De 15 senaste årens 10 bästa derbyn mot MFF

1. HIF-MFF 4-2 (2008)
HIF hade inlett allsvenskan med tre hemmakryss mot sämre motstånd (Halmstad, Gefle och IFK Norrköping) – trots stundtals bländande spel. Henrik Larsson anförde di röe, slog in två mål och var dessutom med i förarbetet till Razak Omotoyossis tidiga ledningsmål. När Marcus Lantz slog in 4-2 på straff med tio minuter kvar kunde Olympia andas ut efter alla snöpliga poängtapp. En fantastisk och fartfylld fotbollsmatch.

2. HIF-MFF 2-1 (2010)
Ett mycket speciellt derby – det var nämligen första gången någonsin som HIF och MFF möttes som etta och tvåa i den allsvenska tabellen. 2010 års stora dominanter hade inlett serien med 16 respektive 14 poäng på de sex första matcherna. Målen i matchen föll under de första 20 minuterna: Wilton Figueredo slog in 1-0 på en felaktigt dömd straff innan Ardian Gashi och Marcus Nilsson, på typiskt 2010-vis, krigade in två bollar i efterdyningen av fasta situationer.

3. HIF-MFF 3-1 (2006)
Det här var HIF:s första derbyseger på exakt fyra år. Den kom mitt i Stuart Baxter-hösten 2006 då di röe var Sveriges bästa lag. Henrik Larsson var fortfarande avstängd efter att ha slagit Jon Jönsson i magen med öppen hand i match mot Elfsborg. Istället klev Luton Shelton fram. Den vindsnabbe jamaicanen gjorde två mål i den andra halvleken och vände MFF:s övertag till 2-1 innan Gustaf Andersson – precis som i den då senaste derbysegern 2002 – gjorde sista målet.

4. MFF-HIF 1-2 (2011)
Ett par månader efter att MFF snuvat HIF på guldet efter tidernas allsvenska Skåneduell inleddes revanschens år för HIF. 2010 års cupmästare slog 2010 års allsvenska mästare efter att Marcus Nilsson inlett matchen med ett drömmål och Erik Sundin avslutat föreställningen med ett avgörande på en kontring i slutminuterna.

5. HIF-MFF 2-1 (2016)
Att HIF bara skulle vinna ytterligare fyra matcher på hela säsongen och åka ur allsvenskan kunde ingen tro den här 24-gradigt soliga majeftermiddagen på ett Olympia som till stora delar var en byggarbetsplats. Det var en av Jordan Larssons stora HIF-matcher. Anfallaren visade sina kvaliteter matchen igenom och gjorde 1-0 på volley redan efter fyra minuter på ett inlägg från matchens kanske bäste spelare, Martin Christensen. Malmö var det spelförande laget, men HIF gjorde en stark kollektiv insats och när Matthew Rusike nickade in 2-0 med tio minuter kvar var derbysegern nästan i hamn, även om det till slut krävdes en stark slutsekundsräddning av Tomer Chencinski för att hålla de tre poängen. En 37-årig Christoffer Andersson gjorde sin första startmatch på två säsonger i en comeback som var framtvingad av skadekris i backlinjen.

6. HIF-MFF 1-0 (2009)
En tät och jämn majmatch där MFF dominerade första halvlek och HIF andra – men ingen hittade rätt förrän Henrik Larsson knoppade in ett Christoffer Andersson-inlägg i den 89:e minuten. HIF hängde på i toppstriden i och med Henkes segermål – i det som skulle visa sig vara hans sista derby som spelare. Augustiderbyt på Swedbank Stadion missade han med skada.

7. MFF-HIF 0-2 (2014)
HIF hade stora problem i allsvenskan och var inblandat i bottenstriden efter en svag start på säsongen. Men i cupen hade det gått bra och regerande och blivande mästarna Malmö sopades ut ur turneringen i den här semifinalen. HIF spelade disciplinerat och låste MFF, samtidigt som man ständigt var giftiga på omställningar med David Accam i spetsen. Det var också den fantastiske ghananen som fastställde slutresultatet, men ledningsmålet gjorde HIF:s näst bäste den här våren: Abdul Khalili.

8. MFF-HIF 1-2 (2008)
Ett krisande MFF förlorade sista derbyt på gamla Malmö Stadion. HIF:s anfallsprofiler Henrik Larsson och Rasmus Jönsson såg till att MFF:s ledning vändes till förlust och di röe hakade på i kampen om Europaplatser den här hösten.

9. HIF-MFF 2-2 (2011)
Det oavgjorda resultatet var kanske en liten missräkning för HIF i en match som spelades i skuggan av massmordet på Utøya. Men det var ett av de starkaste HIF vi sett som uppträdde i den här matchen: Med en formtoppad Alexander Gerndt på topp tillsammans med Erik Sundin. Med Rasmus Jönsson och Rachid Bouaouzan på kanterna – den senare gjorde en grym assist till den tidigares mål. Och så klart med motorduon Ardian Gashi och May Mahlangu i toppform på det centrala mittfältet. MFF satsade på kontringar och fick med sig en poäng – det var ett av bara två poängtapp för HIF under en fantastisk sommarperiod där man var oslagbara.

10. MFF-HIF 1-1 (2014)
En match som kanske var en spegelvänd version av plats 9 på den här listan. Champions League-spelande MFF mot ett HIF som hade en mycket turbulent säsong på och utanför plan. Efter en chanskavalkad kunde Marcus Rosenberg ge hemmalaget ledningen med fem minuter kvar – men i anfallet direkt efter nickade Ema Boateng ner bollen till sin inhopparkollega Jordan Larsson, som slog in den i målområdet till Mikael Dahlberg, som i sin tur slog in kvitteringen i mål. Tyst på hemmasektionerna på Swedbank Stadion.