – BYTE, HIF: Kalle Joelsson IN, Anders Lindegaard UT. Lindegaard får en skada på nyckelbenet (?) efter att ha krockat med Tsouka.
45+3 min – MÅLCHANS, BOIS: Högerhörna från Tkacz. Murbeck nickar i central position. En bit över. Bra chans.
45+6 min – MÅLCHANS, BOIS: Tkacz slår högerhörna. Nick vid bortre stolpen från Ottosson. Över.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 56%-44%. Avslut: 8-5. På mål: 3-3. Hörnor: 8-1.

48 min – AVSLUT, HIF: Van den Hurk skjuter högt över från 25 meter.
56 min – AVSLUT, BOIS: Fehrm avslutar efter kontring. Från 20 meter ur höger innerposition. Inga problem för Joelsson.
58 min – MÅLCHANS, HIF: Hendriksson slår frispark ur höger ytterposition mot straffområdet. Hellman får chans på andraboll och slår den mot mål. Där styr van den Hurk från någon meters håll, men Hofsö räddar på linjen.
58 min – MÅLCHANS, HIF: Bollen hamnar sedan framför Weberg till vänster. Han skjuter. Ny räddning på linjen, den här gången från Wihlstrand.
63 min – BYTE, BOIS: Oscar Petersson IN, Måns Ekvall UT.
63 min – BYTE, BOIS: Viktor Ekblom IN, Robin Hofsö UT.
65 min – GULT KORT, HIF: Adam Kaied försöker stoppa BoIS-kontring i mittcirkeln.
67 min – GULT KORT, HIF: Viktor Ekblom drar ned Weberg efter att denne gått fram på offensiv planhalva med boll. Varnas för protest.
70 min – MÅLCHANS, HIF: HIF vinner boll på mittplan och kontrar. Jönsson passar Hendriksson, som tar sig fram i banan. Van den Hurk försöker avsluta från 15 meter, men bollen täcks på BoIS-spelare och når istället Kaied i vänsterposition. Han får friläge och avslutar. Kaddoura kommer ut och lyckas rädda bollen med viss möda.
72 min – AVSLUT, HIF: Ottosson skjuter från 25 meter ur höger innerposition. Inga problem för Joelsson.
75 min – BYTE, HIF: Viktor Lundberg IN, Rasmus Karjalainen UT.
77 min – GULT KORT, HIF: Brandur Hendriksson kommer in mycket sent i tackling på Jensen på BoIS planhalva. ”Orange” kort.
80 min – GULT KORT, BOIS: Tkacz drar ned Loeper som är på väg att springa fram till bra inläggsläge.
80 min – BYTE, BOIS: Dennis Olofsson IN, Alexander Tkacz UT.
81 min – AVSLUT, BOIS: Jensen skjuter från 20 meter ur vänster innerposition. Utanför.
83 min – MÅLCHANS, BOIS: Blixt slår flackt vänsterinlägg. Ekblom finns framför mål, men är under bevakning och bollen går vidare ut till Ferhm, som spelar snett inåt bakåt till Petersson. Han avslutar från höger i bra läge. Strax utanför bortre stolpen.
88 min – AVSLUT, HIF: Mycket fin passning från Lundberg till Loeper i höger innerposition. Han kommer in i straffområdet, vänder upp mot Wihlstrand och skjuter. Kaddoura.
89 min – BYTE, HIF: Assad Al Hamlawi IN, Anthony van den Hurk UT.
90+4 min – GULT KORT, HIF: Kalle Joelsson varnas för maskning i samband med inspark.
90+5 min – GULT KORT, BOIS: Tränare Billy Magnusson varnas för protest.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 54%-46%. Avslut: 14-9. På mål: 6-7. Hörnor: 9-5.